Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmetje s Kozjanskega s traktorji v mesto: Zasedli so okolico Celjskega sejma


Ob vse strožjih ukrepih zelenega prehoda, ki kmetom nalagajo nove in nove zadolžitve ter jih vse bolj stiskajo za vrat, se zadnje tedne na ulične proteste s traktorji odpravljajo evropski, pa tudi slovenski kmetje.

Po odmevni protestni akciji ob avtocesti izpred nekaj tednov, med pobudniki katere so bili tudi Kozjansko-Obsoteljski kmetje, so se zdaj s traktorji odpravili v mesto Celje. Zavzeli so parkirišča in pločnike v okolici celjskega sejmišča, kjer od danes poteka sejem Agritech, (reportaža kmalu tudi na Kozjansko.info!) ter izrazili svoje nezadovoljstvo s politiko vlade in njenim odnosom do kmeta.

O tem, kaj želijo doseči, smo se pogovarjali s kmeti iz Šentjurja, Ponikve in drugih naših krajev.

V Celje se je s traktorji na protest pripeljalo okoli 50 kmetov z bližnje okolice, veliko med njimi s Kozjansko-Obsoteljskega. Kmetje med drugim zahtevajo takojšnjo zaščito kmetijskih zemljišč in ostro nasprotujejo postopkom hitrih razlastitev. V kolikor ne bodo slišani, bodo s tem nadaljevali in zadevo še razširili.

”Ne razumemo lahkotnosti žrtvovanja najboljših kmetijskih zemljišč za umestitev objektov, zadrževalnikov, cest, kolesarskih stez… Vse to brez vednosti lastnikov kmetov, tega ne dovolimo, nič o kmetu brez kmeta,” je na protestu povedal kmet z Dolge Gore.

Foto: Simon Valant, Celje.info

Nasprotujejo vzpostavitvi vodnih pasov s prepovedjo preoravanja teh površin in prepovedjo setve drugih kultur razen trav, prepovedi ”zimske brazde” na 80 % ornih površin, ki jih ima posamezno KMG ter obvezni vključitvi 4 % ornih površin v neproizvodne površine (za KMG, ki imajo več kot 10 ha ornih površin).

Janez s Ponikve meni, da bodo proteste morali še stopnjevati: ”Vidimo kaj počnejo kmetje po Evropi in mislim, da ne bomo uslišani v kolikor zadeve ne dvignemo.” Kot dodaja, so vedeli, da bo zaradi sejma na tej lokaciji nekoliko večji pretok ljudi, zato so želeli biti opaženi. “Mi smo eden za vse, vsi za enega,” pravi.

Kmetje si želijo si nadaljevanja pogajanj z vlado oziroma Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter rešitev spomladi podanih protestnih zahtev. Zahtevajo zmanjšanje števila zveri in divjadi, ob tem pa si želijo učinkovitega upravljanja s populacijo zveri ter divjadi. Nasprotujejo novim davkom in obračunu KD na podlagi novega sistema bonitetnega točkovanja.

”Ostro nasprotujemo obdavčitvi OMD plačil, napake pri bonitetnih točkah kmetijskih zemljišč pa morajo biti odpravljene takoj. KD se ne sme obračunavati na podlagi napačnega bonitetnega točkovanja,” je povedal nekdanji tekmovalec šova Kmetija in kmet iz Šentjurja, Ambrož Vahen Kralj.

Kmetom pritrjuje tudi generalni direktor podjetja Lagerhof, Nejc Šuc: ”Mi razumemo kmetovalce, prav tako pa jih tudi podpiramo, kajti v teh časih jim ni lahko. V zadnjem času so prišli do nas in smo jih podprli na takšen ali drugačen način ter jim stopili nasproti.”

”Pojavlja se dumping cen in ti šoki na trgu niso dobrodošli ne za nas trgovce kot tudi ne za njih kot kmetovalce. Oglasili so se Francozi in Nemci, za njimi sedaj tudi preostale države. Videti je, da jih je Evropska unija končno začela nekoliko poslušati, sploh po tej blokadi Munchena in drugih večjih mest,” je še dejal Šuc.

Protesta se je udeležil tudi kmet Rok Terčič iz Šmarja pri Jelšah, ki meni, da vlada s svojimi ukrepi zmanjšuje konkurenčnost slovenskega kmeta, vse več pa je uvoza hrane in blaga iz držav z nižjimi standardi pridelave kot v Sloveniji. Zato kmetje zahtevajo takojšnje nadaljevanje pogajanj z vlado, oziroma ministrstvom za kmetijstvo.

In kakšno je stališče Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije? Tako njen direktor, Janez Pirc: ”Na zbornici nismo bili posebej seznanjeni s tem protestom, vemo pa, da je težav v kmetijstvu veliko. Spremljamo dogajanje na evropski ravni, politika kmetijstva na ravni EU nima prave smeri. Opozarjanje na težave je vedno dobrodošlo, če je to izvedeno na pravem mestu in na pravi način. Z vlado je treba peljati dialog na podlagi izhodiščih, ki jih imamo.” 

Celotno fotogalerijo s protesta si oglejte na Celje.info

Fotogalerija: Simon Valant