Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koronavirus v Šolskem centru Rogaška: okužen dijak zadnje dni ni bil v šoli


dodano 18:30: Okužen dijak v ŠC Rogaška Slatina je doma iz občine Šmarje pri Jelšah in ga že nekaj dni ni bilo v šolo. Tudi od ostalih dijakov jih je bilo danes v šoli le nekaj. Njegovi kontakti ne bodo testirani, dokler ne kažejo simptomov okužbe.

Po Občini Šmarje pri Jelšah in Šentjur (delavec Avtokrke, okužen od otroka iz šmarske šole), je prvi primer okuženega s koronavirusom dobila tudi Občina Rogaška Slatina. Okužba je bila potrjena pri enem od dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina, ki je doma iz Šmarja pri Jelšah.

V Sloveniji je bilo sicer do 14. ure 141 potrjenih okužb, v celjski regiji jih je 16.

Po neuradnih podatkih (NIJZ zaradi varstva podatkov ne daje več podatkov po lokacijah) naj bi bilo v Šmarju pri Jelšah potrjeno okuženih 12 oseb, od tega 7 odraslih (6 učiteljic in en starš) in 5 otrok. Ker je bilo testiranih čez sto oseb, rezultatov vseh pa še ni, bo okuženih v Šmarju še več.

Kot piše v obvestilu na spletni strani ŠC Rogaška Slatina, jih je o tem obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje.  Ob 9. uri so na vseh programih prekinil pouk in dijaki pa so odšli domov.

Okuženega dijaka sicer že nekaj dni ni bilo v šoli . Tudi drugih dijakov danes ni bilo veliko v šoli.

Za preprečevanje širjenja okužbe po priporočilu NIJZ svetujejo:

  • Samoopazovanje vsem dijakom in zaposlenim v Šolskem centru Rogaška Slatina v obdobju od 13. do 27. marca; zadržujte se doma in opazujte svoje zdravstveno stanje.
  • Če se pri katerem od dijakov ali zaposlenih v tem obdobju pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, bolečine v mišicah), pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.
  • Upoštevajte higienske ukrepe (skrb za umivanje rok, higiena kašlja). Odsvetujemo obiske starejših in imunsko oslabljenih. Ne udeležujte se nobenih aktivnosti izven doma.

Na telefonskih številkah 080 1404031 646 617031 619 118 so za pomoč dijakom, staršem in zaposlenim šole na voljo strokovnjaki za pridobivane zanesljivih informacij in pojasnila o preventivnih ukrepih.

 

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)