Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli ponosni na dosežke


Ta vikend se bo v Bistrici ob Sotli odvila glavnina dogodkov ob letošnjem občinskem prazniku. V včerajšnjem popoldnevu so praznik proslavili tudi s slavnostno občinsko sejo, na kateri je župan Franjo Debelak opisal dosežke občine zadnjega leta ter podelil priznanja in nagrade občinskim nagrajencem.

Slavnostna seja v Bistrici ob Sotli je bila še ena priložnost, ki je v dobrem razpoloženju družila župane, podžupane in druge predstavnike obsoteljskih, kozjanskih in posavskih občin ter občin onkraj reke Sotle.

»V lokalni samoupravi so vedno bili in vedno bodo izzivi. Mi pa si želimo ustvarjati prijazno okolje za ljudi in vedno bodo takšne teme, ki jih bomo morali reševati. Z vsem, kar nam življenje prinese na našo pot, se ubadamo po najboljših močeh, zaenkrat kaže, da smo pri tem uspešni,« je povzel župan Franjo Debelak ter opisal največje občinske projekte zadnjega leta, med drugim je izpostavil projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema, okoli 360.000 evrov so namenili v sanaciji obsežnih plazov v Črešnjevcu in Srebrniku. Uspešni so bili tudi pri svojih prizadevanjih za odkup razvalin gradu Kunšperk, saj so jih del že uspeli odkupiti, tam bodo v prihodnosti uredili pohodniško in razgledno točko. Tudi v lanskem letu so uresničili napredek pri širjenju kanalizacijske omrežja v središču občine in priklaplja uporabnikov na čistilno napravo.

»Vse to delamo s ciljem, da naše okolje postane še boljše, lepše in še bolj urejeno,« je poudaril ter opomnil, da je celotno območje občine sodi v NATURO 2000, ki pa jim postavlja tudi svoje omejitve, za kar pa ne prejmejo nobenih dodatnih sredstev.

Med prihajajočimi projekti je župan Debelak omenil prizadevanja za širitev telovadnice in vrtca, ki je še v fazi pridobivanja finančnih sredstev, a kot poudarja Debelak, je prepričan, da če bodo dovolj vztrajni, bodo projekt, ki se ne dotika le otrok, pač pa vseh občanov, tudi izpeljali.

»Nisem človek, ki bi se znal dobro hvaliti. Moram pa reči, da sem ponosen, da smo tukaj veliko ustvarili. Včasih tega ne vidimo, ampak nam morajo to povedati tisti, ki pridejo od drugod. Če bomo složni, kreativni in če ne bomo škodoželjni, bomo tudi naprej uspešni. Veselimo se uspehov vsakega posameznika in skupnih uspehov. Moramo se zavedati, da živimo v okolju, kjer je in bo solidarnost vedno bolj pomembna vrlina. Nismo sami sebi namen, tukaj smo zato, da delamo skupno dobro,« je zaključil Debelak.

Kulturni program je pletla Etno skupina Nojek.

»Veseli me, da so pred tisoč leti v naših krajih živeli plemeniti ljudje, plemenite krvi in da tudi po tisoč letih tukaj živijo plemeniti ljudje.«

Počastili so tudi občinske nagrajence, letos so izjemoma podelili tri priznanja. Ob 10- letnici delovanja in za zavzeto ohranjanje slovenske ljudske pesmi so občinsko priznanje prejeli Ljudski pevci Bistrica ob Sotli. Nagrado je sprejel njihov vodja Franc Lojen.

Ljudske pevke Sosede, štiri sestre in dve sosedi, so si občinsko priznanje prislužile ob zaključku svoje skupne pevske poti, na kateri so zbrale vrsto nastopov na družabnih srečanjih in kulturnih prireditvah, tudi na srečanjih ljudskih pevcev, njihova vodja pa je posebej lepo ime Bistrici ob Sotli nadela z organizacijo srečevanj Bistričanov s stanovalci doma upokojencev v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini.

Gasilskemu poveljniku Bojanu Domitroviču so se zahvalili za njegov obsežen opus dosežkov na gasilskem področju ter tudi uspešnega sodelovanja v drugih društvih.

Denarno nagrado si je prislužil Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, ki se prav tako ponaša z mnogimi uspehi, letos tudi z zgodovinskim uspehom z državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, kjer so se okitili s srebrnim priznanjem.

Plaketo občine so podelili župniku Damjanu Kejžarju, letošnjemu srebrnomašniku, ki v Bistrici ob Sotli službuje že od leta 2005. Ne le, da je dober župnik, pač pa tudi gospodar, kulturnik, pedagog in prijatelj, so opisali v obrazložitvi.

Občinski nagrajenci pred podelitvijo občinskih nagrad.

 

Kejžar je namenil tudi zahvalo nagrajencev, v kateri se je spomnil Eme Krške, ki je tukaj z gradnjo cerkva in pomočjo ubogim zgodovino pisala pred dobrim tisočletjem ter nadaljeval: »In to danes počnejo tudi v mnogih društvih. Gasilci nam priskočijo na pomoč, pevci nam budijo veselje do življenja. Veseli me, da so pred tisoč leti v naših krajih živeli plemeniti ljudje, plemenite krvi in da tudi po tisoč letih tukaj živijo plemeniti ljudje. Veseli me, da sodelujemo in hvala za vaš prispevek.«

Posebni županovi zahvali sta prejela Simon in Nika Rogina kot pohvalo za odprtje Turistične kmetije in apartmajev Marof. Druga zahvala je šla v roke direktorja Ljubljanskih lekarn dr. Marjana Sedeja v zahvalo za angažiranost pri odprtju trgovine z zdravstvenimi in medicinskimi pripomočki v kraju, ki so jo slovesno odprli pred sejo. Kot je v nagovoru opisal dr. Sedej sta z županom Debelak bila sedem let in pol dogo bitko za pridobitev koncesije za odprtje lekarne v kraju, a navkljub dvakratni odločitvi organov v postopku upravnega spora v njihovo prid, dovoljenja za njeno odprtje še niso dobili. Zato so se odločili za odprtje trgovine, ki podjetju verjetno ne bo prinašala dobička, pač pa je izpostavil, da je to prispevek k njihovemu prizadevanju, da tudi manjša in podeželska okolja morajo zagotavljati najnujnejše storitve za svoje ljudi.

Kulturni utrip slavnostne občinske je z etno glasbo pletla domača Etno skupina Nojek, na koncu so k Bistričanom deževale tudi številne čestitke. V imenu županov občin šmarske upravne enote in posavskih občin jim je čestitala županja Kozjega Milenca Krajnc, nagovorili so jih tudi župan Dobja Franc Leskovšek, kumrovški župan Robert Šplajt in župan iz pobratenih Bošnjacev Andrija Juzbašič, pri njih pa se je ob tem prazniku mudila tudi zasedba iz pobratene občine Heimschush iz Avstrije.

In še fotogalerija: