Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Večer s harmonikami – Žan Stres z gosti (foto in video)


Minuli petek je v šmarskem kulturnem domu potekal koncert harmonik, kjer se je predstavil šmarski harmonikar Žan Stres, natopili pa so tudi gostje: Nika Pinter, Evgen Tkalec, Luka Tacer in Ansambel harmonik.

Žan s tem šolskim letom namreč zaključuje šolanje na Glasbeni šoli Rogaška Slatina, z naslednjim šolskim letom pa bo nadaljeval šolanje na celjski glasbeni gimnaziji.

V času šolanja je nastopil na več tekmovanjih, kjer se je izkazal s številnimi nagradami in priznanji. V Moravskih toplicah je prejel 1. nagrado na mednarodnem srečanju harmonikarjev. Prejel je zlato priznanje na regijskem tekmovanju. Srebrno plaketo je prejel na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Na mednarodnem srečanju v Puli je zasedel 2. mesto, prav tako 2. je bil na mednarodnem srečanju v Beltincih. Nedvomno gre za velik glasbeni talent, ki ga je potrebno izpostaviti. Z ogledom spodnjega video prispevka se lahko prepričate o talentu, ki ga Žan premore. Vabljeni pa tudi k ogledu fotografij iz dogodka, ki si jih lahko ogledate v naši foto-galeriji.

Gledalci so zapolnili sedeže v dvorani
Gledalci so zapolnili sedeže v dvorani

Ansambel harmonik, katerega mentor je prof. Roman Drofenik, je nastal lansko jesen na pobudo nekdanjih učencev, ki so igrali v harmonikarskem orkestru do leta 2004. V prvotni zasedbi so nastopili na reviji harmonikarskih orkestrov Slovenije na Jesenicah leta 2001 in 2003. Gostovali so tudi v glasbeni šoli Cham v Nemčiji. Ansambel sestavljajo Martin Belcer, Nina Pevec, Tomaž Kobula, Rok Dolinšek, Miha Pevec, Krešo Gorišek in Žan Stres. Pridružil se jim je tudi Nikola Kantolić na tolkalih. Njihov nastop si lahko tudi ogledate v spodnjem video prispevku. 

Ansambel harmonik z Niko Pinter
Ansambel harmonik z Niko Pinter

Nika Pinter je s flavto prav tako vajena tekmovanj, saj je letos nastopila na treh tekmovanjih in prejela 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Trstu, zlato priznanje na regijskem tekmovanju in zlato plaketo na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. 

Evgen Tkalec
Evgen Tkalec
Luka Tacer
Luka Tacer
Evgen Tkalec je na mednarodnem srečanju v Beltincih prejel 1. nagrado v kategoriji do 11 let, Luka Tacer pa je na tem tekmovanju prejel 2. nagrado v kategoriji do 13 let.

Po koncertu se je Žan zahvalil vsem, ki so mu pomagali na njegovi glasbeni poti (staršem, učiteljem in vsem, ki so mu stali ob strani). Vsi prisotni pa smo se po koncertu lahko okrepčali s prigrizki in rujno kapljico.

Priče smo bili torej nastopom vrhunskih mladih glasbenikov, ki so popestrili kulturno petkovo dogajanje.

Ob tej priložnosti sodelavci Kozjansko.info želimo Žanu veliko uspehov v njegovi glasbeni karieri, prav tako pa čestitke učiteljem in delavcem Glasbene šole Rogaška Slatina za uspešno 35 letno delovanje.

 
v/t/f: Egon Horvat