Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V NK Rogaška menijo, da jih sodniki in NZS želijo spraviti iz lige in izpodbijajo pravilo, ki zahteva kvoto doma vzgojenih nogometašev


Nogometni klub Rogaška je letos, po uvrstitvi v prvo slovensko nogometno ligo, pogosto tema razprav, a žal ne toliko zaradi dobrih rezultatov kot nenehnega prerekanja s sodniki in vodstvom Nogometne zveze Slovenije.

Čeprav so Slatinčani na nekaj tekmah bili sodniško oškodovani, (pri čemer v slovenski ligi niso edini), članski trener Oskar Drobne verjame, da to ni namerno. Drugačnega mnenja pa je direktor NK Rogaška Nino Ivačič, ki meni, da sta se Nogometna zveza Slovenije in sodniška organizacija zarotili proti Slatinčanom in jih hočejo spraviti iz lige. “Če so se odločili, da izpademo, naj nam povedo,” je bil oster Ivačič. Prepričan je namreč, da Slatinčani v prvi ligi niso obravnavani enakovredno, zaradi česar so sklicali novinarsko konferenco.

Fronto z NZS je odprl na treh področjih. V središču tega je izpodbijanje pravila, ki v slovenskem nogometu velja od letos in od klubov zahteva, da je med 23 igralci, prijavljenimi za tekmo, vsaj 8 takšnih, ki so med 15. in 21. letom vsaj tri leta igrali v Sloveniji. Prav z izpolnjevanjem tega pogoja imajo v NK Rogaška precej težav.

Tekma v Kopru registrirana z zmago Primorcev

Tekma v Kopru je po prvotni odločitvi Nogometne zveze registrirana s 3:0 v korist Koprčanov. Pri Rogaški so se zaradi tega pritožili, a že skoraj mesec dni niso prejeli odgovora..

Trener Rogaške, Oskar Drobne, si želi ponovljene tekme in hkrati meni, da se bo to tudi uresničilo. (Foto: David Valant)

Pritožbo je Rogaška argumentirala preko treh vidikov. NZS naj bi, po mnenju predstavnikov Rogaške, kršila svoj pravilnik delovanja, ki določa, da je ekipa dolžna 75 minut pred tekmo oddati zapisnik za določeno tekmo. Slatinčani naj bi namreč zapisnik oddali več kot 90 minut pred tekmo, a jim nato naj ne bi bila dovoljena sprememba le tega.

V naslednjih dveh točkah Slatinčani izpodbijajo novo pravilo, ki je sicer v evropskih državah že večinoma dolgo prisotno, pri nas pa so ga prvič uveljavili letos. To v zapisniku za tekmo zahteva vsaj 8 od 23 “doma vzgojenih igralcev”, pri čemer je to ”igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali v začetku sezone, v kateri je dopolnil 15. let in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let in ne glede na njegovo državljanstvo ali starost, v svojem trenutnem klubu ali drugem slovenskem klubu neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon, oziroma 36 mesecev.”

Za slednje pravilo v NK Rogaška verjamejo, da je v nasprotju z evropsko zakonodajo, ki omogoča prost pretok delovne sile, zato menijo, da jih nobena zakonodaja ne bi smela omejevati pri svojem delu. Pravilnik namreč, po besedah športnega direktorja Ivačiča, posega v določene segmente prostega pretoka delovne sile. Glede tretjega vidika se sklicujejo na Ustavo Republike Slovenije, ki narekuje, da morajo imeti vsi zaposleni enake pogoje za dostop do delovnega mesta.

Tekma z Olimpijo

Kar se tiče tekme z Olimpijo, na kateri je žal osrednja vloga pripadla incidentu izven igrišča, pri Rogaški krivdo za nastalo situacijo pripisujejo predstavnikom ljubljanskega kluba. Ob zadetku zeleno-belih v sodnikovem podaljšku naj bi, kot je na konferenci dejal Ivačič, športni direktor Olimpije, Goran Boromisa, s provokativnimi gestami proti domačemu napovedovalcu in preostalemu delu tribune izzval verbalni konflikt.

Navijači Rogaške (Foto: David Valant)

Pri tem naj se ne bi umiril, nakar je publika  reagirala in odšla proti ograji, ki ločuje VIP tribuno ter navadno tribuno. Boromisa naj bi še naprej nadaljeval s svojimi provokacijami, jih tudi celo stopnjeval, s kazanjem sredinca in raznih drugih gestikulacij, zato sta dva od gledalcev preskočila ograjo, a je po besedah Ivačiča, varnostna služba hitro reagirala, tako, da ni prišlo do fizičnega kontakta.

Neljube zadeve so se dogajale tudi pri samem odhodu igralcev v tunel. Vratar Olimpije, Matevž Vidovšek, naj bi vrgel plastenko v glavo predstavnika NZS, Marka Breliha, za kar bodo pri Rogaški priložili tudi dokazno gradivo v obliki videoposnetka. V tem, da Brelih incidenta ni prijavil, Slatinčani vidijo privilegirano obravnavno. Prijava bi namreč reprezentančnega vratarja lahko stala tudi večmesečnega nastopanja.

Podroben vpogled sodniških odločitev

Pri Rogaški menijo, da se jim godi velika krivica, saj naj bi bili oškodovani na kar petih izmed devetih tekem. Šlo naj bi za grobo oškodovanje s strani sodnikov, o katerih so imeli v zadnjem času precej za povedati. V črno-belem taboru so pripravili tudi podroben vpogled sodniških odločitev s tekem proti Bravu, Radomljam, Celju in Olimpiji.

Trener Drobne sicer ne verjame, da gre za namenske napake, je pa zato toliko bolj oster športni direktor Ivačič, ki se je o sodnikih in sodniški zvezi na široko razpisal na svojem Facebook profilu, za kar je tudi prejel uradno pritožbo sodniške organizacije, ki od NZS zahteva kazen za Ivačiča.

Nino Ivačič: “Če so se sodniki ali nogometna zveza vnaprej odločili, da bo Rogaška izpadla iz lige, bi bilo korektno, da nam to povedo, da se ne bomo trudili na igrišču, vlagali denar v klub in infrastrukturo, ampak enostavno ugasnemo luč, zaklenemo vrata in gremo nekam na lepše, kjer nas bodo spoštovali”
Brez predsednika, v ligi pa na zadnjem mestu

Slatinčani so sicer po sporu okrog odpovedane tekme v Kopru ostali brez predsednika kluba Bojana Jeršečiča, ki se je umaknil tudi kot sponzor kluba. Od takrat so Slatinčani brez predsednika in glavnega sponzorja, pri financah pa jim je na roko šla NZS, ki jim je vnaprej izplačala sto tisoč evrov za televizijske pravice. Prvi obrok so že prejeli, drugega pa pričakujejo v teh dneh.

Na lestvici 1. SNL so Slatinčani sicer trenutno z 8 točkami na zadnjem mestu. Nedvomno pa so bili oškodovani v tekmi z neposrednim tekmecem za obstanek, Radomljani, ko sodnik tudi po pregledu VAR-a ni dosodil čiste enajstmetrovke za Slatinčane. Tekma se je končala z rezultatom 1:1 in suspenzom slatinskega direktorja Nina Ivačiča zaradi “grobega žaljenja sodnika”.

Naslednjo tekmo Slatinčani igrajo v nedeljo pri osmouvrščenih Domžalčanih.

Celotna novinarska konferenca: