Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj turistični ponudniki na območju Kozjanskega in Obsotelja ponujajo obiskovalcem s turističnimi boni?


Turizem spada v panogo, ki je med epidemijo covid-19 utrpela največjo gospodarsko škodo, tudi na Kozjansko-obsoteljskem o čemer smo pisali tukaj. Kljub nenadnemu zlomu turističnega trga, predvsem v povezavi z odpovedmi tujih gostov, so v turizmu na našem območju ohranili optimizem in vse upe in trud usmerili v domačega gosta. Da bi si turizem opomogel hitreje, je država kot obliko pomoči uvedla tudi turistične bone za turistične storitve v Sloveniji.

Do bonov je upravičena vsaka oseba, ki je na dan 13. marca 2020,  imela stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Boni se lahko koristijo pri turističnih ponudnikih nastanitev od 19. junija do 31. decembra 2020. Polnoletne osebe so prijele bon v vrednosti 200 evrov, mlajši pa bon v vrednosti 50 evrov.

Informacije o tem, kako unovčiti turistični bon, najdete tukaj.

Turistični boni so med prebivalstvom pozitivno sprejeti, saj je bilo v prvih desetih dneh od začetka možnosti unovčenja turističnih bonov teh pri slovenskih turističnih ponudnikih uporabljenih že preko 10.000.

Turizem pa je tudi ena izmed glavnih panog na Kozjanskem in Obsotelju. Ponudnike nastanitev smo vprašali, kakšno je sedaj povpraševanje, ali so pripravili kakšne posebne ponudbe za goste, ki bodo koristili turistične bone, ali so ponudbe cenovno spremenjene, v primerjavi z lanskim letom, ter kakšno je sedaj povpraševanje tujih gostov.

Hotel Slatina
Hotel Slatina

Povpraševanje je od odprtja hotela nad pričakovanji. Večina gostov pa povprašuje tudi glede možnosti koriščenja turističnih bonov. Zato so za njih pripravili posebne ponudbe.

Gostje lahko koristijo bone za nočitev z zajtrkom s ceno 40 € na osebo/noč. Dodajajo, da imajo od odprtja hotela cene po posebni ponudbi, ki pa so nižje od rednega cenika. Povpraševanje tujih gostov je 5 odstotkov.

Domačija Haler Olimje
Domačija Haler.

Sporočili so, da se je povpraševanje domačih gostov bistveno povečalo, saj so pred tem imeli veliko gostov iz Italije, ki pa jih sedaj ni.

Posebnih ponudb za goste, ki koristijo turistične bone nimajo, ker se cene in ponudbe razlikujejo od števila nočitev in oblik nastanitev. Cene so v primerjavi z lanskim letom enake, saj so se v kraju skupaj s Tic Podčetrtek zavezali k temu, da ne bodo dvigovali cen. Na koncu dodajajo, da se povpraševanje tujih gostov še ni začelo, zato trenutno tuji gosti predstavljajo 5 odstotkov rezervacij.

Bajsova domačija
Bajsove domačije.

Na Bajsovi domačiji se je povpraševanje dvignilo, tako imajo termine za julij in avgust že skoraj polne.

Za tiste, ki se bodo odločili koristiti turistične bone so pripravili posebno ponudbo, saj lahko obiskovalci, ki pri njih bivajo vsaj tri noči, koristijo zasebni wellness. Glede na to, da so svoj obrat odprli letos, cene prilagajajo z  znižanjem do te mere, da so gosti in oni kot ponudnik nastanitev, zadovoljni. Tudi tukaj tuji gosti predstavljajo nizek odstotek rezervacij. Večino rezervacij predstavljajo domači gosti s turističnimi boni.

 

 

Grad Podsreda
Grad Podsreda

Turistične bone pa lahko koristite tudi v najnovejši turistični pridobitvi našega območja, na Gradu Podsreda, katerega lastnik je Občina Kozje.

Ta je namreč v začetku junija že začeli sprejemati rezervacije za grajsko doživetje v apartmajih in sobah na gradu. Ponujajo nočitve z grajskimi zajtrk košaricami v sobi ali apartmaju znotraj grajskih zidov gradu iz 12. stoletja.

Turistični boni so torej pripomogli k povečanemu povpraševanju po nastanitvah v Sloveniji,  vendar pa je odstotek povpraševanja s strani tujih gostov nizek.

A.Z.