Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Do konca leta 2025 Šentjur z 11 kilometri novega kanalizacijskega omrežja


V Šentjurju je na drugi aprilski dan župan podpisal pogodbo za izgradnjo več kot 11 kilometrov kanalizacijskega sistema v naseljih Dole, Trnovec pri Dramljah in Proseniško.

V okviru 2,6 milijona evrov vrednega projekta bo zgrajenih več kot enajst kilometrov novega kanalizacijskega omrežja na relaciji Proseniško – Dole – Trnovec pri Dramljah. S tem bodo ustvarili 151 novih priključkov, kamor bo priključenih 351 populacijskih enot. Za projekt je občina pridobila sofinancerska evropska sredstva v višini milijona evrov. Z županom je pogodbo podpisal Luka Petrak, direktor podjetja NIVIG d.o.o. Šoštanj, katero bo izvajalo gradbena dela.

Izvajalec bo z deli pričel v kratkem, zaključek pa je predviden v decembru prihodnjega leta. S tem občina zaključuje koncept celovitega sistema ravnanja z odpadnimi vodami na svojem območju.

Načrt kanalizacije; vir foto: Občina Šentjur

Občina Šentjur že več kot desetletje vlaga v kanalizacijsko infrastrukturo. Najprej se je v letih 2008 in 2009 gradila centralna čistilna naprava s kapaciteto 13.000 populacijskih enot, ki je bila zasnovana z namenom za priključke širših območij. Čez leta so na omenjeno čistilno napravo s kanalizacijo povezali vedno več naselij in s tem prebivalcem zagotovili kvalitetnejše odvajanje odpadne komunalne vode. Skupaj je bilo zgrajenih že več kot 20 kilometrov kanalizacijskega sistema.

Podpis pogodbe je obiskal tudi direktor JKP Šentjur Matjaž Žmahar in strokovni sodelavec Roman Voga ter predsednika svetov obeh krajevnih skupnosti, kjer načrtujejo gradnjo. Iz Krajevne skupnosti Dramlje je prišla Nataša Seničar, iz KS Blagovna pa Leon Mulej.
Kanalizacija se bo gradila na območju Nature 2000
Podpis pogodbe; vir foto: Občina Šentjur

Ob podpisu je župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci poudaril ekološki pomen nove pridobitve. Po zagonu novega dela kanalizacijskega omrežja bo okolje manj obremenjeno z odplakami, saj se bodo te zbirale v čistilni napravi, kjer bodo ustrezno predelane.

Območje, kjer se bo gradilo kanalizacijo, velja za območje številnih stoječih voda in ribnikov, prav tako pa je del vodozbirnega porečja Voglajne – Savinje in s tem del Nature 2000, ki je pod posebnim okoljevarstvenim režimom. Ustrezno ravnanje z odpadnimi vodami je tukaj z vidika zmanjševanja onesnaževanja še posebej pomembno.

Načrt kanalizacije; vir foto: Občina Šentjur