Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodno revijalno srečanje otroških folklornih skupin s turistično tržnico (video)


Minulo nedeljo je na Evropsko ploščadi v Rogaški Slatini potekalo mednarodno revijalno srečanje otroških folklornih skupin, ki so s plesom in pesmijo počastili slovenski praznik zaljubljencev, gregorjevo. Petim domačim folklornim skupinam so se pridružile tri tuje, kar vnovično dokazuje dobro sodelovanje in prijateljstvo med državami, narodi in narodnostmi.

Povezovalka nedeljskega programa Mateja Voh je po začetnem pozdravu na oder povabila predsednika turistične zveze Slovenije, Petra Misjo, ki je pohvalil organizatorje dogodka in pozdravil nastopajoče ter ostale prisotne na Evropski ploščadi. 

Na srečanju so nastopili:

– OFS Vrelčki iz Kostrivnice (Na 14. državni reviji ljudskih plesov, pesmi in običajev Pika poka, so si znova priplesali zlato priznanje – doslej imajo 2 srebrni in 11 zlatih. Kot zmagovalna skupina Koroško-celjske regije so se predstavili na državni reviji Ringaraja, kamor se je uvrstilo devet najuspešnejših slovenskih skupin in prejeli zlato priznanje. Nastopili so tudi v Mariboru na največjem slovenskem mednarodnem festivalu folklore – Folkartu).

– OFS Uršula iz Rogatca (Skupina deluje na osnovni šoli Rogatec štiri leta, namenjena je učencem druge triade, torej od 4. – 6. razreda, v tej sestavi učenci plešejo drugo leto, lani so se uvrstili na regijsko srečanje folklornih skupin ter prejeli zlato priznanje na prireditvi Pika poka).

OFS Spominčice med nastopom
OFS Spominčice med nastopom

– OFS DOŠ Šefanovci (Otroška folklorna skupina DOŠ Števanovci deluje tretje leto pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem. Ker je na šoli le 28 učencev, pleše takorekoč polovica šole. Folklora pleše porabske in goričke plese. Velik poudarek poleg plesov posvečajo petju porabskih in slovenskih ljudskih pesmi, ki so v preteklih časih že šle zelo v pozabo. Glavni namen skupine je oživitev in ohranjanje ljudskega izročila Porabja in matične domovine Slovenije. Skupina veliko nastopa na Madžarskem in v Sloveniji. Med najpomembnejšimi nastopi velja omeniti sodelovanje na območnih in medobmočnih revijah ter sodelovanje na državnem srečanju v Kamniku).

– OFS Domžale (Otroška folklorna skupina Domžale je bila ustanovljena leta 1999. Pobude, da bi Domžale dobile folklorno skupino, ki bi na ustrezen način poustvarjala slovensko plesno in drugo izročilo, so več let prihajale iz različnih strani, ob koncu prejšnjega tistočletja pa se je na podlagi tovrstnih idej oblikovala Otroška folklorna skupina Domžale. V skupino so že od začetkov naprej vključeni otroci različnih starosti, vsi pa se skupaj s svojo strokovno vodjo trudijo, da bi ob nekdanjih plesih odraslih poustvarjali otroško izročilo. Motive za odrske postavitve iščejo v lokalnem okolju – zlasti v izročilu Domžal – pri tem pa so jim v veliko oporo pripovedi domačinov, ki se radi spominjajo nekdanjega življenja. Skupina se vsako leto predstavi na občinskih in področnih srečajih folklornih skupin in sodeluje na različnih prireditvah v Domžalah in okolici. Odmevni so bili nastopi v Cankarjevem domu v Ljubljani leta 2007, 2009 in 2010. V preteklem letu so pripravili samostojni koncert ob jubileju 10. obletnice delovanja otroške folklorne skupine Domžale).

Del stojničarjev, ki so na tržnicah ponujali proizvode domačega kraja
Del stojničarjev, ki so na tržnicah ponujali proizvode domačega kraja

– OFS KUD Lovro Ježek Marija Bistrica iz Hrvaške (Začetki KUD “Lovro Ježek” iz Marija Bistrica segajo v leto 1974, pod njihovim imenom pa delujejo kar 4 sekcije: godba na pihala, ki izhaja iz leta 1894; folklorna sekcija; tamburaška sekcija in najnovejša ženska vokalna skupina. Skupno deluje okoli 160 članov, predvsem mlajši. Vse sekcije pa imajo skupen cilj – ohraniti in negovati kulturno zapuščino tako Zagorja kot celotne Hrvaške. S svojim delovanjem razvijajo glasbeno in plesno umetnost, se zbirajo, družijo, sodelujejo na številnih prireditvah doma in v tujini. Folklorno skupino so spremlali mladi tamburaši, ki igrajo skupaj od leta 2009, za njimi je pa že nekaj uspešnih nastopov).

Starejša OFS KD Destrnik (Otroška folklorna skupina kulturnega društva Destrnik deluje že 6 let, v tem času je skupina nastopala že na veliko odrih tako v Sloveniji kot v tujini. Skupino sestavljajo otroci iz Destrnika in Trnovske vasi. Starostni razpon skupine je med 9 in 14 let, kateri redno in radi vadijo. Otroška folklorna skupina se vsako leto predstavi s svojim programom na reviji otroških folklornih skupin JSKD-ja, kjer so tudi uspešni. Program skupine je pretežno sestavljen iz plesov in ljudskih običajev iz območja štajerske točneje »Destrnika, Trnovske vasi« včasih pogledajo tudi k sosedom).

OFS Radost Pardubice iz Češke (Folklorna skupina RADOST Pardubice deluje pri DDM Alfa že 33 let. V njej plešejo otroci od štirih let naprej in odrasli. Danes je v skupini 140 članov. Predstavljajo folklorno izročilo območja Chrudimsko in Nasavrcko. Vsako leto se udeležijo festivala v Pardubicah. Opazne uspehe so poželi tudi na drugih festivalih po svetu. Na mednarodnem festivalu otroških folklornih skupin v Bursi v Turčiji, so leta 1995 osvojili glavno nagrado za glasbo in odrsko postavitev)

OFS Spominčice iz Rogaške Slatine (Otroška folklorna skupina Spominčice deluje šesto leto pod mentorstvom Mojce Kmetec in Mojce Pažon. V skupino je trenutno vključenih 27 folklornikov – otrok od 1. do 8. razreda. Poustvarjajo izključno otroško ljudsko izročilo, ljudske plese, pesmi in običaje, utrjujejo narodnostno identiteto ter se aktivno vključujejo v kulturne in turistične aktivnosti v kraju in drugod. Med njihovimi številnimi dosežki omenimo le najodmevnejše: državna revija OFS Pika Poka pod goro 2007: zlato priznanje; revija OFS Pika Poka pod goro 2007: srebrno priznanje za ljudski zborček; državno srečanje Ringa Raja 2007 v Lendavi: zlato priznanje; državno srečanje Ringa Raja 2009 v Žalcu: zlato priznanje; Jurjevanje v Beli Krajini 2007; mednarodno srečanje OFS Folkart 2010; sodelovanje na državnem srečanju Ringa Raja 2010 v Rogaški Slatini; mednarodno srečanje OFS Furlanija- Julijska krajina 2010).

K pestremu dogajanju je dodatno pripomoglo dvanajst stojničarjev, ki so na turističnih tržnicah tržili proizvode domačega kraja.

In še drugi del ponudbe proizvodov domačega kraja
In še drugi del ponudbe proizvodov domačega kraja

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer si lahko ogledate nastop OFS Vrelčki. 

 
v/t/f: eH