Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Termam Olimia epidemija odnesla novo rekordno leto


Terme Olimia so lani s 25,5 mio evri celotnih prihodkov zabeležile rekordno poslovno leto. Tudi letos jim je kazalo odlično, a jim je nato pohod na novo rekordno sezono prekrižala epidemija novega koronavirusa. Ta jim bo letos odnesla okoli 40 odstotkov načrtovanih prihodkov, kar so predvideli že maja.

Kljub temu pa so v Termah Olimia z dobrimi potezami uspeli v juliju krivuljo ponovno obrniti strmo navzgor, končali so tudi dva večja projekta, v teh kriznih razmerah pa so celo dodatno zaposlovali.

Bi vas zanimala kadrovska štipendija ali zaposlitev v Termah Olimia? Več o tem izveste TUKAJ

V Podčetrtku so lani ustvarili rekordno število nočitev turistov. Števec se je namreč v letu 2019 ustavil pri 404.777 nočitvahki jih je ustvarilo skupaj 129.922 gostov. Večino teh so prinesle turistične kapacitete Term Olimia, ki v Podčetrtku premorejo kar 86 odstotkov vseh prenočitvenih kapacitet. Skupno je sicer v Podčetrtku na voljo 2501 ležišče.

Letošnje leto pa bo kljub odličnemu začetku daleč od rekordnih, kar se je nakazovalo in pričakovalo že aprila, ko so bile znane prve posledice, ki jih je na turizmu pustila koronakriza in so v Podčetrtku beležili kar 70 % upad obiska. S sproščanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in uvedbo turističnih bonov, se je turizem nekoliko pobral, a izgubil preveč, da bi lahko govorili o tretjem zaporednem rekordnem turističnem letu na Kozjansko-Obsoteljskem.

Lani rekordno, letos bo epidemija vzela najmanj 40 % prihodkov

Terme Olimia, ki so lansko poslovno leto končale z rekordnimi 25,5 mio evrov celotnih prihodkov, so svoje nastanitvene in bazenske zmogljivosti letos lahko odprle šele v začetku junija. Zaradi epidemije so tako izgubile več kot štiri milijone evrov letošnjih prihodkov, ki so bili načrtovani v višini okoli 27 milijonov evrov. Letos pa bodo dosegli le 60 odstotkov lanskih prihodkov, pa še to pod pogojem, da se ne bo zgodil hujši drugi val epidemije in s tem uvajanje ukrepov ter zapiranje mej, je za Svet kapitala povedal direktor term Florjan Vasle. Zaradi upada prihodkov in zaprtja vseh objektov so v Termah Olimia že sredi marca tudi nemudoma pristopili k znižanju vseh stroškov, predvsem na področju letnih pavšalnih dogovorov z izvajalci storitev.

Slabemu juniju je nato za Terme Olimia sledil odličen julij, ko so predvsem na račun dobrih poslovnih potez in uspeha kampanj, ki so jih lansirali na trg, beležili zelo veliko število rezervacij, pretežno s strani slovenskih gostov. Zahvaljujoč julijskemu preobratu je v Termah Olimia trenutno na čakanju le še nekaj zaposlenih, za določena delovna mesta pa so celo zaposlili nekaj novega kadra. V Termah Olimia so sicer imeli še junija na čakanju 50 zaposlenih.

Na račun dobrega odziva na spremenjene razmere na trgu ter rekordnega celotnega lanskega in prvih mesecev letošnjega leta, se Terme Olimia tudi ne soočajo z likvidnostnimi težavami, tako da vse svoje finančne obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev izpolnjujejo v skladu z dogovori.

V juniju so prav tako uspešno v celoti zaključili in spravili v pogon obe večji načrtovani naložbi – obnova in razširitev kuhinje in restavracije v Hotelu Breza. Kuhinja v Brezi predstavlja centralno kuhinjo tudi za druge enote v Termah Olimia.

Glede prihodnosti pa je Vasle povedal, da je trenutno njihova glavna skrb zagotoviti nadaljnje stabilno poslovanje v danih razmerah in poslovanje prilagoditi novim dejstvom in razmeram na trgu, ki jih je povzročila epidemija. Sicer pa Vasle glavno prednost Term Olimia vidi ravno v njihovi fleksibilnosti in sposobnosti hitrega odzivanja na spremembe na trgu.

B.S., delno povzeto po Svet kapitala