Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitve 50 najvplivnejših KiO v letu 2011: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011. Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Nove člane na lestvici predstavljamo obširneje, medtem, ko tiste, ki so bili na lestvico uvrščeni že lani, obravnavamo predvsem z vidika njihovih aktivnosti v letu 2011, zraven pa pri vsakemu dodajamo povezavo do predstavitev na lanski lestvici.

Grafični prikaz nad fotografijo (prsti navzgor in navzdol ter krogec) in številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2010. 

 

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2011)
41

+3

Jože Korže

Predsednik občinskega odbora SDS, ki je največja stranka v šentjurskem občinskem svetu, se na sejah v matični lokalni skupnosti skupaj s strankarskimi kolegi praviloma neuspešno oglaša pri nasprotovanju idejam župana mag. Marka Diacija. Na zadnji lanski seji je zaradi neimenovanja ene od novih ulic po dr. Jožetu Pučniku s svetniško skupino obstruiral sejo. V Državnem svetu mu petletni mandat poteče v letošnjem letu. Lanska predstavitev (44.)
42

 nov

Franjo Debelak

Inženirja elektrotehnike je širša javnost spoznala jeseni 2010, ko je kandidiral za župana Občine Bistrica ob Sotli. S podporo prejšnjega župana Jožefa Pregrada je zbral zadosti glasov, da je premagal protikandidatko Ivo Zorenč.
Pred tem je bil zaposlen v družbi Athos elektrosistemi iz Kostanjevice, po izvolitvi na županski stolček pa se je napornega županskega posla lotil poklicno.

Kot sam pravi, si prizadeva za prijazno, zanimivo in uspešno Bistrico ob Sotli. Drugo leto njegovega županovanja je najbolj zaznamovalo julijsko neurje s točo, ki je poškodovalo več kot 90 odstotkov kmetijskih površin v občini, številne objekte in povzročilo večmilijonsko škodo. Bistrica ob Sotli se po hudi uri znova psotavlja na noge. Prve preizkušnje na občinskem prestolu je dobro prestal tudi Debelak, saj je znal pomagati in potolažiti prizadete ljudi na terenu, pred kamerami pa Sloveniji realistično prikazati tragedijo preprostih kozjanskih ljudi, ki jim zadnja leta ne prizanaša niti narava.

43

nov

prim. Miodrag Vlaovič, dr. med

Specialist splošne kirurgije iz Šentjurja in vodja travmatološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje, je očitno odprt za nova dognanja in pristope pri razvoju in napredku zdravstvene znanosti.

Lani so na njegovo pobudo pričeli uporabljati novo metodo operacij poškodovane hrbtenice, ki jo je predstavil na 9. evropskem kongresu nujne kirurgije in travme. Pri njej zdravijo zlome hrbtenice pri mlajših pacientih z uporabo kostnega nadomestka iz kalcijevega fosfata. Noviteta je za bolnike bistveno bolj prijazna kot prej, prav tako pa se lahko operiranci domov odpravijo že po treh dneh, kar pomeni tudi prihranek za zdravstveno blagajno.

44

-2

Franci But

Nekdanji kmetijski minister v Drnovškovi vladi od leta 2010 opravlja funckijo veleposlanika Republike Slovenije v Beogradu. V lanskem letu so s številnimi dogodki v Beogradu obeležili 20. obletnico samostojnosti Slovenije. Pripravili so tudi številne promocijske in turistične dogodke. Med drugim so v Srbiji obsežno predstavili Maribor kot evropsko prestolnico kulture 2012.

Franci But, ki je pred odhodom v Beograd opravljal funkcijo veleposlanika na Češkem, je s svojim sodelavci aktiven tudi v začetku leta 2012. Med drugim so obeležili 101. obletnico smrti Edvarda Rusjana, pred kratkm pa je But v srbski prestolnici gostil rojaka in ljudskega ustvarjalca Nanija Poljanca. Lanska predstavitev (42.)

45

nov

Boris Zrinski

 

 

 

Boris Zrinski, ki prihaja iz Imenega, je prve resnejše korake v karieri košarkarskega trenerja naredil v Rogaški Slatini, kjer je v začetku 80-ih let prejšnjega stoletja prevzel žensko ekipo. Na koncu 80-ih in v začetku 90-ih je sedel na klopi KK Libela iz Celja, leta 1991 pa prevzel vodenje KK Polzela, kjer je ostal vse do leta 2000. Na Polzeli je poskrbel za največji uspeh kluba, ko je leta 1996 ekipo popeljal do zmage v Pokalu Slovenije, košarkarje iz Savinjske doline pa je vodil tudi v evropskih tekmovanjih (Pokal Radivoja Korača). Pod njegovim strokovnim vodstvom sta prve tekme v članski konkurenci med drugim odigrala današnji NBA-jevec Beno Udrih in njegov brat Samo, v ekipi je bil tudi današnji kapetan Union Olimpije Goran Jagodnik.

