Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vlada bo pomagala furnirnici


V podjetju Acer furnirnica v Šentjurju so delavci pred tremi tedni zaradi neizplačanih obveznosti izvedli stavko. Morda se jim obetajo boljši časi, saj bo podjetje prejelo državno pomoč.

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo sklenila, da furnirnici Acer dodeli državno pomoč za prestrukturiranje.

Pomoč je sestavljena iz več delov. Najvišje je dolgoročno posojilo v višini 1.728.000 EUR z odplačilno dobo sedmih let in dvoletnim moratorijem na odplačilo glavnice. Sledi subvencija iz sredstev Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v skupni višini 216.100,00 EUR, od tega za ohranitev delovnih mest v višini 212.100 EUR ter izobraževanje in usposabljanje v višini 4.000EUR. Ministrstvo za gospodarstvo bo prispevalo subvencijo v višini 350.000 EUR za tehnološko, tržno in razvojno prestrukturiranje družbe. 

V zavarovanje dodeljene državne pomoči bo Acer omogočil vpis zastavne pravice na prvo mesto na premičnem in nepremičnem premoženju v lasti družbe. Še pred izplačilom državne pomoči bo država postala solastnik v višini terjatev 950.000 EUR.

Po mnenju Vlade oz. ministrstva je državna pomoč v celoti upravičena, saj so dolgoročni trendi pri podjetju pozitivni. Iz samega programa prestrukturiranja izhaja, da ima podjetje predvsem finančne težave, ki izhajajo iz neuravnovešene strukture in cene virov. Iz tega razloga je pogoj za uspešno izvedbo programa dokapitalizacija s strani lastnika, podjetja Acer-M, ki naj bi bila izvedena pred izplačilom državne pomoči.

t/f: bR