Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Jelšingradu odprli novo footgolf igrišče. Za en dan zaživela tudi grajska kavarna (foto, video)


Na sončen sobotni dan se je na Jelšingradu v Šmarju pri Jelšah odvil promocijski footgolf turnir. Na območju dvorca je namreč s slavnostno otvoritvijo zaživelo novo footgolf igrišče. Poleg igranja prvih uradnih partij footgolfa, je na Jelšingradu potekalo tudi lokostrelsko tekmovanje. Ob tej priložnosti se je za en dan odprla tudi grajska kavarna.

Otvoritve igrišča so se udeležili visoki predstavniki footgolf zvez po Sloveniji in svetu. Na Jelšingrad so tako med drugim prišli Aleksander Kravanja, podpredsednik svetovne footgolf zveze ter Damijan Turk, predsednik slovenske footgolf zveze, prav tako pa se je dogodka udeležil Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj.

Še pred vzpostavitvijo igrišča je konec julija letos v Šmarju nastal tudi footgolf klub Erlachstein, ki mu predseduje Žiga Šraml. Ob ustanovitvi kluba so si zadali, da bodo v Šmarju in okolici promovirali footgolf ter za igranje tega navdušili čim več ljudi.

Uradno odprtje novih footgolf površin je bilo pospremljeno s prvim turnirjem, na katerega se je prijavilo več kot petdeset igralcev. Ob promocijskem turnirju footgolfa je potekalo tudi lokostrelsko tekmovanje. Dogajanje na dogodku pa je popestrila še grajska kavarna, ki je vrata odprla za en dan, gostje pa so se v njej lahko pogreli ob topli kavi, na prodaj pa so bili tudi pečeni kostanji in druge jedi.

Kaj sploh je footgolf?

Footgolf je vedno bolj priljubljen šport, ki se igra kot golf, vendar žogico za golf zamenja nogometna žoga, namesto s palico pa se igra z nogami. Žogo poizkusijo igralci z brcanjem iz začetne točke spraviti do luknje v čim manj poizkusih. Igrišče na Jelšingradu je postalo šesto igrišče za footgolf v Sloveniji, podobna igrišča se namreč nahajajo še v Bovcu, Ptuju, Stanežičah, Radencih ter nam bližnjem Olimju. Footgolf igrišče okoli Jelšingrada je sestavljeno iz devetih lukenj, vsaki pa so nadeli tudi svoje ime, povezano z znamenitostjo v šmarski občini. Tako so nastale luknja Gostilna Krpan, Luknja ljubezni, Lačna luknja, Srednjeveška luknja, Vinska luknja, Aktivna luknja, Baročna luknja, Kalvarija ter Grajska luknja. Skupna dolžina vseh devetih lukenj pa je 1077 metrov.

Kot je sicer povedal Kravanja, footgolf po Sloveniji ter po svetu postaja vse bolj priljubljen šport. Po celem svetu je trenutno aktivnih 3400 tekmovalcev footgolfa, rednih igralcev je okoli 7 tisoč, rekreativnih 16 tisoč, število občasnih igralcev pa bi naj bilo vse do pol milijona.

Vabljeni k ogledu fotografij in videa z dogodka:

 

D. K.