Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so najdražje hiše, ki jih lahko kupite na Kozjansko-Obsoteljskem


Visoki inflaciji, nižji gospodarski rasti, ohlajanju gospodarstva in višanju obrestnih mer za kredite navkljub se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji še naprej dražijo. In to kljub tenu da je bilo v letošnjem drugem četrtletju prodanih za tretjino manj nepremičnin kot v enakem obdobju lani, poroča Statistični urad RS.

Glede na primerljivo lansko obdobje so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 7,4 odstotka. Znotraj tega pa najbolj cene rabljenih družinskih hiš (za 11,2 odstotka), sledile so cene rabljenih stanovanj (za 6,1 odstotka) in novih družinskih hiš (za 0,3 odstotka). Cene novih stanovanj so se znižale (za 0,2 odstotka).

Kaj to pomeni v realnih številkah, smo pogledali na portalu Nepremicnine.net. In sicer nas je zanimalo, po kakšni ceni se prodajajo najdražje stanovanjske hiše na območju Kozjanskega in Obsotelja.

Ugotovili smo, da če je za povprečno dobro vzdrževano in kakšno dvajsetletje staro hišo potrebno odšteti med 200 in 300 tisočaki, boste za luksuzno vilo sredi Rogaške Slatine plačali skoraj 2 milijona evrov.

“Na prelepi sončni lokaciji, v objemu narave, mirnem in čistem okolju na hribčku Bellevue, v neposredni bližini zdraviliškega parka in hotelskega resorja Rogaška Slatina, prodajamo edinstveno samostojno vilo neto tlorisne površine 1.018 m2 ter zasebnim parkom, v skupni velikosti 6.948 m2,” kupce z nekaj odvečnimi milijončki v žepu vabi oglas na nepremicnine.net. Hiša je zgrajena leta 2010 iz naravnih materialov, na ravni strehi je urejena razgledna terasa z direktnim dostopom iz hiše itd.

V kletni etaži ima vse, kar se za takšno vilo spodobi: vhodni loby, stopnišče, garderoba, soba za fitnes, soba za počitek, turška savna, jacuzzi, kopalnica, družabna soba z vinoteko in kaminom ter tehnični prostori (pralnica, shramba, kotlovnica) … Hiši pripada še park z dvoriščem in sprostitvenim paviljonom. Hiša s pripadajočimi zemljišči se prodaja za ceno 1.850.000 evrov.

Rezidenca Kozara (vir foto: nepremicnine.net)

Če vam je toliko denarja vendarle preveč, bi si pa želeli luksuznega bivanja sredi zdraviliškega mesta, so na voljo tudi nekaj cenejše alternative.

Za “rezidenco Kozaro” – sicer nedokončan, a, kot pišejo prodajalci, “arhitekturno atraktiven stanovanjski objekt na elitni lokaciji s harmoničnim razgledom na center Rogaške Slatine,” boste odšteli “zgolj” okrogel milijon evrov. S tem dobite 752 m2 tlorisne površine, a kar je bistveno, objekt sestavljajo štirje zaporedni deli, s skupaj sedmimi stanovanjskimi enotami. Idealno, če je vaša družina res velika.

Foto: Nepremicnine.net

V Slatini je na voljo tudi “velika staro meščanska hiša s prelepim vrtom”, ki se nahaja na “sončni lokaciji , v centru mesta in neposredni bližini znanega termalnega zdravilišča, grand hotela in medicinskega centra Rogaška Slatina.” Tlorisna površina hiše iz leta 1880 je 451 m2, okoli 1.385 m2 zemljišča, zanjo pa boste odšteli 650 tisoč evrov.

Vir foto: nepremicnine.net

Kaj pa nekoliko sodobnejše enodružinske hiše v Rog. Slatini? 590 tisočakov vas bo stala 420m2 velika “moderna nadstandardna hiša, ki se nahaja na mirni in sončni lokaciji le 2 km od centra zdravilišča Rogaška Slatina.” Zgrajena leta 2009, s pripadajočim 1,233 m2 zemljišča.

529 tisočakov pa boste morali odšteti za 240m2 veliko družinsko hišo iz leta 2007 in s 3.806 m2 zemljišča, ki jo opisujejo takole: “Kvalitetno grajena in moderno zasnovana stanovanjska hiša se nahaja na mirni in idilični lokaciji v bližini centra zdravilišča Rogaška Slatina.”

Hiše višjega cenovnega razreda drugod po Kozjansko-Obsoteljskem

Pregled portala nepremicnine.net dokazuje, da je Rogaška Slatina najprestižnejše območje Kozjansko-Obsoteljskega, saj je tukaj na prodaj največ hiš višjega cenovnega razreda.

A slednje še ne pomeni, da na takšne ne naletimo drugod. Pod Donačko goro denimo za 640 tisočakov prodajajo  744,6 m2 veliko hišo, zgrajeno l. 1993 in adaptirano 2008, z 1.049,5 m2 zemljišča. Prodajalci jo vidijo kot poslovno priložnost: “Če si želite nadaljevati dobro utečen posel oddaje apartmajev na zelo zaželeni turistični lokaciji, blizu Rogaške Slatine in pod priljubljeno izletniško in športno destinacijo Donačka gora, potem je to prava priložnost za vas,” pišejo.

Foto: nepremicnine.net

V občini Šmarje pri Jelšah lahko na Pijovcih, “hribu s čudovitim razgledom,” kot navajajo prodajalci, kupite samostojno hišo 270 m2, zgrajeno l. 1900 in adaptirano 2017, z 134.886 m2 zemljišča. “Odlična priložnost za investicijo, veliko posestvo, renovirani objekti, namestitvene kapacitete, čudoviti razgledi, sončno in mirno posestvo,” jo promovirajo. In cena? 580 evrskih tisočakov.

Vir foto: Nepremicnine.net

Kaj pa šentjurski konec? V Stopčah pri Grobelnem za 470 tisoč evrov dobite 255m2 veliko samostojno zgrajeno hišo iz leta 2008, z nekaj pripadajočega zemljišča. Približno tako veliko meščansko hišo v šentjurskem Starem trgu, z letnico 1800 in adaptacijo 2005 ter nekaj več zemljišča, dobite za slabih 400 tisočakov. V Loki pri Žusmu pa boste za 184 m2 hišo s privlačnim bazenom in kar precej zemljišča z objektom za kmetijsko dejavnost, odšteli 350 tisočakov.

Vir foto: Nepremicnine.net

Upoštevajoč širšo, Savinjsko regijo, Rog. Slatina sploh ni cenovno najprestižnejša lokacija za prebivanje. Morda za koga presenetljivo, je največ dragih hiš na prodaj v Braslovčah, od koder je tudi trenutna rekorderka regije na nepremicnine.net. Za  “čudovito, luksuzno, popolnoma opremljeno hišo v izmeri 1000 m2,” kot jo opevajo, boste odšteli kar 3,4 milijona evrov.