Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razbojnik Guzej, izobčenec ali junak? (video)


milenko strasekEna od zgodovinskih osebnosti, ki je najbolj zaznamovala območje Obsotelja in Kozjanskega, je gotovo kozjanski Robin Hood Franc Guzej (Guzaj). O liku in življenju razbojnika Guzeja je v torek tekla beseda na srečanju članov Univerze za tretje življenjsko obdobje v Šmarju pri Jelšah. Medse so povabili poznavalca in preučevalca izročila o Guzeju Milenka Straška.

Milenko Strašek je avtor leta 1995 izdane knjige o znamenitem kozjanskem razbojniku in obsežne razstave, ki se po gostovanju v Dramljah, Kozjem in Ravnah na Koroškem trenutno nahaja v Muzeju novejše zgodovine v Celju. Predstavil je prelomnice v življenju Franca Guzeja in približal ljudsko izročilo, ki je iz razbojnika naredilo ljudskega junaka. V nadaljevanju razprave je beseda tekla o prepoznavnosti Guzeja v širšem slovenskem prostoru. Čeprav se njegov lik lahko primerja z Robinom Hoodom ali Williamom Tellom, je zunaj Obsotelja in Kozjanskega Franc Guzej dokaj nepoznan lik. Strašek je tu omenil mačehovski odnos Slovencev do stvarnih junakov in nagibanje k literarnim likom (Martin Krpan, Peter Klepec). Kritično je nastopil tudi do premajhnem vključevanju razbojnika Guzeja v turistično ponudbo Obsotelja in Kozjanskega ter neprimeren odnos do zapuščine, ki ohranja njegovo zgodbo (mlin njegove sopotnice Barbike, Guzejeva pot …).

Po srečanju z naslovom Razbojnik Guzej med krivico, maščevanjem in legendo smo Milenka Straška povabili pred našo kamero. Pogovor si oglejte v spodnjem posnetku.

Vabimo vas tudi k branju prispevkov o razbojniku Guzeju, ki smo jih objavili na Kozjansko.info:

Razbojnik Guzej se je ustavil v Dramljah

Rodoslovec Anton Kos o pravem kraju rojstva in času smrti Guzeja

Z razstave o razbojniku Guzaju

Večer pod češnjo v znamenju razbojnika Guzaja (foto in video)

* Na zgornji fotografiji je Milenko Strašek

v/t/f: mK