Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Literarno glasbeni večer v Kozjem prežet s poezijo


Svetovni dan poezije sta Literarno društvo Šentjur in Območna izpostava JSKD Šentjur počastila z udeležbo pri organizaciji prireditve v nedeljo, 20. marca, v kulturni dvorani Kozje. Povod za dogodek je bila izdaja literarne zbirke Ko prideš z besedo domov, ki je izšla pri JSKD Koordinaciji Celje in pomeni izbor pesmi in proze najboljših treh avtoric Festivala mlade literature Urška za celjsko in koroško regijo. Med izbranimi je tudi Nika Gradišek, ki je skupaj s svojo mamo Veroniko Gradišek pripravila literarni program prireditve v Kozjem.

Z veliko mero gledališke znanja sta gostiteljici, članici literarnega društva Šentjur ter domače dramske skupine Kozji rog, predstavili svojo poezijo, popestreno z video posnetki ter kratkim filmom. Mlada umetnica Nika Gradišek je navdušila tako s poezijo, ki odseva razmišljanja mlade generacije, kot s svojo interpretacijo. O sebi je napisala, da je prostočasna filozofinja, igralka, glasbenica in debaterka, kar so občutili tudi gledalci ob spremljanju njenega nastopa. Odlično sta se dopolnjevali z mamo Veroniko Gradišek, že dobro uveljavljeno pesnico. V tem večeru je občinstvo Veroniko spoznalo predvsem kot občutljivo spremljevalko današnjega časa, ki zahteva angažirano in družbenokritično držo. Več let zapored je uspešno sodelovala na natečaju protestne poezije v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in revije Mentor. Lansko leto je prejela Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem in ta naziv je bil tudi razlog za povabilo na literarni dogodek glasbeni skupini Suha južina. Njihove skladbe so uglasbena poezija in med njimi tudi besedila protestnih in družbeno angažiranih pesmi udeležencev skladovega natečaja. Še posebno doživetje je bilo slišati Veronikino nagrajeno pesem Sodelovanje, ki je zaključila glasbeni nastop Suhe južine pred številnim občinstvom v kozjanski dvorani.

Prireditev v Kozjem pa je bila namenjena tudi podelitvi priznanja Sveta Območne izpostave JSKD Šentjur, ki sta ga obe pesnici prejeli za njune uspehe v preteklem letu: Nika za uvrstitev v regijski izbor festivala Urška, Veronika pa kot dobitnici Mentorjevega feferona. Priznanje sta podelila predsednik sveta Tom Costo in vodja izpostave Anita Koleša. Slednja je v svojem nagovoru spomnila na 100. obletnico rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha ter z recitacijo njegove pesmi na moč ter družbeni pomen pesniške besede.