Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koronavirus v občinskih upravah KiO: en župan prebolel okužbo, drugi se ji za zdaj uspešno izogibajo


Od začetka epidemije novega koronavirusa je bilo v osmih občinah Kozjanskega in Obsotelja (KiO) uradno potrjeno okuženih v povprečju okoli 3,4 odstotka oseb, ki imajo stalno prebivališče v eni izmed občin KiO.

Ker se okužbe še naprej bolj ali manj močno širijo med prebivalci naših občin, tem pa kakopak ne morejo ubežati niti tisti, ki naše občine vodijo na operativni ravni, smo na Kozjansko.info preverili, kako se z okužbami soočajo v posameznih občinskih upravah.

Kot izhaja iz pridobljenih podatkov, je bilo v občinskih upravah osmih občin Kozjanskega in Obsotelja malo primerov potrjenih okužb s SARS-CoV-2, je bil pa med temi doslej tudi eden izmed županov.

Občina Bistrica ob Sotli:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Prav tako nihče izmed najvišjih občinskih funkcionarjev (župan, podžupani) doslej ni bil okužen z novim koronavirusom. Občinska uprava v Bistrici ob Sotli deluje v polnem obsegu.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 3,9 % vseh prebivalcev te občine oz. 52 od vseh občanov, ki jih je 1.336. Zaradi COVID-19 ni umrl nihče. Aktivno okuženih je trenutno 22 občanov.

Občina Dobje:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Je pa bila prejšnji mesec okužena ena izmed javnih uslužbenk, kateri je bila odrejena karantena. Prav tako nihče izmed najvišjih občinskih funkcionarjev (župan, podžupani) doslej ni bil okužen z novim koronavirusom. Občinska uprava v Dobju od 27. oktobra 2020 omejuje poslovanje s strankami. V času uradnih ur je možen kontakt z zaposlenimi po telefonu ali elektronski pošti. Občinska uprava sicer deluje v polnem obsegu.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 3 % vseh prebivalcev te občine oz. 28 od vseh občanov, ki jih je 949. Umrl ni nihče. Aktivno okuženih je trenutno 7 občanov.

Občina Kozje:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih in tudi do sedaj ni bil okužen nihče. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Občinska uprava Občine Kozje deluje v polnem obsegu. Vsi zaposleni so, ob upoštevanju vseh predpisanih varnostnih ukrepov za zmanjševanje okužb s SARS-CoV-2, na delovnem mestu. Poslujejo večinoma preko elektronske pošte in telefona, sprejem strank je samo v nujnih primerih, ki jih ni možno rešiti na daljavo.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 2,3 % vseh prebivalcev te občine oz. 69 od vseh občanov, ki jih je 2.989. Za COVID-19 sta do sedaj umrla dva občana. Aktivno okuženih je trenutno 27 občanov.

Občina Podčetrtek:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Prav tako nihče izmed najvišjih občinskih funkcionarjev (župan, podžupani) doslej ni bil okužen z novim koronavirusom. Občinska uprava v Podčetrtku deluje v polni sestavi in je ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov NIJZ dosegljiva za stranke.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 2,8 % vseh prebivalcev te občine oz. 95 od vseh občanov, ki jih je 3.446. Zaradi COVID-19 je umrl en občan. Aktivno okuženih je trenutno 37 občanov.

Občina Rogaška Slatina:

S podatki o okužbah, karantenah in samoizolacijah v slatinski občinski upravi občina ne razpolaga, saj gre pri tem tudi za varstvo osebnih podatkov. Sicer pa župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič ni (bil) okužen s koronavirusom.

Občinska uprava Občine Rogaška Slatina je sicer omejila osebno poslovanje s strankami dne 14. oktobra 2020, na delovnih mestih zelo striktno izvajajo ukrepe varstva pri delu, zato večjih težav z okužbami ne zaznavajo. Na bolniški odsotnosti je trenutno ena javna delavka.

