Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Strokovna ekskurzija v Srbijo: Prenos odlične prakse in spodbujanje ekološkega kmetijstva


LAS Obsotelje in Kozjansko in LAS s CILJem so se konec maja odpravili na strokovno ekskurzijo v Srbiji na občmoču LAS Dragačevo – Jelica – Zahodna Morava. Vse tri omenjene lokalne akcijske skupine sodelujejo v skupnem projektu imenovanem PRO-EKO.

V okviru projekta želijo na območje slovenskih lokalnih akcijskih skupin prenesti odlično prakso liofilizacije, sušenja sadja in zelenjave, ki je v Srbiji ustaljena praksa, pri nas pa nov trend.

Sodelujoči med ogledom v Srbiji; vir foto: FB/Razvojna agencija Sotla

Večdnevno ekskurzijo so začeli v Čačku in Guči, z ogledom Atomska banja Gornja Trepča, sledili so ogledi kmetij, degustacije lokalne hrane in druženje s strokovnimi službami in društvi v regiji. Naslednja dva dni so namenili ogledom dobrih praks v Dragačevem, ter obiskali Arilj, Ivanjice in Guče. Maline, borovnice, liofilizirano sadje, trubači, združenja kmečkih žena in lokalna kulinarika so glavni poudarki, če bi želeli v kratkem opisati, kaj vse jim je pripravil organizator Dušan R. Ivanović.

S projektom sicer želijo spodbuditi obstoječe ekološke pridelovalce, da dodajo vrednost svojim proizvodom na način, da povečajo proizvodnjo ekološke hrane, izdelajo in na trgu ponudijo nove izdelke ter ustrezno predstavijo ekološko kmetovanje in ekološke produkte, kar bo pripomoglo tudi k prepoznavnosti ekološke hrane. Pilotno pristopajo k trem različnim modelom. Prvi model obravnava ekološke gorske kmetije, drugi model je namenjen obstoječim ponudnikom, ki že proizvajajo ekološke proizvode, tretji pa v to tematiko inovativno vpleta sodobne tehnologije.

Vir foto: FB/Razvojna agencija Sotla