Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako obete za turistično sezono komentirajo turistični delavci na območju KiO


Pandemija covid-19 je v gospodarstvu najbolj udarila po turizmu. Ta namreč beleži enormen izpad prometa, prav tako pa je to panoga, ki bo za vrnitev v dokaj normalne razmere potrebovala največ časa. O tem, da je turizem trenutno utrpel največjo gospodarsko škodo, pričajo tudi podatki o večanju števila brezposelnih, ki prihajajo predvsem iz turističnih panog.

Da bi ponudniki turističnih storitev preživeli, jim bo na pomoč priskočila država, sami pa se bodo iz pandemijskega krča skušali vsaj delno izvleči s pomočjo domačih turistov.

Vlada je sicer že včeraj zrahljala ukrepe glede obratovanja nastanitvenih obratov, katerih kapacitete ne presegajo 30 sob, danes pa so izdali tudi za obratovanje, včeraj še prepovedanim, planinskim domovom in hostlom, pod pogojem, da sta lahko v sobi največ dve osebi, razen če gre za goste iz istega gospodinjstva. Tudi gostinski lokali bodo lahko svoje goste začeli streči še v notranjosti lokalov. Ukrepi stopijo v veljavo v ponedeljek, 18. maja 2020.

O splošnih posledicah, ki jih je pandemija novega koronavirusa pustila v turistični panogi tudi na Kozjansko-obsoteljskem, smo na Kozjansko.info pred dnevi pisali v tem prispevku. Tokrat pa smo o vplivu trenutne situacije na vse segmente turizma povprašali ponudnike turističnih storitev na Celjskem. Kakšen je bil upad prometa, na katere goste najbolj računajo, kako jih bodo privabili, kaj pričakujejo od države,…, vam predstavljamo v spodnjih vrsticah.

tic-podcetrtek-naslovna2Turizem Podčetrtek, Bistrica ob sotli in Kozje, GIZ (direktor Boštjan Misja)

Kot nam uvodoma povedo na TIC Podčetrtek Turizem Podčetrtek, Bistrica ob sotli in Kozje, GIZ, je težko govoriti o tem, kaj bo trenutna situacija turizmu prinesla v prihodnosti. “Turizem je sedaj na čakanju že od sredine marca, ocenjuje pa se do 70 % padec prometa in 5 let za okrevanje, da bomo tam, kjer smo bili pred Covid-19. Velika neznanka je tudi vedenje ljudi, če bodo takoj vrnili v normalo in pričeli potovati,” pove direktor Boštjan Misja.

V Podčetrtku, Bistrici ob Sotli in Kozjem gostinski obrati s terasami že deloma delujejo, odprta pa so tudi že nekatera doživetja in kulturna dediščina. Sicer pa so TIC Podčetrtek odprli že takoj po 1. maju in začeli s pripravo na promocijo. Pridružili se bodo kampanji Slovenske turistične organizacije (STO)* z željo, da privabijo slovenske goste, promocijo v tujini pa bodo sprotno prilagajali odprtju mej. Ker letos ni pričakovati velik oizletnikov, ki pridejo z avtobusi, na TIC Podčetrtek pripravljajo posebne pakete doživetij za individualne goste.

Glede pomoči države pa na TIC Podčetrtek pravijo, da je ta sicer dobrodošla, ampak upajo, da bodo vse skupaj še bolj konkretizirali. “Pri nas so ponudniki že kar nestrpni, radi bi delali. Enostavno je premalo informacij kako ravnati ob odprtju, kdaj se bo odpiralo,” zaključijo.

logo-zavod-jzkrsJavni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Na TIC Rogaška Slatina pričakujejo od 60 do 70 % upad prometa, v kolikor se bodo ukrepi sprostili v mesecu juniju, okrevanje turističnega gospodarstva bo po njihovo odvisno od več dejavnikov. “Predvsem bo odvisen močan vpliv vedenja potrošnikov novim razmeram po prenehanju izrednih razmer ter bodoči ukrepi držav katere predstavljajo ključne trge za našo destinacijo,” povedo.

Trenutno na destinaciji Rogaška Slatina pri odpiranju oz. obratovanju turističnih obratov sledijo navodilom Vlade Republike Slovenije. Sicer pa so se trenutnim razmeram prilagodili tudi pri promociji destinacije. Več sredstev in aktivnosti namenjajo digitalnemu promoviranju, tudi v Rogaški Slatini pa se bodo pridružili kampanji v sklopu STO*. Promocija bo trenutno osredotočena predvsem na domače goste, ki jih bodo predvsem v poletnih mesecih skušali privabiti v Rogaško Slatino. V jesenskem času pa načrtujejo tudi večjo promocijsko kampanjo na dveh ključnih tujih trgih.

Ob koncu še povedo, da jih veseli, da je država prepoznala težave v katerih se je zaradi pandemije znašel turizem, zato se nadejajo vsakršnih pozitivnih ukrepov pomoči, ki bodo pripomogli, da bo okrevanje po tej situaciji hitro.

grand-hotel-rogaskaGrand hotel Rogaška (direktor Roman Šipec)

V Grand hotelu Rogaška je o upadu prometa trenutno primerjalno težko govoriti, saj je hotel popolnoma ustavil poslovanjem 15. marca, gostov pa ne bodo sprejemali še najmanj do začetka junija, za goste iz tujine pa verjetno še dlje. Kot nam povedo pa dolgoročni obeti trenutno niso preveč perspektivni. Rogaška Slatina je bila namreč pred nastopom pandemije 80 % vezana na prihode gostov iz tujine.

Kdaj bodo začeli obratovati tako zaenkrat še ne vedo, saj za to ni ne dovoljenja državnih organov, ne predpisanih standardov, po katerih bi lahko začeli v novih pogojih obratovati.

