Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lutkovna predstava “Zakaj pes teče za zajcem” (video)


Tretjo januarsko sobotno dopoldne so nekateri otroci skupaj s starši izkoristili za ogled lutkovne predstave, ki je nosila naslov Zakaj pes teče za zajcem in se je odvijala v Kulturnem centru Rogaška Slatina. Predstavo v izvedbi Gledališča Igor Somrak si je ogledalo približno petdeset otrok, ki so s seboj povabili tudi starše.

Zakaj pes teče za zajcem je ljudska pripovedka, ki govori o psu čevljarju, ki je zajčku naredil čevlje. Zajček je prišel na pomerjanje in ko je imel čevlje obute, jo je popihal, ne da bi jih plačal. Pes se je pognal za njim, a ga ni dobil. Od tistega časa naprej vsa pasja “žlahta” išče pobeglega zajca, da bi plačal čevlje. Do sedaj ga še niso ujeli, saj se je zajec vedno spretno izmuznil. Konec zgodbe ostaja nerešen, oziroma ponuja nadaljevanje s pogovornim raziskovanjem, iz najmanj dveh vidikov: ali je zajec kriv in če je, kako mu pomagati, oziroma če ni, kaj bi lahko naredili? Takih situacij, ko otroci med seboj obsojajo drug drugega, je zagotovo veliko, vprašanje pa je, ali jih znamo pravilno reševati. V navadi je, da običajno moraliziramo, prepovedujemo, odpovedujemo, kritiziramo, obsojamo pa tudi kaznujemo, tak način pa zagotovo ne pripomore k oblikovanju osebnosti, ki bo postala enakovreden komunikacijski partner.

Otroci so si z zanimanjem ogledali predstavo
Otroci so si z zanimanjem ogledali predstavo

Igralec-lutkar Igor Somrak s svojimi prisrčnimi lutkami, glasbo in duhovitimi domislicami razveseljuje otroke po vsej Sloveniji. Preseneča s pestro paleto raznovrstnih vlog, ki jih je sestavil v izvirno celoto zabavnih in zanimivih zgodbic. Poleg lutkovne igre ga odlikuje tudi igranje na kitaro in petje, s čemer popestri že tako zanimivo pripovedovanje. Na oder povabi tudi male gledalce, za katere ima pripravljeni tabli, na katere otroci med predstavo sproti rišejo junake zgodbic. Rojen je v Ljubljani, kjer je obiskoval Šolo za oblikovanje in Visoko strokovno šolo za slikarstvo. V dosedanjih ustvarjalnih obdobjih se je preizkušal v različnih tehnikah, tematskih izzivih in slogovni razgibanosti, od figuralike do povsem abstraktnih vsebin in s tem kulturno javnost vselej prijetno presenetil. Je neutrudni raziskovalec likovne pripovedi, izrazit in občutljiv kolorist s smislom za slikarsko gradnjo in podajanjem vsebine s pomenljivim sporočilom. Svežina koncepta in obilica novih idej ga je privedla do zanimivih in aktualnih rešitev, kar nedvomno velja tudi za domiselno ustvarjanje nenavadnih skulptur in instalacij. 

V delavnicah so otroci skupaj s starši ustvarjali figure
V delavnicah so otroci skupaj s starši ustvarjali figure

Po predstavi je sledila ustvarjalna delavnica, kjer so otroci skupaj s starši iz papirja ustvarjali figurice. Utrinke iz predstave in delavnice si lahko ogledate v spodnjem video prispevku, vabljeni pa tudi k ogledu fotografij, kjer si med drugim lahko ogledate ustvarjanje malčkov in nekaj končnih izdelkov.

 
v/t/f: eH
vir: spletna stran Gledališča Igor Somrak