Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ne požar, temveč gasilska vaja v centru Šmarja (foto, video)


Oktober je zaznamovan kot mesec požarne varnosti, zato je na to petkovo popoldne kot vsako leto poprej, z lanskoletno izjemo, potekala tradicionalna vaja gasilskega poveljstva občine Šmarje pri Jelšah. Na vaji je poleg PGD Šmarje pri Jelšah sodelovalo še šest enot; PGD Zibika, PGD Mestinje, PGD Kristan vrh, PGD Šentvid pri Grobelnem, PGD Sladka Gora in PGD Sveti Štefan. V skupnem obsegu je bilo udeleženih kar 93 gasilcev z osemnajstimi vozili in reševalci iz ZD Šmarje pri Jelšah.

Vaja je potekala na objektih AS System d.o.o., ki je predstavljal sektor 1, na stavbo MAGNUM  LOGISTIKA d.o.o. so se osredotočili kot sektor 2, kamor bi se požar naj razširil, sektor 3 pa je zajemal bližnji travnik in gozd. Najprej je ob 17.00 uri k sektorju 1 pristopilo PGD Šmarje pri Jelšah, istočasno je bilo aktivirano PGD Mestinje. Štiri minute za tem je bilo aktivirano PGD Zibika, PGD Šentvid pri Grobelnem in PGD Kristan Vrh, ki so poskrbeli za sektor 2. Ob 17.07 uri  so na pomoč priskočili še PGD Sladka gora in PGD Sveti Štefan.

Samostojno organizacijo vaje posameznih enot so pod budnim očesom spremljali naslednji gostje;

župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, regijski poveljnik poveljstva GZ celjske regije Bojan Hrepevnik, predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, Poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak, častni poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Alojz Tirgušek, častni poveljnik GPO Šmarje pri Jelšah tovariš Marjan Pušnik in strokovni sodelavec za zaščito in reševanje Miha Šket, manjkalo pa ni tudi številnih mimoidočih radovednih pogledov.

Vodja intervencije ob koncu vaje ponosen

Ob hitri in ustrezno opravljeni vaji, ki se je zaključila ob 18.30 uri, so gostje namenili nekaj pohvalnih, spodbudnih in hvaležnih besed vsem gasilskim enotam za pogum, požrtvovalnost in pomoč, ki jo vedno nudijo občanom.

Občinski poveljnik in vodja intervencije Rok Stiplovšek je ob koncu povedal, da je z izvedbo vaje zadovoljen in ponosen, da je bila dobro izpeljana, bo pa podrobnejša analiza pokazala kakšno nejasnost. Po vprašanju, ali je po lanskoletni odpovedi gasilske vaje morda zaznati vidne pomanjkljivosti, je odvrnil da našim gasilcem  v celoti zaupa, vsi so dobro opremljeni, dobro izobraženi in motivirani, tako da iz strani lanskoletnega premora ne opazi skrbi.

Vabimo vas k ogledu videa in fotogalerije.

Nuša Ozu