Posebej skrbno se tudi trudijo organizirati delovanje Medobčinskega inšpektorata in redarstva, ki ima pooblastila za varovanje javnega zdravja med epidemijo. Sicer so javnim uslužbencem zagotovili možnost dela na daljavo, glede na velikost poslovne stavbe pa se lahko delo opravlja tudi na sedežu občine, saj je možno upoštevati vse predpisane higienske predpise.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 3,4 % vseh prebivalcev te občine oz. 373 od vseh občanov, ki jih je 11.132. Zaradi COVID-19 je do zdaj umrlo 5 občanov. Aktivno okuženih je trenutno 92 občanov.

Občina Rogatec:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Prav tako nihče izmed najvišjih občinskih funkcionarjev (župan, podžupani) doslej ni bil okužen z novim koronavirusom.

Občinska uprava v Rogatcu kljub temu deluje v nekoliko omejenem obsegu. Osebno poslovanje s strankami je omejeno in poteka v večji meri preko telefona in elektronske pošte. Vloge lahko stranke oddajo tudi v nabiralnik pri vhodu. Za nujne zadeve je občanom omogočen osebni obisk, ob predhodnem dogovoru z javnim uslužbencem ter ob doslednem upoštevanju vseh navodil in priporočil za preprečitev širjenja covida-19. Sicer pa se izvajajo vse naloge občinske uprave, s to razliko, da jih javni uslužbenci deloma opravljajo na domu, deloma na sedežu občine, v odvisnosti od delovnih nalog.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 3 % vseh prebivalcev te občine oz. 92 od vseh občanov, ki jih je 3.106. Za COVID-19 ni umrl nihče. Aktivno okuženih je trenutno 16 občanov.

Občina Šentjur:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Zaradi potrjene okužbe s koronavirusom je predpisano obdobje v karanteni z delom od doma prestal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Občinska uprava Občine Šentjur nemoteno opravlja vse svoje predpisane naloge, upravne postopke in ostale dejavnosti. Delo poteka normalno na vseh oddelkih. Zaradi predpisov in prepovedi za preprečitev širitve okužbe pa so omejeni fizični stiki s strankami, s katerimi uslužbenci pretežno komunicirajo preko telefona in elektronske in klasične pošte. Sestanki, strokovna izobraževanja in usklajevanja z zunanjimi izvajalci ter poslovnimi partnerji potekajo preko spletnih kanalov in aplikacij. V kolikor ni mogoče postopkov speljati drugače, se pod posebnimi pogoji ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov uslužbenci dogovorijo tudi za osebnih prihod stranke v upravno zgradbo. V skladu z omejitvenimi ukrepi do nadaljnjega za stranke ne deluje javna blagajna, ob sredah pa so uradne ure začasno skrajšane do 15. ure (običajni delovnik do 17. ure).

Doslej je bilo potrjeno okuženih 4,25 % vseh prebivalcev te občine oz. 817 od vseh občanov, ki jih je 19.225. Z boleznijo COVID-19 je do zdaj umrl 1 občan. Aktivno okuženih je trenutno 244 občanov.

Občina Šmarje pri Jelšah:

Trenutno v vodstvu občine ter med zaposlenimi v občinski upravi nimajo okuženih, so pa jih imeli v preteklosti. Prav tako ni nihče v karanteni ali samoizolaciji. Prav tako nihče izmed najvišjih občinskih funkcionarjev (župan, podžupani) doslej ni bil okužen z novim koronavirusom.

Občinska uprava v drugem valu epidemije vseskozi posluje nemoteno. Z 12. oktobrom 2020 so omejili osebno poslovanje s strankami. Zadeve, ki jih občani potrebujejo, uredijo po telefonu oziroma elektronski pošti, v nujnih primerih osebno reševanje zadev poteka ob doslednem upoštevanju vseh ukrepov in priporočil za preprečitev širjenja koronavirusne okužbe. V času zaprtja (lock downa) zaposleni koristijo dopust oz. delajo od doma, tako da trenutno dela polovica uprave. Od ponedeljka, 30. novembra, občinska uprava dela na delovnih mestih v polni zasedbi.

Doslej je bilo potrjeno okuženih 4,5 % vseh prebivalcev te občine oz. 463 od vseh občanov, ki jih je 10.271. Z boleznijo COVID-19 je do zdaj mrlo 39 občanov, večinoma v prvem valu, ko je virus razsajal po domu upokojencev. Aktivno okuženih je trenutno 100 občanov.

B. S.