Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska župnijska cerkev po petih letih končno zasijala v svoji prenovljeni podobi (foto)


Prvega julija leta 2017 je bila iz župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah odnesena prva klop, s tem pa so se začela fizična dela obnove cerkve. Prenova marsikdaj ni tekla gladko, cerkev je bila večkrat poplavljena, nastopila je tudi pandemija koronavirusa, vendar pa po več kot petih letih sredi Šmarja s ponosom stoji v celoti prenovljena cerkev.

Načrtovalna dela za obnovo so se začela že v letu 2015, sama obnova pa dve leti kasneje. Najprej je bilo za projekt načrtovanih od 300 do 400 tisoč evrov, da bi bila sanirana vlaga v zidovih ter drugi najbolj kritični deli cerkve, nato pa se je načrt vedno bolj razširjal ter zavzel prenovo celotne cerkve. Tako so bili obnovljeni oltarji, zvonica, zunanja fasada, cerkev je dobila nov kor, novo notranjo opremo ter povečane orgle. Prav tako so bila prenovljena tla, nameščeno je bilo novo pohištvo, razširila pa se je cerkvena ladja z novim vhodnim prizidkom. Z obnovo je bila odpravljena tudi težava vlage v zidovih, na zvoniku pa štiri ure ponovno kažejo točen čas.

Med obnovo odkrili izjemne, 400 let stare freske
Freske v zvonici so nacionalni zaklad, pravijo restavratorji

Med obnovo so restavratorje presenetile okoli 400 let stare freske, ki so bile skrite pod ometom. To je edini primer na novo odkritih fresk v zadnjem obdobju v Sloveniji, restavratorska dela pa so zaradi potrebe po izjemni natančnosti trajala več mesecev. Šmarčani se lahko sedaj poleg kalvarije sv. Roka pohvalijo še s prenovljeno župnijsko cerkvijo ter njenimi neprecenljivimi freskami. Ob prenovi pa je bil sestavljen zbornik Marija na jezeru, ki opisuje proces obnove šmarske cerkve. Sestavil ga je bivši župan občine, Jože Čakš

Župnik Damjan Ratajc je ob koncu prenove poudaril, da je ta na pomoč privabila župljane iz vseh koncev župnije. V cerkvi je bilo marsikdaj tudi po 60 prostovoljcev naenkrat. Ti so podirali stene, razkopavali tla, odvažali material, pripravljali malice ter marsikaj drugega. Ocenjeno je, da so prostovoljci med prenovo opravili 6.000 ur prostovoljnega dela ter 500 ur strojnega dela. Ob tem se je zahvalil tudi bivšemu župniku v Šmarju pri Jelšah, Tadeju Linasiju, saj je ta prvi dal pobudo za prenovo cerkve, brez njegove dobre volje ter vztrajnosti pa ta še danes ne bi bila končana.

Prenova vredna okoli milijona in pol evrov

Vrednost obnove šmarske župnijske cerkve je ocenjena na 1,5 milijona evrov. Od tega je bilo 1.350.000 evrov v petih letih zbranih z donacijami župljanov ter drugih, na preostalih 150.000 evrov pa je ocenjeno fizično in strojno prostovoljno delo vseh prostovoljcev ter donacija lesa za nove klopi. Od skupnega zneska se je največ, skoraj 400 tisoč evrov, porabilo za rušitvena in gradbena dela, okoli 265.000 evrov so stala kamnoseška dela za tlak, oltar ter portal z rozetami, prav tako pa so podoben znesek znesli preostali stroški, kot je projektna dokumentacija, orgle ter pohištvo. 180 tisoč evrov so bila vredna restavratorska dela, okoli 170 tisoč fasada ter okolica, slabih 80 tisoč pa ogrevanje in razsvetljava.

V največji meri, kar 400.000 evrov, je bilo zbranih preko namenskih denarnih darov, kar 245.000 evrov pa je bilo zbranih ob nedeljskih nabirkah ter nabirkah ob božičnem in velikonočnem blagoslovu. Vredno je omeniti tudi Prispevek občine in države, ki znaša dobrih 200 tisoč evrov, pri zbiranju denarja pa so prav tako pomagali darovi iz tujine, kredit izvajalca, prilivi na TRR ter drugo. Ob koncu obnove je poklon občini ter župniji izrazil Matija Plevnik z ZVKDS OE Celje, ki je bil odgovorni konservator prenove. Ob tem je dodal, da se mu je v svoji skoraj dvajsetletni karieri tako obsežna prenova zgodila še samo enkrat, kar potrjuje veliko razsežnost projekta v središču kraja.

Obnovitvena dela bodo v Župniji Šmarje pri Jelšah zaključili z nizom prazničnih dogodkov, ki se že odvajajo od začetka tedna. Slavnostni teden se bo zaključil v nedeljo, 14. avgusta, ob 10. uri, ko bo obnovljeno cerkev slovesno blagoslovil celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž.

Vabljeni k ogledu fotografij prenove cerkve:

D. K.