Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po šestih potrjenih okužbah v Šmarju novi ukrepi in apel župana Čakša


Najnovejše informacije glede situacije v Šmarju dobite na TEJ POVEZAVI (klik)

V Sloveniji je do 14. ure 141 potrjenih primerov koronavirusa, v občini Šmarje pri Jelšah je potrjeno okuženih 6, pričakovati pa je še več pozitivnih testov. Dobre novice so, da se okužba ni prenesla v v šmarski zdravstveni dom in vrtec. Negativni so tudi testi štirih testiranih učiteljev, na rezultate petih še čakajo.

Po neuradnih podatkih (NIJZ zaradi varstva podatkov ne daje več podatkov po lokacijah) naj bi bilo v Šmarju pri Jelšah potrjeno okuženih 12 oseb, od tega 7 odraslih (6 učiteljic in en starš) in 5 otrok.

Občina Šmarje pri Jelšah je sicer popoldne sporočila, da novih podatkov o okuženih v občini ne morejo dobiti, pri čemer se NIJZ se sklicuje na varstvo osebnih podatkov.

Koronavirus je, preko šmarskega vira sicer dosegel tudi že Šentjur in Rogaško Slatino. Zaradi njenega širjenja je je župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš sprejel še ostrejše ukrepe za zajezitev virusa. Na občane pa apelira, da ravnajo odgovorno in se zadržujejo doma.  

V občini Šmarje pri Jelšah je po trenutnih podatkih s koronavirom okuženih 6 oseb, na testiranje je bilo poslanih 26 oseb, na rezultate pa bo treba čakati do dva dni. Po zadnjih informacijah jih bodo iz državne ravni težko prejeli.

Na Občini Šmarje pri Jelšah pravijo, da je realno pričakovati, da se bo število okuženih na našem območju še povečalo. “S predstavniki služb sistema zaščite in reševanja v občini, javnimi zavodi in ustanovami spremljamo razmere in načrtujemo nove ostrejše ukrepe, v skladu z navodili pristojnih služb.”

V šmarski občini so zaprte vse kulturne ustanove, v občinski upravi, na centru za socialno delo, upravni enoti, geodetski pisarni, okrajnem sodišču je do preklica prekinjeno osebno poslovanje s strankami, vse službe smo na voljo po telefonu ali elektronski pošti.

V občini sta aktivirana štab civilne zaščite občine in načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni v občini.

V vrtcu le peščica otrok, s ponedeljkom zaprto

Šola in podružnice so zaprte do 27. marca.  V vrtcu Šmarje je danes na vseh osmih lokacijah 26 otrok (od 453), od tega samo 5 v enoti Sonček Šmarje in 11 v enoti Livada pri OŠ Šmarje, od ponedeljka bo v skladu z vladno odredbo zaprt tudi vrtec.

Župan Čakš: Zahvaljujem se vsem službam sistema zaščite in reševanja, prostovoljcem, gasilcem Steklarne Rogaška Slatina, zaposlenim v javnih zavodih in ustanovah, društvom, podjetnikom za hitro, strokovno, premišljeno in umirjeno ukrepanje ob pojavu okužbe.

Od ponedeljka naprej bodo vsi zaposleni v občinski upravi, ki imajo otroke v šmarski šoli, koristili dopust oziroma bodo delali od doma, del zaposlenih se je samoizoliralo že danes. V samoizolaciji je tudi že nekaj zaposlenih Doma upokojencev Šmarje, ki je za obiskovalce zaprt, delo pa poteka normalno ob upoštevanju navodil in priporočil. Do preklica je prekinjeno izvajanje storitve brezplačnih prevozov za starejše Prostofer.

Pogrebne dejavnosti so skladno z navodili omejene na pokope v ožjih družinskih krogih.
Lekarna je odprta. V Zdravstvenem domu Šmarju pri Jelšah delajo,  urejen je samo en vhod, na katerem je varnostnik, vstop je na poziv, obiskovalcem pa merijo temperaturo.

Vse občane prosijo, da dosledno upoštevajo navodila in v primeru bolezenskih znakov ne hodijo v zdravstveni dom, ampak pokličejo osebnega zdravnika in upoštevajo njegova navodila.

Župan Matija Čakš: “Spoštovane občanke in občani, trenutne razmere od vseh nas zahtevajo odgovorne odločitve, odločno ukrepanje in ravnanje. Apeliram na vas, da se zadržujete doma, se izogibate območjem z veliko ljudmi, da dosledno upoštevate navodila republiškega štaba civilne zaščite in nacionalnega inštituta za javno zdravje.”

V Šentjurju je okužen delavec Avto Krke, ki je starš enega od okuženih otrok iz razreda prvo okužene učiteljice te šole. Tudi okužen dijak Šolskega centra Rogaška Slatina je po naših informacijah iz Šmarja pri Jelšah.

 

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR:  03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)