Kot nam še povedo, je trenutno v njihovem hotelu na čakanju 90 % zaposlenih. Preostali zaposleni pa v tem času opravljajo vzdrževalna dela na objektu. Ker do nadaljnjega ne bodo mogli računati na prihode tujih gostov, predvsem iz Rusije, Kazahstana, Azerbajdžana, Izraela in ZDA, bo potrebna večja usmeritev na domače goste in goste iz sosednjih držav. Temu pa dodajo, da bo verjetno težava tudi v padcu kupne moči na celem območju, kar pomeni, da bodo ljudje, kljub eventuelnemu prilagajanju cen, pri potovanjih »varčnejši«.

Glede državne pomoči povedo, da je vsaka pomoč v tem trenutku dobrodošla, dolgoročno pa bo odvisno od razvoja situacije ter koliko je posamezno podjetje kapitalsko podprto. Ker kljub določenim podpornim ukrepom del stroškov ostaja.

“Bistveno pa je, da lahko pod koliko toliko »življenjskimi« pogoji posluješ in ustvarjaš dodano vrednost, ker samo od pomoči nek razvoj in vlaganja težko načrtujemo in pričakujemo. Je pa gospodarski minister deloval dolga leta in še deluje v turistični panogi, zato gotovo še bolje pozna problematiko, osebno pozna večino vpletenih v slovensko turistično gospodarstvo, zato lahko pridobiva informacije o težavah direktno od najbolj kompetetnih ljudi, zato pričakujemo da bo nabor ukrepov takšen ki bo pomagal realno, ne samo omogočal »papirnate« možnosti pridobitve,” zaključi direktor Roman Šipec.

terme-olimiaTerme Olimia

Kot povedo v Termah Olimia, je trenutno je težko prognozirati, kakšen vpliv bo nastala kriza imela na prihodke do konca leta. So pa samo od zaprtja v drugi polovici Marca zabeležili že preko 3 mio € izpada prihodkov. Menijo, da če bodo uspeli do konca leta 2020 obdržati prihodke nad 55 % glede na lansko rekordno leto, bo to v danih razmerah kar dobro.

V Termah Olimia pričakujejo, da bodo omejitve in posamezne prepovedi obratovanja objektov in pretoka gostov prek meja v popolnosti odpravljene do začetka leta 2021. Se pa v  zavedajo, da turistični trg še nekaj časa ne bo deloval tako dobro kot v predkoronskem času, delno pa bo kriza pustila posledice tudi na kupni moči ljudi, spremenile se bodo tudi potovalne navade, kar bo povzročilo več previdnosti in spremenilo način rezerviranja počitnic in oddiha nasploh. “Leto 2021 bo tako leto ko se bodo sicer razmere v popolnosti umirile, hkrati pa bo to leto prilagajanja poslovanja prej omenjenim spremenjenim nakupnim navadam,” menijo v Termah Olimia.

Sicer pa, kot so nam povedali, zaenkrat v Termah Olimia obratuje zgolj ambulanta, počasi pa se pripravljajo tudi na obratovanje gostinskih, hotelskih in bazenskih objektov.

Sicer pa v Termah Olimia tudi v času krize ohranjajo stike s potencialnimi kupci preko spleta in drugih promocijskih materialov. Vključili pa se bodo tudi v vseslovensko medijsko, digitalno in radio kampanjo, ki je v prvi fazi usmerjena na domači trg, ki bo letošnjem letu odigral ključno vlogo. Ob odpiranju mej pa se bodo s promocijo usmerili tudi na goste iz sosednjih držav.

Glede državne pomoči turizmu menijo, da gre veliko ukrepov v pravo smer in bodo pripomogli tistim, ki so tudi prej dobro delali in že sami ukrepali znotraj podjetij. “Seveda pa si ne želimo, da bi se iz teh ukrepov napajali tisti, ki si to ne zaslužijo in tudi v času rekordnih rezultatov niso dobro delali. Potrebno bo poiskati poštene modele,” zaključijo v Termah Olimia.

vila-golf-rogaska-slatinaApartmaji Vila Golf Rogaška Slatina

Kot nam povedo v Agenciji Flucher, bo po trenutnih izgledih upad prometa znašal okoli 70 %, saj so bile rezervacije v apartmajih stornirane, enaka situacija pa jih je doletela tudi pri avtobusnih prevozih.

Dodajo, da se zaradi nejasne situacije in zaprtih mej ne morejo osredotočati na pričetek privabljanja gostov. “Na žalost je ponudba Rogaške Slatine precej specifična in kot takšna ni zanimiva za segment družin in delovno aktivnega prebivalstva,” zapišejo.

Državne pomoči tretjega korona paketa zaenkrat v Agenciji Flucher ne komentirajo, saj podrobnosti še niso znane. “Vsekakor pa pričakujemo podaljšan ukrep čakanja na delo za podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom in avtobusnimi prevozi. ”

*Na Slovenski turistični organizaciji so v zaključni fazi priprave promocijske kampanje za domači trg. V kampanjo želijo intenzivno vključiti turistično gospodarstvo, vodilne destinacije, medije in druge institucije z namenom spodbujanja prebivalcev Slovenije, da dopustujejo doma in raziskujejo Slovenijo ter delijo svoja doživetja.

 Slovenske goste bodo nagovarjali enotno, združeno, s skupnim sloganom in skupnimi vizuali, ki bodo na ta način v slovenski javnosti hitreje postali prepoznavni. Že v kratkem bodo s z vodilnimi destinacijami, produktnimi združenji in ostalimi ključnimi partnerji slovenskega turizma delili vzorčne vizualne predloge, ki bodo namenjeni rabi na različnih promocijskih kanalih.

B.S.