Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župana odprla projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega omrežja v Bistrici ob Sotli in Brežicah


Danes sta župana občin Bistrica ob Sotli in Brežice Franjo Debelak in Ivan Molan simbolično odprla projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega omrežja, skozi katerega bodo v bistriški občini do konca leta 2023 opravili celovito obnovo vodovodnega omrežja ter za boljšo oskrbo z vodo tudi gradnjo dodatnega vodohrana.

Gre za enega izmed največjih projektov v bistriški občini v zadnjih letih, saj njegova vrednost znaša 2,7 milijona evrov, večino so pridobili kohezijskih sredstev. Do konca leta bodo skozi projekt na novo zgradili in obnovili okoli 22 glavnih vodov javnega vodovodnega omrežja na devetih odsekih, za boljšo preskrbo z vodo pa načrtujejo tudi gradnjo dodatnega vodohrana, ki ga bodo priključili na brežiško vodovodno omrežje.

Župan Občine Bistrica ob Sotli je ob simboličnem odprtju projekta, ki je potekal danes dopoldne v Zagaju na odcepu do Svetih gor, kjer se stikata brežiška in bistriška občina, povedal, da je stara vodovodna napeljava v občini dotrajana, kar povzroča tudi veliko vodnih izgub, ki jih še posebej občutijo občani, ki v sušnih obdobjih ostanejo brez vode. Projekt prinaša veliko boljšo oskrbo z vodo vsem 1400 občanom, saj se bo izvajal po celotni občini, je še poudaril. Po besedah župana bodo najprej obnovili kritične odseke, sočasno pa načrtujejo tudi nekaj obnov cest, v dogovoru je tudi izgradnja pločnika v Čehovcu.

Sicer gre za skupen projekt Občine Bistrica ob Sotli in Občine Brežice, kjer bodo prav tako nadaljevali z obnovo vodovodnega omrežja. Celotna vrednost projekta znaša 6,67 milijona evrov, od tega je za bistriško občino namenjenih 2,7 milijonov evrov. Kohezijski sklad bo za izvedbo projekta prispeval 4,09 milijona evrov oz. 85 odstotkov, Ministrstvo za okolje in prostor pa dobrih 722.000 evrov oz. 15 odstotkov. Preostala sredstva bosta zgotovili občini, in sicer v Brežicah 1,1 milijona evrov, v Bistrici ob Sotli pa 757.000 evrov.

Izvajalec gradnje je podjetje HPG Brežice d.o.o., dela bo opravljal v sodelovanju z družbo Kostak Brežice. Pod vodjo gradnje se podpisuje Mihael Prah. Projekt bo nadziralo podjetje Projekt d.d. iz Nove Gorice. Obe občini bosta torej projekt zaključili do konca leta 2023.

E.Š., foto: Jernej Šulc, Naše Oko