Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potrebna bo res prava metla


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 35 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Na osnovi ocene »da so nastale bistvene motnje v samoupravnih odnosih in da so prizadeti družbeni interesi«, ki jo je z ustrezno obrazložitvijo pripravil Komite za družbeno planiranje in gospodarstvo pri šmarski občinski Skupščini, bi naj občinski Izvršni svet na zadnji seji podprl pobudo za uvedbo ukrepa začasnega družbenega varstva v delovni organizaciji Ikom v Šmarju. Izvršni svet pa se Je tokrat, bržčas zaradi dosedanjih slabih izkušenj s takšnimi ukrepi, odločil drugače.

Člani izvršnega sveta so imeli na seji pred sabo dvoje ocen: oceno omenjenega Komiteja in oceno, ki jo je sestavil tehnični vodja v Ikomu Anton Počivalšek. Pobuda za uvedbo ukrepa družbenega varstva skupščinskega Komiteja za planiranje in gospodarstvo je nekakšna kronologija brezuspešnih akcij za rešitev tega 120-članskega delovnega kolektiva, ki je najbrž že do grla sit družbenovarstvenih ukrepov in upraviteljev, manj uspešnih in neuspešnih. Za trikratni ukrep družbenega varstva so bile vsakič krive kadrovske težave, slaba delovna disciplina, razprtije vseh vrst, slabo gospodarjenje in rdeče številke. Začasni upravitelji so odšli, težave pa so ostiajale. Predsednik zadnjega začasnega kolegijskega poslovodnega organa Dušan Drača je na začetku svojega * mandata« veliko obetal in mnogi so mu celo ploskali. Ikom je bil kar lep čas brez izgub, na vidiku pa so bili novi, obetavni proizvodni programi, ki pa jim v Ikomu, bržčas v razmerah, kakršne so vladale, niso bili kos. Kot glasni argument za ukrep družbenega varstva Komite navaja dejstvo, da (zadnji) sanacijski program ni uspešno uresničen na področju uresničevanja poslovne politike, zlasti pridobitve ustreznih proizvodnih programov, takšnih, ki bi zagotavljali rešitve za uspešno poslovanje te delovne organizacije.

V Ikomu so zdaj brez direktorja, ki je zahteval glasovanje o zaupnici, ki je ni dobil. So tudi brez računovodkinje. Odšel je pomočnik vodje instalaterjev, odhajajo ključni delavci pri vodenju proizvodnje. Da je zasedenost z deli bolj slaba, piše v poročilu tehničnega vodje v Ikomu Antona Počivalška, vendar bi takšno oceno lahko zapisala marsikatera gradbena firma pri nas. Ikom tepe likvidnost, lanska izguba pa je bila manj kot pet starih milijard.

Ko je Izvršni svet obravnaval problematiko Ikoma in predlagani ukrep, je poudaril, da z dosedanjimi ukrepi niso bili doseženi želeni učinki in da družbeno varstvo brez ustreznega programa ne more biti uspešno. Ocenil je tudi, da nobena sanacija Ikoma do zdaj ni bila izpeljana do konca in da je bilo vseskozi le gašenje požara. Edina obetavna pot je v tem trenutku poiskati kadre in se odločiti za dolgoročni in akumulativni program Ikoma.

To je tudi naloga šmarskega Izvršnega sveta, ki je določil enomesečni rok za ureditev notranjih neskladij. Prav v teh neskladjih najbrž tiči zajec. Notranjim razprtijam še tako strokovno sposobna nova garnitura ne bo kos, če ne bo prave metle.

Marjela Agrež, Novi tednik, 16. 3. 1989