Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S ponedeljkom se prične poostren nadzor hitrosti na naših cestah


S ponedeljkom se pričenja tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah.

V času akcije, ki bo trajala do 13. avgusta, bodo policisti ob rednem delu nadzirali hitrost, prav tako pa bodo policijske uprave in policijske enote v tem času izvedle poostrene nadzore hitrosti na posameznih cestnih povezavah. Akcijo, ki je evropsko usklajena, izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Po podatkih Evropske komisije je prekoračena hitrost še vedno pereč prolem, saj slaba polovica voznikov v državah Evrospke unije vozi hitreje, kot je dovoljeno. Od 10 do 20 odstotkov voznikov omejitev prekorači za več kot 10 km/h, kar za vse udeležence v prometu predstavlja povečano nevarnost.

Na AVP so zapisali, da smo zaradi neprilagojene hitrosti po trenutno veljavnih začasnih podatkih do konca julija letos zabeležili 1.900 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 60 manj. V posledicah teh nesreč je umrlo 19 oseb, lani ena manj. Beležimo pa manj poškodovanih. Hudo poškodovanih je bilo 142 oseb, kar je 60 manj kot lani, lažje pa 938 oseb, 10 manj kot lani.

Spodnji grad prikazuje letno število smrti v prometnih nesrečah od 1. januarja do 30. julija. Letos to število znaša 50, kar je več samo od leta 2020, ko je bilo smrti v prometnih nesrečah do konca julija 49.

Vir: Zavod Varna pot
Neprilagojena hitrost največji problem med mladimi

Starostni skupini od 18-24 let ter od 25-34 let sta najbolj rizični z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti. Glede na podatke petletnih povprečij so vozniki iz navedenih skupin povzročili skoraj polovico vseh nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. Podatek, da mladi vozniki povzročijo približno 3,3-krat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kljub temu, da jih je številčno manj, samo potrjuje dejstvo, da so mladi vozniki precej bolj rizični kot starejši.

Na AVP dodajajo še, da sta hitrost in alkohol usodna, saj se je v letošnjem letošnjem od 762 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, 300 pripetilo zaradi neprilagojene hitrosti, od teh so bile štiri smrtne prometne nesreče.

Največ, v zadnjih petih letih dobra polovica, prometnih nesreč se pripeti v naseljih. Še posebej pazljiva vožnja je potrebna v okolici prehodov za pešce, domov za starejše, vrtcev in že čez mesec dni tudi šol, saj je pri trku avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca njegova možnost preživetja le še polovična.