Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gazela savinjsko-zasavske regije 2022 drugič zapored podjetje Pišek – Vitli Krpan


Savinjsko-zasavska gazela za leto 2022 je že drugo leto zapored prejelo podjetje PIŠEK – VITLI KRPAN, d.o.o. iz Šmarja pri Jelšah. Priznanje je na dogodku v Vili Bianca v Velenju prevzel direktor in ustanovitelj podjetja Franc Pišek.

Lani je nato šmarsko podjetje na nacionalni razglasitvi domov odneslo tudi srebrno gazelo 2021. Podjetje letos praznuje 45. obletnico.

Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili še podjetje  Carbonautica, d. o. o., ki ga vodi direktor Igor Rozman, ter podjetje Robust, d. o. o., katerega direktor je Marko Krajnc.

Gazele za najhitreje rastoča slovenska podjetja že 22. leto zapored podeljuje družba Dnevnik.

Dokazali, da je z ‘gazeljo miselnostjo’ mogoče uspeti tudi v manj ugodnih okoljih

Metodološka komisija je v obrazložitvi izbora prejemnika priznanja Gazela savinjsko-zasavske regije 2022 zapisala, da podjetje Pišek – Vitli Krpan že vrsto let dosega odlične rezultate. Na odru izbora Gazela so prvič stali leta 2008 in leta 2021 osvojili priznanje srebrna gazela Slovenije.

Za področje občin Rogatec, Rogaška Slatina, Kozje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah so svetla podjetniška zvezda in pomemben zaposlovalec. S stalnim razvojem dokazujejo, da je z ‘gazeljo miselnostjo’ tudi v manj ugodnih okoljih mogoče dosegati uspehe, ki so pomembni za vso Slovenijo. Odgovornost za ljudi,  delovna mesta in ustvarjanje dovolj visoke dodane vrednosti za dostojanstveno življenje razumejo kot svojo družbeno odgovornost.

Človeški kapital v Krpanovi inovativni kulturi ustvarja novo vrednost

Paradni izdelek podjetja je gozdarski vitel. Krpan je v močni svetovni konkurenci eno najbolj prepoznavnih podjetij oziroma blagovnih znamk v dejavnosti gozdarske mehanizacije. Podjetje je lani zabeležilo eno izmed najboljših poslovnih let, v prihodnje pa se bo še širilo. Aprila letos je namreč Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah sprejel spremembe občinskega prostorskega načrta, s čimer je temu šmarskemu podjetju omogočil širjenje obrata na obstoječi lokacijiCelotni prihodki podjetja so lani zrasli za dobrih 10 mio evrov oz. okoli 30 % in so znašali 44,7 mio evrov. Tudi čisti dobiček podjetja se je povečal za dober milijon evrov oz. okoli 17 % in se je ustavil pri okoli 7,2 mio evrih.

Lani so zaposlovali 243 ljudi kar je 21 več kot leta 2020. Kolektiv se v letu 2021 ponaša z zavidljivo ustvarjeno dodano vrednostjo: ta presega 72.000 evrov na zaposlenega. Nadpovprečni rezultati so plod inovativnosti, vlaganja v intelektualno lastnino in robotizacijo. V podjetju razumejo vrednost človeškega kapitala, z njim ne ravnajo kot z resursom, ki ga trošiš. Človeški kapital se v Krpanovi inovativni organizacijski kulturi plemeniti  ter podjetno ustvarja novo vrednost.

Prelomno 45. leto za KRPAN

Podjetje je skozi vsa leta obstoja organsko raslo skladno s svojimi zmožnostmi. Ker se vsa sredstva vlagajo nazaj v podjetje, je zaradi tega razvoj družbe v zadnjih letih hitrejši kot je bil v samih začetkih. Ravno s sovpadom 45-letnice podjetja so zastavili razvojno naravnan investicijski načrt, ki bo dolgoročno še pospešil razvoj podjetja in omogočil povečanje proizvodnih kapacitet in povečanje produktivnosti.

Skladno s pozitivnimi kazalci in dobro finančno kondicijo imajo v teku največjo naložbo v zgodovini podjetja. V širitev tovarne investirajo približno 14 milijonov evrov. Z vpeljavo digitalizacije bodo celostno povezali obstoječo in novo opremo, kar bo omogočilo še boljše upravljanje proizvodnje. S tem se hitro približujejo industriji 4.0 oz. četrti industrijski revoluciji, ki se še zlasti nanaša na trend avtomatizacije in prenosa podatkov v proizvodnih tehnologijah.

Usposabljanje mladih

V podjetju so v letošnjem letu sprejeli štipendijsko politiko, saj se zavedajo, da je izobraževanje mladega bodočega kadra relevantno za nadaljnji razvoj. Mladim so podelili 11 kadrovskih štipendij iz različnih področij.

»Vsekakor je to za nas prelomno leto. Prelomno pa ne samo zaradi dobre rasti prometa, novitet in največje investicije v zgodovini podjetja, ampak tudi zaradi dejstva, da se vsi še bolje zavedamo kako pomembno je sodelovanje, strpnost in odprta komunikacija,« Franc Pišek, lastnik in direktor PIŠEK-Vitli KRPAN.

Poskrbeli so tudi za Krpan navdušence

Odlikujejo se tudi na področju marketinga; skrbno upravljajo in razvijajo svojo blagovno znamko. V letu 2021 so po zgledu avtomobilistov in športnih klubov zagnali t.i. »fan shop«. Ugotavljajo, da ljudje radi kupujejo njihova oblačila in pripomočke; kmetje in gozdarji po celem svetu se radi pohvalijo, čigavo gozdarsko mehanizacijo imajo v lasti. Trdoživo podjetje Pišek – Vitli Krpan, vzor v dokazovanju ‘da se’, je metodološka komisija izbrala za gazelo savinjsko-zasavske regije 2022.

Regijska nominiranca še Carbonautica in Robust

Velenjsko družinsko podjetje Carbonautica kot proizvajalec kompozitnih volanov za jadrnice in motorna plovila uspešno deluje na izjemno nišnem trgu. Sodeluje z vsemi največjimi izdelovalci jadrnic na svetu. V razvojno naravnano in močno blagovno znamko se je razvilo iz hobija ustanovitelja Igorja Rozmana, ki je iz ogljikovih vlaken izdeloval makete letal. Volani iz steklenih vlaken danes predstavljajo 75 odstotkov njihove prodaje. V tujino izvozijo kar 98 odstotkov proizvodnje, v razvoj pa vlagajo do 15 % letnega prometa.

Podjetje Robust iz Petrovč je sinonim za kakovostne, zanesljive in trpežne stroje v reciklažnem in gozdarskem sektorju, ki so plod lastnega razvoja mlade ekipe razvojnikov, vodi pa ga direktor Marko Krajnc. Podjetje je zraslo na temeljih blagovne znamke Robust, ki jo je ustvarilo matično podjetje Sico. Kar 60 odstotkov proizvodnje Robust izvozi v več kot 30 državah po vsem svetu. S širitvijo proizvodnih prostorov bodo zagotavljali nadaljnjo rast: po njihovi oceni je v gozdarskem sektorju ta lahko 30%, v reciklažnem pa tudi do 40%.