Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nika Gradišek z evropskega na svetovni pesniški podij


Pred dobrima dvema tednoma je Rim gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji, na katerega se je Nika Gradišek iz Kozjega uvrstila z zmago na državnem prvenstvu, ki je bilo mesec dni prej. Tam je bila uspešna, saj bo Slovenijo jeseni zastopala na svetovnem srečanju v Južni Ameriki.

V Italiji je sodelovalo 24 predstavnikov različnih evropskih držav, tekmovanje pa je bilo organizirano v tri predizbore in finale. V vsakem predizboru se je z dvema pesmima na osebo pomerilo 8 tekmovalcev ali tekmovalk, vsako pesem in nastop pa je ocenila 5-članska žirija, naključno izbrana iz večinsko italijanske publike.

Član ali članica žirije je prejel osvetljeno tablico in pisalo, da je po nastopu lahko podal oceno od 1 do 10, na eno decimalno mesto natančno (torej na primer 8,7; 9,1 …). Veljala so (tudi sicer precej splošno uveljavljena) pravila slam poezije: udeleženci so morali tekmovati brez pripomočkov in rekvizitov,  nastopati s svojo lastno poezijo in se držati maksimalne časovne omejitve treh minut za eno pesem. Če so časovno omejitev presegli za več kot 10 sekund, so jim za vsakih nadaljnjih 10 sekund odbili 0,5 točke od zaključnega rezultata. Ta se je izračunal tako, da sta se odšteli najvišja in najnižja ocena od petih, tako da je bil maksimalni možni rezultat 30 točk.

Najboljša dva pesnika ali pesnici izmed vsakega od treh predizborov sta se uvrstila v finale (kjer jih je torej nastopilo 6, zmagal pa je predstavnik Španije).

Nika se je s svojo poezijo predstavljala drugi večer in za par decimalk zgrešila drugo mesto. Vseeno pa je z uvrstitvijo na 3. mesto v predizboru prišla med najboljših 10 na evropskem prvenstvu in bo Slovenijo v septembru 2023 zastopala na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Braziliji, v Riu de Janeiru. Tam se bodo spet pomerili izbrani pesniki in pesnice iz Evrope, hkrati pa bodo svoje predstavnike in predstavnice poslale tudi druge celine.

“Čudovito je bilo srečati toliko različnih, a na ključne načine sorodnih posameznikov in posameznic. Prišli smo vsak iz svojega okolja in kulture, z ambicijami ali brez, in se potem v kratkih treh dneh povezali tako zelo, da je tekmovanju povsem umanjkalo tekmovalnosti, ker smo drug za drugega navijali še bolj, kot je za svoje favorite navijala preostala publika. Očarani smo bili nad navdihom, pesniškimi podobami in domislicami drug drugega. In Rim je, kot vedno, čudovit in zaenkrat še manj prepričljivo ugnezden v zimo kot Slovenija”. Za konec pa je Gradišek radovedno zaključila: “Kako je Rio de Janeiro, bomo pa še videli :)”

Preberite tudi: Slam prvakinja Nika Gradišek bo zastopala Slovenijo v Rimu

B.R., foto – arhiv Nike Gradišek