Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli počastili občinske nagrajence in namenu predali nov gasilski dom (foto, video)


Včeraj je svoj praznik praznovala Občina Bistrica ob Sotli. Bistričani so ga proslavili s slavnostno sejo in podelitvijo priznanj in nagrad občinskim nagrajencem ter z odprtjem novega gasilskega doma, ki so ga pridobili v PGD Bistrica ob Sotli.

Šempetrani svoj občinski praznik praznujejo ob godovnem dnevu farnega zavetnika sv. Petra, 29. junija, zato se v teh dneh vrstijo dogodki, ki jih prirejajo lokalna društva in občina. Včeraj popoldne so praznik slovesno proslavili tudi na slavnostni seji, na kateri je župan Franjo Debelak skozi nagovor zaobsegel tudi investicijsko bogato minulo leto.

»Leto 2020 je bilo v vseh pogledih nekaj posebnega. Prav gotovo si ga bomo zapomnili predvsem po nepredvidljivi epidemiji Covid-19, ki je v veliki meri zaznamovala celostno dogajanje v občini. Na žalost so bile odpovedane mnoge načrtovane javne prireditve društev in organizacij, ki so v Bistrici ob Sotli sicer dobro obiskane. Čeprav je bilo v občini dosti manj družbenega utripa, smo bili dokaj delovni in uspešni na ostalih področjih,« je opisal dogajanje v zadnjem letu.

Med najbolj pomembnimi investicijami je izpostavil izgradnjo gasilskega doma, izvedbo projekta »Urbana obrt« z ureditvijo pomožnega prostora v objektu Gabronke za izposojo električnih kooles, v začetni fazi je projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega omrežja, lani je stekla tudi sanacija obsežnega plazu v Hrastju, izvedli pa so tudi nekaj nakupov zemljišč in objektov za potrebe nadaljnjih investicij.

V nadaljevanju je župan pohvalil tudi delo društev in posameznikov, ki v občini puščajo prav poseben pečat. Izpostavil je tudi, da so veseli, da so po klavrnem koncu Gorenja v proizvodni objekt pridobili novo podjetje AS system, ki je odprlo nova delovna mesta.

Bistričane so ob prazniku nagovorili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, v imenu županov iz občin na Šmarskem županja Kozjega Milenca Krajnc ter Robert Šplajt iz sosednjega Kumrovca

S kulturnim programom so sejo počastili pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Ta dan pa ni praznovala le bistriška občina, pač pa tudi naša domovina, tako so slovesnost namenili tudi obeležbi 30-letnice samostojne Slovenije.

Občinskim nagradam tokrat pridružili zahvale župana

Na petkovi slavnostni seji so podelili štiri občinske nagrade. Plakete občine se je razveselila Špela Drašler, zborovodkinja Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli, ki letos obeležuje 40 let delovanja. Zbor je pod vodstvom Špele Drašler dosegel izjemne uspehe. Po zaslugi njenega strokovnega dela na področju zborovskega petja je občina postala prepoznavna na slovenskem zborovskem zemljevidu, so med drugim dejali v obrazložitvi in izpostavili tudi njen velik doprinos h kulturni prepoznavnosti kraja, ki ga je ustvarila kot predsednica Kulturnega društva Bistrica ob Sotli.

Prejemnica plakete občine Špela Drašler

Občinskih priznanj sta se razveselili knjižničarka Irena Černelč, ki se je sprva izkazala kot aktivna mladinska delavka v bistriškem mladinskem centru, zadnja leta pa tudi kot vodja enote bistriške knjižnice, ter Katarina Debelak, tajnica Društva upokojencev Bistrica ob Sotli in zaprisežena planinka.

Denarno nagrado je za Športno društvo Bistrica ob Sotli prevzel njihov predsednik  Matic Moškon. Društvo s 75 člani je največje društvo, ki se ukvarja s športno rekreacijo občanov. V njem delujejo nogometna, košarkarska, teniška, odbojkarska, strelska in kolesarska sekcija. V društvu prirejajo občinska športna tekmovanja, barve občine zastopajo tudi na turnirjih in tekmovanjih v okolici, so pa tudi pomemben člen pri vzgajanju in treniranju mladih športnih talentov, saj je iz njihovih vrst kar nekaj mladih doseglo lepe uspehe v državnem merilu. Letos društvo organizira jubilejni 40. nočni turnir v malem nogometu za pokal Marije Broz.

Premierno pa je sledila še podelitev posebnih zahval župana, ki so se jih razveselili Javni zavod Kozjanski park ob 40-letnici delovanja ter podjetnika Simon in Oto Narat, lastnika podjetja Zip, ki se ukvarja z računalniško in mobilno tehnologijo in je eno izmed večjih zaposlovalcev na območju občine. Zahvale župana se je razveselili tudi Aleš Seidl, direktor šmarskega podjetja AS system, ki je lani svojo proizvodnjo širilo v poslopje bivšega Gorenja v Bistrici ob Sotli.

Prejemniki zahval župana, direktorica JZ Kozjanski park Mojca Kunst ter podjetnika Simnon Narat in Aleš Seidl.

Gasilci so se ob 125-letnici delovanja  razveselili novega domovanja

Mag. Peter Geršak, sekretar na ministrstvu za javno upravo, župan Franjo Debelak in predsednik PGD Bistrica ob Sotli Andrej Knezič ob prerezu slavnostnega traku v novi gasilski dom.

Slovesnosti je sledilo še slavnostno odprtje novega gasilskega doma, ki ga je pridobilo Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica ob Sotli. Gradnjo 700 tisoč evrov vredne naložbe, ki je v celoti financirana iz občinskega proračuna, je občina zaključila v vsega devetih mesecih. Z novim domom so domači gasilci dobili boljše pogoje za delo, saj imajo sedaj poleg prostornejšigh garaž tudi večji družabni prostor s kapaciteto približno 220  obseb, dobili so kuhinjo, garderobe in pisarniški prostor, objekt pa je opremljen tudi z dvigalom in klimatiziran. Z izgradnjo novega gasilskega doma v Bistrici ob Sotli pridobivajo tudi prostor za prepotrebno telovadnico in vrtec ter podzemno garažo, ki jih na prostoru starega doma v šolskem okolišu nameravajo zgraditi do konca leta 2023.

Naložbo so poleg župana med drugim pozdravili predsednik PGD Bistrica ob Sotli Andrej Knezič, mag. Peter Geršak, državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, predstavniki Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah ter mnogi gasilci sosednjih in prijateljskih gasilskih društev.

Vabljeni tudi k ogledu video posnetkov, kjer lahko prisluhnete delu nagovora župana Franja Debelaka in ministra Zdravka Počivalška na slavnostni seji ter delčku kulturnega pridiha, ki ga je s peto pesmijo prazniku dal Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli:

 

Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije:

/

E.Š.