Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako bo potekala šola v času korone?


Simona Kustec

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je na tradicionalni konferenci ravnateljev in ravnateljic šol in vrtcev, ki je potekala na Brdu pri Kranju, potrdila, da se v šolske klopi s 1. septembrom vračajo vsi učenci ter dijaki. Kaj to pomeni za učitelje, dijake ter starše? Kakšne ukrepe bodo morali upoštevati?

Za povratek v šolo so bili predstavljeni štirje različni “modeli šolanja”, ki priporočajo različne ukrepe glede na epidemiološko sliko. Izbran je bil t.i. B model, ki pravi, da se lahko v šolske klopi vrnejo vsi učenci ter dijaki ob upoštevanju priporočil NIJZ. Šole bodo imele možnost tekom šolskega leta spreminjati model izobraževanja glede na aktualno epidemiološko sliko.

Ministrica je poudarila, da je ključno, da starši v šolo pustijo samo zdrave otroke. V učilnicah nošnja mask načeloma ne bo potrebna, jih bo pa potrebno nositi učiteljem, če med njimi ter učenci ne bo mogoče zagotoviti zadostne varnostne razdalje. Dodala je, da začetek šolskega leta letos zaznamujejo trije Z-ji: znanje, zdravje in zaupanje.

Učitelji ter šolski delavci bodo morali upoštevati priporočila NIJZ, med katerimi so tudi pogosto zračenje prostorov, razkuževanje površin, zagotavljanje zadostne razdalje med različnimi oddelki itd. Malica bi naj za osnovnošolce potekala v učilnicah, za kosilo pa bo v jedilnici na enkrat lahko samo določeno število učencev. Odsvetovan je tudi predmetni pouk.

Govorilne ure ter rediteljski sestanki bi naj potekali na daljavo.

Učenci in dijaki zadovoljni, da se vsi vračajo v šolske klopi

Za mnenje glede začetka novega šolskega leta ter o šolanju na daljavo smo povprašali nekaj učencev in dijakov. Večina se jih je strinjala, da je odločitev, da se vsi vrnejo v šolske klopi, najboljša. Glavni razloga za to sta bila ponovno druženje s sošolci, kakor tudi boljša razlaga učiteljev ter profesorjev.

So pa bili tudi mnenja, da je šolanje na daljavo prineslo s sabo tudi nekaj pozitivnih lastnosti. Urnik so si lahko razporejali po svojem interesu ter spali malo dlje. Vsem pa je bilo pri pouku na daljavo najmanj všeč to, da niso imeli možnosti druženja s prijatelji.

Metode dela bodo prilagojene trenutnim razmeram ter omejitvam

In kako bodo poskrbeli za čim bolj varen začetek novega šolskega leta ter kakšne so po njenem mnenju prednosti pouka v šoli v primerjavi s poukom na dljavo.

Ena izmed osnovnošolskih učiteljic nam je povedala, da bodo v šolah v čim večji meri upoštevali priporočila, ki jih podaja NIJZ. Velik poudarek bo seveda na zračenju in čistoči prostorov, umivanju rok ter higieni kašlja. Metode dela bodo prilagojene trenutnim razmeram ter omejitvam, učence pa bodo že v naprej privajali na samostojnost ter način dela, ki bo potreben v primeru, da pride do ponovne uvedbe pouka na daljavo.

Glede prednosti in slabosti pouka v šoli oz. na daljavo pa meni, da je pri pouku v šoli zagotovljen neposreden stik z učenci, učitelj sproti pridobiva povratne informacije o znanju otrok. Učenci so deležni učiteljeve razlage. Poslužujejo se tudi različnih učil ter učnih pripomočkov, česar učenci doma nimajo. V času šolanja na daljavo so bili otroci, ter posledično tudi starši, veliko bolj obremenjeni, saj so morali učno snov, ki so jim jo posredovali njihovi učitelji, učenci predelovati sami ali s pomočjo bližnjih. Seveda pa ne smemo pozabiti na socialni stik, ki je pri odraščajočih otrocih in mladostnikih zelo pomemben.

 

Domen Kamplet