Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za direktorja SB Celje trije kandidati. Med njimi dva Šmarčana


Razpis za prosto delovno mesto direktorja Splošne bolnišnice Celje se je zaprl 20. marca. Do tega datuma naj bi na naslov celjske bolnišnice prispele tri kandidature. Od teh sta izstopajoči predvsem dve imeni.

Seja sveta bo 4. aprila, nekateri svetniki pa so se že kritično odzvali na predlagane kandidate. Samo Fakin je tako vse označil za neprimerne.

Aktualna direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek je februarja presenetila na seji sveta zavoda celjske bolnišnice, in odstopila z mesta poslovne direktorice bolnišnice. Odstopila je po skoraj natanko štirih letih, ko je bila prvič imenovana za direktorico Splošne bolnišnice Celje. Kot je pojasnila v odstopni izjavi, se je svojo poklicno pot odločila nadaljevati v zasebnem sektorju, v gospodarstvu, kjer je kot managerka delovala večino svoje kariere. O njenem odstopi smo pisali tukaj.

Splošna bolnišnica Celje je zato v začetku marca objavila razpis za prosto delovno mesto direktorja. Do 20. marca 2022, ko se je razpis zaprl, naj bi po poročanju Večera na naslov celjske bolnišnice prispele tri prijave. Kandidaturo naj bi podali Irena Nunčič, Aleksander Svetelšek in Gregor Pajić.

Kdo so prijavljeni kandidati

Šmarčanka in trenutna državna sekretarka Irena Nunčič je za mesto direktorice SB Celje kandidirala že na zloglasnem razpisu leta 2018, ko je nato mesto direktorice zasedla ravno Margareta Guček Zakošek, kar je sprožilo pravno sago okrog njenega imenovanja. Irena Nunčič se je sicer ob lanskem ponovljenem izboru, potem ko je sodišče ugotovilo, da je bila Guček Zakošek na direktorsko mesto imenovana nezakonito in se mora izbor ponoviti, odpovedala vnovični kandidaturi, o čemer smo pisali tukaj. Nunčičeva je nazadnje bila na funkciji v.d. generalne direktorice FURS-a, ki jo je zasedla septembra 2020. Lani se je nato prijavila še na razpis za redni mandat generalne direktorice FURS-a, a je nato februarja lani od kandidature odstopila. Nunčičeva je sicer svojo službeno pot začela na Banki Slovenije na področju plačilnih sistemov, pozneje je v okviru Ministrstva za finance prevzela projektne zadolžitve vzpostavitve enotnega zakladniškega sistema. Dodatne delovne izkušnje je kot vodja sektorja pridobila na Generalnem davčnem uradu takratne Davčne uprave Republike Slovenije, in sicer na področju davčnega knjigovodstva, izterjave, plačilnega prometa in davčnega registra. Dva mandata je opravljala funkcijo direktorice Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, v zadnjih letih pa je bila vodja programa nemedicinske dejavnosti v Zdravstvenem domu Celje.

Drugi prijavljeni kandidat je še en Šmarčan Aleksander Svetelšek. Najbolj znan je po tem, da je med leti 2001 in 2009 vodil slovenskega trgovskega giganta Engrotuš. V povezavi s tem se še sedaj vlečejo določeni sodni spori. Lani decembra je tako podjetje Engrotuš zoper njega sprožilo postopek, v katerm zahteva povračilo 6,3 milijona evrov, ker naj bi v času svojega vodenja Engrotuša podpisal poroštvo za večmilijonsko posojilo za makedonsko družbo bratov Miladinov. Svetelšek se v postopku brani, da naj bi bila garancijska izjava oz. njegovi podpisi ponarejeni. O tem smo pisali tukaj. Aleksander Svetelšek je sicer leta 2016 kandidiral tudi za direktorja ZD Šmarje pri Jelšah. Svetelška je takrat Svet zavoda ZD Šmarje najprej potrdil, a se je po prvotni potrditvi zapletlo, na mesto direktorice ZD Šmarje pa je nato sedla ravno Irena Nunčič, tudi njegova tokratna protikandidatka. Takrat je sicer kazalo, da bo vodenje ZD Šmarje zasedel Marjan Dikaučič, sedanji pravosodni minister, vendar so ga po tem, ko ga je svet zavoda na mesto že imenoval, v dveh občinah ustanoviteljicah ocenili za premalo izkušenega za to mesto in k njegovemu imenovanju niso dali soglasja. Aleksander Svetelšek, po izobrazbi diplomirani ekonomist, je direktorsko kariero sicer začel v podjetju Hmezad v Šmarju pri Jelšah. Po vodenju Engrotuša, je bil tudi predsednik uprave Petrola, deloval pa je tudi v lastnem svetovalnem podjetju SA & SA d.o.o., vendar ga po uradno dostopnih podatkih ni več zavedenega ne v lastniškem deležu podjetja, ne na kateri izmed vodstvenih funkcij.

Tretji kandidat je Gregor Pajić, ki je tri leta vodil ZD Hrastnik, a je z mesta direktorja odstopil pred dvema tednoma. Kot je povedal ob odstopu, ko je verjetno že imel v mislih potegovanje na direktorski stolček celjske bolnišnice, je v ZD Hrastnik prišel predvsem predvsem s ciljem finančne sanacije zavoda. Po treh letih mu je to uspelo, ZD Hrastnik pa je spravil iz rdečih številk. Pohvalil se je tudi z informacijsko nadgradnjo ter kadrovsko sanacijo doma, edine težave je imel, kot je izpoostavil, s pridobivanjem družinskih zdravnikov. Gregor Pajić je sicer univerzitetni diplomirani ekonomist. Med drugim je bil v svoji karieri direktor Javnega zavoda Filmski studio Viba film Ljubljana, član Nadzornega sveta Filmskega sklada RS ter vodja financ in računovodstva. Bil je prodajni direktor v kartonski industriji, nabavni direktor v kemični industriji, direktor in član uprave v borznoposredniški hiši, deloval pa je tudi v nadzornih svetih delniških družb. Bil je še predsednik Izobraževalnega društva MBA KLUB študentov magistrskega študija na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru, član Odbora za gospodarski razvoj in proračun občine Hrastnik,itd., nazadnje pa je kot rečeno vodil ZD Hrastnik.

Na mesto strokovnega direktorja znova Franc Vindišar

V začetku februarja so v SB Celje dobili tudi novega/starega strokovnega direktorja. Na to mesto je bil potrjen Franc Vindišar, ki je funkcijo zasedal do marca 2021, ko je zasedel funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, ki jo sicer še vedno zaseda. Mandat na mestu strokovnega direktorja SB Celje bo nastopil po zaključku mandata državnega sekretarja oz. ko ga bo s položaja državnega sekretarja razrešila vlada. O imenovanju Vindišarja smo pisali tukaj.

B.S.