Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razstava ročnih del Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje (foto in video)


Drugi decembrski dan je Območno društvo invalidov Zgornjega Posotelja v avli Kulturnega centra Rogaška Slatina predstavilo ročne izdelke, ki so jih ustvarjali člani društva. Župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, je razstavo slavnostno odprl. Prisotnih je bilo kar pet županov Kozjanskega, ter kar nekaj gostov, ki so si razstavo z zanimanjem ogledali. Otvoritev je sicer bila na dan pred svetovnim dnevom invalidov, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan, ko se spominjamo tudi rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ta dan se je skozi leta vedno bolj uveljavljal in prerasel v množičen kulturni dogodek, po imenom “Ta veseli dan kulture”.

Na prireditvi se je tudi pelo
Na prireditvi se je tudi pelo

3. december je za mednarodni dan invalidov oktobra 1992 z resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, z namenom, da bi v najširši družbi spodbudila vedno boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje. Mednarodni dan invalidov je vsako leto osredotočen na drugo temo; geslo letošnjega dneva je “Držati obljubo: vključevanje invalidov v razvojne cilje tisočletja do leta 2015 in naprej”.  Osebe z ovirami predstavljajo pomemben delež prebivalstva, med prebivalci Slovenije  je približno 170.000 invalidov in 230.000 bolnikov z dolgotrajnimi boleznimi (SURS 2010). Slovenija pri zaposlovanju invalidov sledi dvema temeljnima skupnima ciljema EU: invalidom zagotoviti zaposlitev in s tem ekonomsko oziroma socialno varnost. Tako je v Sloveniji zdaj zaposlenih skoraj 32.000 invalidov, kar pomeni 3,9 % vseh zaposlenih. Temu navkljub je bilo po evidenci Zavoda RS za zaposlovanje  v septembru 2010, v OS Celje, prijavljenih 1.282 oseb s statusom invalida, v OS Koper 693 oseb s statusom invalida, v OS Kranj 812 oseb s statusom invalida, v OS Ljubljana 2.985 oseb,  v OS Maribor 1.801 oseb, v OS Murska Sobota 1.979 oseb, v OS Nova Gorica 521 oseb, v OS Novo mesto 782, v OS Ptuj 698, v OS Sevnica 693 oseb, v OS Trbovlje 326 oseb in OS Velenje 1.317 oseb s statusom invalida. Skupaj 14.038 prijavljenih brezposelnih invalidov v evidencah Zavoda RS za zaposlovanje. (vir: http://www.sentprima.com/content/3-december-mednarodni-dan-invalidov).

Župani so si z zanimanjem ogledali razstavljene predmete
Župani so si z zanimanjem ogledali razstavljene predmete

Prisotne je nagovoril predsednik Območnega društva invalidov Zgornjega Posotelja, g. Andjelko Bendelja, ki je izkazal veselje in navdušenje nad obiskom. Prireditev je popestril tudi zbor pevk, navzoče je pozdravila tudi direktorica Kulturnega centra Rogaška Slatina, mag. Klaudija Redenšek. Sklepni govor in otvoritev pa sta pripadla Slatinskemu županu, ki je vse navzoče povabil k ogledu razstave. Z zanimanjem so si jo ogledali tudi župani Šmarja pri Jelšah, Podčetrtka, Kozjega in Rogatca. 

Po uradnem delu je sledilo druženje ob prigrizki, kavi in pijači. Vabimo vas, da si v spodnjem video prispevku ogledate nagovore, v naši galeriji fotografij (klik!) pa si lahko ogledate izdelke, ki so jih člani društva postavili na ogled.

 
v/t/f: Egon Horvat