Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Savinjsko-zasavska gazela 2021 je podjetje Pišek – Vitli Krpan


Podeljena so bila priznanja nominiranim podjetjem v Savinjsko-zasavski regiji (od leve proti desni): Miha Vrbinc, predsednik organizacijskega odbora Gazela, Tjaša Polc, direktorica Zasavske gospodarske zbornice, Franc Pišek, direktor regijske gazele PIŠEK – VITLI KRPAN, Primož Zelenšek, direktor nominiranega podjetja CHIPOLO in Miran Rauter, direktor nominiranega podjetja HERMI. (foto: Matjaž Rušt za Dnevnik)

Danes se je v Zagorju ob Savi zgodil uvodni regijski dogodek v sklopu projekta Gazela, ki ga od leta 2001 organizira časopis Dnevnik. Dogodek je bil prvi v ciklu šestih srečanj ob 21. obletnici projekta Gazela, na njem pa so razglasili zmagovalno podjetje Savinjsko-zasavske regije.

Priznanje Savinjsko-zasavska gazela 2021 je prejelo podjetje PIŠEK – VITLI KRPAN, d.o.o.. Med nominiranci sta bili še celjsko podjetje Hermi d.o.o. in trboveljsko podjetje Chipolo d.o.o.. 

Savinjsko-zasavski nominiranci za letošnje gazele. (foto: Matjaž Rušt za Dnevnik)

Franc Pišek, direktor PIŠEK – VITLI KRPAN, d.o.o., ki je prejelo priznanje Savinjsko-zasavska gazela 2021, je v zahvalnem nagovoru izpostavil, da je to čast in potrditev, kako pomembni so vztrajnost, pošten odnos do trga in kakovost izdelkov, ki jih nenehno razvijajo in nadgrajujejo. »V veliko čast mi je, da stojim danes tukaj. Še večja čast bi mi bila, če bi lahko pripeljal vse svoje sodelavce zraven. Ker jih je 250 pa bi bila ta dvorana premajhna za vse. Zelo sem vesel, da imam tako uspešne sodelavce, saj drugače do takšnega priznanja ne bi prišli. Če ima človek vizijo, voljo in zdravje je lahko uspešen. Hvala lepa,« je po prejemu priznanja povedal Franc Pišek.

Franc Pišek sicer že nekaj let sodi med najvplivnejše ljudi Kozjanskega in Obsotelja.

Primož Zelenšek, direktor nominiranega podjetja CHIPOLO, d.o.o., je izpostavil njihovo mlado ekipo, ki v vseh pogledih raste skupaj s podjetjem in po uspehu na Kickstarterju pomaga drugim mladim podjetjem z nasveti.  Nominirano družinsko podjetje HERMI, d.o.o., direktor Miran Rauter kot 2. generacija in nekdanji profesionalni športnik vodi v športnem duhu ter krepi iskrivost in vedoželjno kulturo, kot se je sam izrazil.

Regija je tudi sama gazela med gazelami

Predsednik organizacijskega odbora Gazela Miha Vrbinc je poudaril, da so srce projekta Gazela že 21 let podjetja, ki rastejo dinamično in trajnostno. Kot trajen poklon hitro rastočim podjetjem bo jeseni v Tehnološkem parku Ljubljana otvoritev obeležja zlatih gazel, 26. oktobra pa bo slovesna razglasitev zlate gazele 2021.

Savinjsko-zasavska regija je gazela med regijami, saj se je kar devet od skupaj 12 regijskih zmagovalcev Gazele med leti 2001 in 2019 uvrstilo med najboljše tri v državi, nekateri celo večkrat. Kot kažejo ugotovitve analize uspešnosti poslovanja podjetij v regiji v preteklem poslovnem letu, so finalisti savinjsko-zasavske regije v finančnem letu 2020 med vsemi regijskimi finalisti predstavljali 26 % celotnih prihodkov, 30 % zaposlenih in 27 % sredstev. Regijski zmagovalci savinjsko-zasavske regije so zelo dobičkonosni. Njihov dobiček na zaposlenega je za kar 8.544 evrov višji kot je gospodarsko povprečje v finančnem letu 2020, za dobrih 12.000 evrov pa je višja tudi realizirana dodana vrednost. Regijski zmagovalci so tudi manj zadolženi v primerjavi s povprečjem letošnjih regijskih finalistov in s slovenskim gospodarstvom.

