Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vlada bo za razgledni stolp Kristal prispevala 2 milijona evrov


Vlada je na sinočnji dopisni seji odobrila 2 milijona evrov sredstev za sofinanciranje gradnje razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini.

Vlada Republike Slovenije je v veljavni načrt razvojnih programov 2022–2025 Proračuna Republike Slovenije uvrstila projekt »Razgledni stolp Kristal« in občini Rogaška Slatina v skladu z 21. členom Zakona o financiranju občin odobrila sofinanciranje upravičenih stroškov investicije v višini največ dveh milijonov evrov.

Kot so obrazložili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi drugi najvplivnejši Kozjanec Zdravko Počivalšek, je projekt zapisan kot eden izmed glavnih investicij v strategijo razvoja turistične destinacije Rogaška Slatina za obdobje 2020 – 2027, ki jo je soglasno sprejel občinski svet novembra 2019. Namen projekta je izvedba aktivnosti za zagotovitev nove javne turistične infrastrukture, saj pomankanje le-te predstavlja oviro nadaljnjega razvoja lokalne skupnosti in regije.

Splošen cilj projekta je prispevati k dvigu konkurenčnosti turističnega gospodarstva v občini in regiji, kakor tudi povečanje obsega turistične dejavnosti, kar prinaša ugoden vpliv na nadaljnji razvoj turističnih destinacij in regij.

Projekt poleg tega zagotavlja tudi nova delovna mesta, in sicer neposredno pet zaposlitev v organizaciji poslovanja po zaključku investicije, kot tudi posredno z multiplikativnimi učinki na gospodarstvo. Izvaja se v degradiranem urbanem območju, kar pomeni, da prinaša revitalizacijo oziroma aktiviranje še neizkoriščenih potencialov turistične destinacije, so še zapisali na ministrstvu.

Razgledni stolp Kristal prah dviguje vse od najave projekta

Razgledni stolp Kristal prah dviguje vse od napovedi gradnje. Zadeva je tako razdelila občane, da so se decembra leta 2020 odpravili celo na volišča, kjer so na referendumu odločali, ali si v Rogaški Slatini stolpa sploh želijo. Gradnjo stolpa je tako na referendumu podprlo 56 % volivcev. Razprave o razglednem stolpu Kristal so se znova razvnele v zadnjem času, ko je bil v Rogaški Slatini vplačan glavni dobite v igri Eurojackpot. Če ima namreč srečni dobitnik, ki še vedno ni znan, stalno prebivališče v občini Rogaška Slatina, bo v občinski proračun priteklo dodatnih 1,7 milijona evrov. Te pa bi občina lahko usmerili tudi v projekt razglednega stolpa.

vir: gov.si, foto: Nande Korpnik