Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvi Guzajev kip stoji na Prevorju (video)


 
Pri šolskem poslopju na Prevorju so v nedeljo, ob pričetku 3. Guzajevega pohoda, odkrili kip, posvečen znamenitemu razbojniku Francu Guzaju oz. Guzeju, ki je svojo odisejado končal v tistih krajih pred 131 leti.

Njegov avtor je Franc Černelč iz Bistrice ob Sotli, kjer je pred dvema mesecema zaradi svojega kulturnega udejstvovanja postal častni občan. Černelč je umetnik številnih zanimanj, saj deluje kot kipar, pesnik, skladatelj, zborovodja in še kaj. Konec prejšnjega leta je ustanvil godbo Orlica, sodeluje pa tudi pri etno zasedbi Nojek.

Kakšne štiri metre visoka skulptura je iz hrastovega debla, ki ga je avtor iskal kakšno leto. V njej upodobil različne slike njegovega življenja: krivo obsodbo – kar je povročilo njegov kasnejši upor, ujetost – kozjanskega Robin Hooda gledamo skozi zaporniško lino, neuresničeno ljubezen – nad eno od njegovih glav je muza, smrtno obsodbo in še nekaj drugih podrobnosti, kot je palica, ki ponazarja njegovo vandranje po širšem območju. Kip ima posebno funkcijo, saj lahko obiskovalec položi roko k lini in se hkrati priporoča, da ne bi bil po krivici obsojan, da ga ne bi laž prizadela in naredila nesrečo v življenju!

Prevorski pohodniki so se po besedah Mirka Pajka proti Kozjanski domačiji, kjer je bil cilj letošnjega pohoda, odpravili po poti, ki jo ni poznala niti večini tamkajšnjih domačinov. Na cilju se je zbralo okoli 300 pohodnikov, saj so se jim pridružili še tisti, ki so prišli s Planine, kakor tudi Dobjani.

Odkritju nove znamenitosti je prisostvoval tudi šentjurski župan Marko Diaci, ki je na prizorišče prikolesaril.


br / Šentjurske novice, 31. 8. 2011
 

 

O prevorski pridobitvi se je razpisal tudi bloger Werner

 

Fotogalerija Guzajevega pohoda – smer: Planina-Dobje

Fotogalerija Guzajevega pohoda – smer: Prevorje-Dobje 

 

Videoinserti: odkritje, nagovora avtorja in župana ter izjava predsednika KS Prevorje
   

v: bR 

 
 
Oglejte si tudi naše druge “guzejološke” prispevke