Po evropskem prvenstvu leta 1997 je postal selektor moške košarkarske reprezentance Slovenije, ki jo je preko kvalifikacij prepričljivo popeljal na EP 1999. V Franciji je Zrinskijevi ekipi zmanjkala le ena zmaga, da bi se uvrstila v četrfinale. Na Košarkarski zvezi Slovenije so mu kljub neuspehu na prvenstvu zaupali še en dvoleten mandat. Tudi na prvenstvo v Turčiji leta 2001 se je reprezentanca brez večjih težav prebila skozi kvalifikacije, na samem prvenstvu pa je sledilo novo razočaranje, saj se je Slovenija z 2 porazoma poslovila že po skupinskem delu, KZS pa ni podaljšala pogodbe s selektorjem.

V naslednjih letih je Zrinski zamenjal več klubov. Med drugim je vodil Pivovarno Laško, Šentjur in ŽKK Celje. Pred sezono 2006/2007 se je vrnil v Rogaško Slatino, tokrat k moški ekipi. Že v prvi sezoni je Slatinčane popeljal iz 2. SKL v 1.B ligo. V letih 2009 in 2010 je Rogaško pripeljal na rob uvrstitve v 1. SKL, a je obakrat obtičal v kvalifikacijah. Pred sezono 2010/2011 ga je zamenjal Matej Bakšič, ki mu je že v prvi sezoni uspel preboj med elito.

Še v času, ko je vodil Rogaško, je Zrinski prevzel vodenje ženske članske reprezentance. Lani je s košarkaricami osvojil 2. mesto v kvalifikacijah za preboj v evropsko divizijo A. Ali bo Zrinski selektor ženske reprezentance tudi letos, ko jih čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, še ni znano, je pa od strokovnega sveta prejel visoko oceno. Ob delu košarkarskega trenerja Zrinski opravlja tudi službo profesorja športne vzgoje in informatike na ŠC Šentjur.

46

nov

Damjan Romih

Leta 1972 rojeni nekdanji prvoligaški nogometaš je danes trener svojega matičnega kluba CM Celje. V takratnem Publikumu je Romih brcal žogo od malih let pa vse do svojega 28. leta, nakar je eno sezono odigral v Korotanu, nato pa še v ERA Šmartno in Rudarju Velenje. Proti koncu kariere si je pol leta kruh služil še v 5. avstrijski ligi, nakar se je vrnil v rodni Šentjur.

Kot trener se je vključil v delovanje mlajših selekcij kluba, kmalu pa prevzel tudi člansko ekipo, v kateri je po vrnitvi z Avstrije tudi igral. Članska ekipa se je pod njegovim vodstvom v nekaj letih povzpela iz MNZ do 2. slovenske nogometne lige, v kateri so pod Romihovo taktirko zaigrali v sezoni 2008/2009. Zaključili so jo na zelo solidnem 5. mestu, kar je bila v veliki meri posledica Romihovega trenerskega znanja in talenta.

Njegov trenerski potencial so kmalu opazili v sosednjem NK CM Celje, kjer je preživel svoja najboljša igralska leta. Po turbulentnem razhodu s Slavišo Stojanovićem konec sezone, v kateri je Romih tako uspešno vodil Šentjur v 2. ligi, so Celjani trenersko taktirko zaupali hrvaškemu strokovnjaku Milanu Đurišiću, za njegovega pomočnika pa angažirali Damjana Romiha. Ta je dobil priložnost voditi prvo moštvo Celja septembra naslednjega leta, ko je zahtevni Đurišić vrgel puško v koruzo. S krajšo prekinitvijo, v kateri je člansko ekipo nekaj zimskih mesecev 2011 vodil kontroverzni Stane Bevc, se je Romih vse do danes obdržal na vročem trenerskem stolčku celjskega prvoligaša.

Njegovo vodenje ob NK Maribor edinega kluba, ki vseh 21 sezon nastopa v slovenski 1. ligi, je vseskozi zaznamovano s hudo finančno in organizacijsko krizo celjskega nogometa. Težkim razmeram navkljub je Romihovo delo uspešno, saj NK Celje drži daleč od nevarnih mest izpada v nižji nivo tekmovanja, obenem pa v prvo moštvo uspešno uvaja številne doma vzgojene nogometaše. 