Ko odličnost podjetij sreča odličnost talentov

Družba Dnevnik že od leta 2016 projekt Gazela povezuje z mladimi. Cilj je, da skupaj zagotavljajo okolje, kjer lahko mladi prevzemajo pobudo, se preizkušajo in se učijo tudi na lastnih napakah, da bodo rasli in se razvijali kot gazele. Temu je pritrdila tudi Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava, ki je predstavila, kako na njihovi šoli med mladimi rušijo tabuje o podjetnosti in zakaj je kompetenco podjetnosti sploh treba krepiti. »Mlade želimo navdušiti za življenje, da bodo lahko poganjali motor napredka.«

Utemeljitev metodološke komisije o prejemniku priznanja

Podjetje Pišek – Vitli Krpan s svojimi rezultati dokazuje, da se trajnostni pristop na vseh področjih delovanja obrestuje na dolgi rok. Začeli so s proizvodnjo gozdarskih prikolic, danes pa so z največjim tržnim deležem evropski voditelj v razvoju in proizvodnji gozdarskih vitlov. Letno ustvarjajo 34,4 milijona evrov prihodkov; dodana vrednost z 58.706 EUR na zaposlenega presega tako slovensko kot povprečje v dejavnosti. Registriranih imajo 26 patentov, proizvodnja je robotizirana s 34 roboti, do leta 2022 jih bodo imeli 38.

V podjetju veliko resursov posvečajo raziskavam in razvoju z namenom, da končnim uporabnikom omogočijo čim bolj enostavno, varno in učinkovito delo z našimi stroji. Številne inovacije jim omogočajo, da ostajajo konkurenčni na zahtevnem in progresivnem trgu gozdarske mehanizacije. Preteklih nekaj let in tudi letošnje je bilo v podjetju izjemno plodnih. Na področju intelektualne lastnine imajo podeljene mednarodne patente, registrirane modele in znamke. Skozi celotno obdobje so ostali zavezani kakovosti, ki bo njihovo vodilo tudi v prihodnosti in naslednje leto, ko ponosno stopajo v 45. leto delovanja podjetja.

Družinsko podjetje zaposluje preko 200 sodelavcev, od tega jih je 12 v razvojnem oddelku. V petih letih so ustvarili preko 100 novih delovnih mest. Delovno vzdušje poganja podjetnikov moto: vedno se da zadevo narediti še boljše.

Tako kot dodana vrednost tudi plače v Pišek – Vitli Krpan presegajo povprečje v dejavnosti. Vlaganje v kadre, v znanje in podjetnost, se ne odraža le v njihovi strokovnosti temveč tudi pripadnosti. V podjetju razumejo vitalni pomen marketinga in razvoja prepoznavne blagovne znamke. Ambicija biti najmočnejši proizvajalec vitlov na svetu je vtkana tudi v Krpanov slogan: zanesljivo močnejši.

V okolju so prepoznani kot družbeno odgovorno podjetje. Na potrebe se odzovejo širokosrčno, po načelu: »Če se da, zakaj ne bi.«

Gazela je najstarejši, največji in v svojem jedru trajnostno zasnovan projekt promocije rasti. Takih je tudi 19 zlatih gazel – hitro rastočih podjetij, ki so brezčasni svetilniki optimizma. Letos Gazela obeležuje 21 let obstoja. Ambicija spodbujanja rasti za prihodnja desetletja zato ostaja, ne glede na številne spremembe, ki smo jim priča. Projekt najboljših med najhitreje rastočimi in bonitetno odličnimi slovenskimi podjetji je letos pripravljen v obliki 6 regionalnih in 2 nacionalnih dogodkov kot priklon in poklon vsem podjetjem, ki so se v 20 letih uvrstila med trajnostno najhitrejše.