Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako unovčiti turistični bon? (video)


Turistični bon lahko unovčite na lokaciji turističnega objekta z vašo osebno izkaznico. Oseba, ki bo na dan 13. 3. 2020 imela stalno prebivališče v Republiki Sloveniji bo lahko od 19. 6. do 31. 12. 2020 zelo enostavno unovčila bon pri turističnih ponudnikih za nastanitve v Sloveniji.

Upravičencu bon pripada avtomatično, in sicer kot dobroimetje, ki ga vodi Finančna uprava v sistemu eDavki. Bona upravičenec ne bo prejel v fizični obliki.

Unovčil ga bo tako, da bo to povedal receptorju ob prihodu v turistični objekt ter sledil njegovim nadaljnjim navodilom. Receptorju bo predložil svojo osebno izkaznico ali potni list in izpolnil kratek obrazec. Obrazci bodo dostopni pri ponudniku nastavitve oz. receptorju ter tudi na spletni strani FURS.

Zgolj v primeru unovčitve bona po tretji osebi (npr. dopustovanje otroka s starimi starši, sosedi, športnimi klubi itd.) ali prenašanja bona med sorodniki (npr. med starimi starši in vnuki) bo treba že pred obiskom turističnega objekta imeti s seboj podpisana pooblastila. Obrazce najdete na zgornji povezavi.

Bone bodo prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020. Rojeni do vključno leta 2002 bodo lahko unovčili bon v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Bone boste lahko prenesli med sorodniki v ravni liniji: stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki – zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki.

Turistični bon bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. Unovčiti ga bo mogoče le kot dobroimetje pri turističnih ponudnikih v Sloveniji. Izplačilo bona v denarju ni možno.

Na spletni strani FURS so objavljena tudi pogosta vprašanja in odgovori ter praktični primeri uporabe turističnih bonov.

Za dodatna vprašanja je vzpostavljen posebni klicni center na številki: 08 200 1005.

Uporabniki mobilne aplikacije eDavki bodo preko nje obveščani o svojem turističnem bonu in bodo lahko spremljali tudi stanje njegove porabe. Kako si namestiti aplikacijo eDavki najdete na spletni strani Finančne uprave.

vir: gov.si