Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Druga polovica sklopa Ipavčevih dni skoraj brez Ipavcev


Po uspešnih premierah Ipavčevih dni v prvi polovici oktobra, kjer je triumf doživela ravno prireditev z dolgim imenom „Predstavitev študije serenade za orkester na lok Benjamina Ipavca”, je druga polovica prireditev minila skoraj brez slavnih bratov. 

Koncert klavirskega tria ARS musica le za peščico poslušalcev

Trio Ars musica je komorni sestav, ki pogumno vstopa v kulturni prostor. Trio je bil ustanovljen leta 2004 in ga sestavljajo pianistka Jerneja Grebenšek, violistka Mojca Menoni Sikur ter Martin Sikur na violončelu. Vrhunska izvedba in performans bi prav gotovo izkušeno uho navdušila, saj so se dotaknili veliko vrhunskih skladateljev, na koncu celo Benjamina Ipavca. Žal pa je bil obisk na koncertu naravnost katastrofalen. V dvorano Kulturnega doma je zašlo le nekaj poslušalcev, kar pa ni odvrnilo trio glasbenikov, da svoj performans kljub prazni dvorani izvedejo profesionalno.

Koncert profesorjev Glasbene šole Šentjur

Podoben koncert je bil izveden pred dvema letoma in je zaradi odličnih odzivov poslušalstva postal stalnica Ipavčevih kulturnih dnevov. Predstavili so se profesorji Nataša Aškerc (klarinet), Uroš Eferl (kitara), Mojca Krajnc (klavir), Marta K. Koberski (flavta), Boštjan Korošec (petje), Rok Lajlar (kitara),  Diana Štih (flavta), Matjaž Vodišek (klarinet), Eva Zavšek (tolkala) ter učenci: Ines Ljubej (tolkala), Gregor Marcen (klarinet), Peter Tovornik (vibrafon) in Patricija Turnšek (kitara).

Sam koncert je bil vrhunsko izpeljan. Nastopajoči so zaigrali v manjših zasedbah večinoma po eno skladbo, vse na zavidljivem kakovostnem nivoju. Edino baritonist Boštjan Korošec je svoj program namenil Benjaminu in Josipu Ipavcu ter zapel Pred durmi in Mar ti ne priča lice bledo. Vsi ostali glasbeniki pa so posegli po tujih avtorjih.

Tokratni koncert je bil bolje obiskan kot koncert Tria Ars musice: dvorano so zasedli učenci Glasbene šole Šentjur in njihovi starši, saj je bil koncert obvezen za vse mlade glasbenike. Ugibamo pa lahko, kakšen bi bil pogled na dvorano,če le-teh ne bi bilo.

Ipavčevi dnevi pod vprašajem 

V sklopu šestih prireditev  sta Ipavca odigrala pomembno vlogo pri izvedenem programu le na predstavitvi serenade za orkester na lok Benjamina Ipavca, ki so jo odlično izvedli učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski iz Velenja. V ta sklop sta padli še dve prireditvi posvečeni potomcu Jožiju Ipavcu – slikarska razstava ter šahovski turnir,  ostale tri prireditve pa so spomin na Ipavce skoraj obšle, saj jim je bil posvečen le mali delček repertoarja, morda ena ali dve skladbi. Prav gotovo ni pod vprašajem izvedba koncerta, temveč samo vsebina. Zagotovo bi sem sodila tudi kakšna odpeta pesem v izvedbi dveh šentjurskih zborov, ki nosita ime po slavnih skladateljih. Ali pa mogoče tudi opera Teharski plemiči, ki pa bi jo zaradi svoje obsežnosti in cene le s težavo uvrstili na šentjurski oder, kar nakazuje že na drug problem.   


Jg / Šentjurske novice, 23. 11. 2010