47

  -2

Jana Führer

Najboljša športnica invalidka v letih 2009 in 2010 v lanskem letu ni ubranila naslova, tudi zato, ker na sporedu ni bilo velikega prvenstva. Vseeno je slavila na najmočnejšem mednarodnem tekmovanju na Švedskem, kjer se je pomerilo najboljših 12 tekmovalk v showdownu. Lanska predstavitev (45.)
48

nov

Stanko Lorger

 Eden najboljših slovenskih atletov se je rodil 14. februarja 1931 v Bučah. Z atletiko se je začel aktivno ukvarjati leta 1950 v celjskem Kladivarju, že leto kasneje pa je postal član jugoslovanske reprezentance. Med letoma 1952 in 1960 se je udeležil treh olimpijskih igrah. Najboljšo olimpijsko uvrstitev je dosegel leta 1960 v Rimu, ko je v svoji paradni disciplini teku na 110 metrov z ovirami osvojil 5. mesto. Dve leti prej je v Stockholmu z 2. mestom postal pri Slovenec, ki je osvojil medaljo na evropskem prvenstvu v atletiki. Dvakrat je osvojil naslov svetovnega študentskega prvaka in dvanajstkrat postal prvak Balkana (10x 110 m ovire, 1x 100 m in 1x štafeta 4×100 m).

Leta 1957 in 1958 je bil izbran za športnika leta Jugoslavije, kar šestkrat pa je postal športnik leta v Sloveniji. V času svoje aktivne športne kariere je postavil slovenske in jugoslovanske rekorde v teku na 100 in 200 metrov ter v teku na 110 metrov z ovirami. Še v času športne kariere je uspešno zaključil študij matematike in fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani.

Leta 1962, ko je zaključil s športno kariero, se je zaposlil na Srednji ekonomski šoli v Celju, kjer je tudi zaključil svoje delovno obdobje kot profesor svetnik leta 1995. Za svoje dosežke v športu je leta 1967 prejel Bloudkovo nagrado, 30 let pozneje pa je postal častni občan Celja. Konec lanskega leta mu je časopis Celjan kot prvemu podelil naziv Naj Celjan za življenjsko delo.

49

  -1

Damjan Novaković

 

Za šentjursko košarko slatinski trener očitno pomeni stabilnost in vsako drugo sezono ligo za prvaka. V sezoni 2010/11 mu to za malenkost ni uspelo, v tekoči sezoni, kjer je namesto standardnih 6 za to na voljo le 4 mesta, pa njegovi ekipi kaže zelo dobro. V decembrskih treh obračunih s “svojo” Rogaško je izšel kot veliki zmagovalec v vseh pogledih. Lanska predstavitev (48.)
50

nov

Franc Černelč

 

 

Franci Černelč je bil najprej poklicni steklar, potem pa ga je ukvarjanje z glasbo pripeljalo do diplome iz glasbene pedagogike na Pedagoški akademiji v Mariboru. Uspešno se je uveljavljal kot zborovodja v Kozjem in v Bistrici ob Sotli.

Njegovo organizacijsko delo ima korenine v kozjanskem mladinskem klubu. Zasnovali so obsežen program klubske dejavnosti, ustanovili knjižnico, zgradili gasilski dom, razvili likovno galerijo, obnovili dvorano. Kot učitelj je razvil zborovsko dejavnost, ustanovil otroško glasbeno skupino Trubadurji in zanjo, pa tudi za pevski zbor, pisal besedila in glasbo, z njimi nastopal na revijah Ciciban poje; postal eden najvidnejših animatorjev Glasbene mladine Slovenije.

Leta 1998 je prejel bronasto plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, sodeloval je tudi pri satiričnem trienalu Aritas v Šmarju pri Jelšah.

Vsestranskemu ustvarjalcu je domača občina namenila izjemno čast, saj ga je razglasila za častnega občana. Dobro leto dni je na čelu godbe Orlica in aktivno sodeluje v etno zasedbi Nojek. Na Prevorju so avgusta odkrili njegov kip kozjanskemu “Robin Hoodu” Francu Guzeju oz. Guzaju. Njegovo gorco v Črešnjevcu pa med drugim od lani krasi kip Noeta. Leto poprej je iz velikanske skale pred občinsko stavbo izklesal podobo podsreškega prangerja, ki naj bi po izročilu nekdaj domoval v Šempetru, kot domačini še vedno radi rečjo Bistrici ob Sotli.

Preberite še:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011