Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju krepko čez deset uradno pozitivnih, virus se hitro širi


Zadnje novice o koronavirusu v Šmarju najdete TUKAJ

DODANO sobota, 10:oo : O zadnjih razmerah glede okuženih s koronavirusom v Občini Šmarje pri Jelšah bo župan za novinarje spregovoril ob 13h. Kmalu po tem bodo informacije na voljo tudi na Kozjansko.info

Uradnih podatkov o številu potrjenih okužb za Občino Šmarje pri Jelšah več ni, saj jih NIJZ na občinsko raven več ne sporoča. Obenem se tudi končuje testiranje potencialno okuženih z lažjimi simptomi, tako da v prihodnje bodo številke bolj ali manj stvar ocene.

Po informacijah, ki smo jih uspeli zbrati na Kozjansko.info je potrjeno pozitivnih že krepko čez 10 občanov, pri čemer je številka najverjetneje bližje 20. Število nepotrjenih okužb je po ocenah še precej višje.  Testiranih je bilo okoli 130 občanov, znanih je šest potrjenih okužb iz zadnjih uradnih dopoldanskih podatkov, ob tem pa je pozitivnih tudi 6 učiteljev OŠ Šmarje pri Jelšah od 22 testiranih ter neznano število učencev in staršev.

V Občini Šmarje pri Jelšah so sicer aktivirali Civilno zaščito in občinski načrt za ukrepanje ob nalezljivih boleznih ter še zaostrili ukrepe. Župan Matija Čakš pa občane poziva k odgovornem ravnanju ter da naj ne hodijo od doma, če ni res nujno potrebno.

Okužba s koronavirusom v Šmarju pri Jelšah ni več omejena le na razred prve okužene učiteljice ter njene starše, saj potrjeno okuženi učenci prihajajo iz vseh stopenj in večih razredov šmarske osnovne šole, pozitivnih pa je tudi šest učiteljev. Prav tako se okužba potencialno širi preko sekundarnih stikov, torej staršev otrok.

Ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, ne pošiljajo več na testiranje, ampak jim odredijo karanteno, kot tudi njihovim družinam.

“Spoštovani občani, razmere so skrajno resne in od vsakega posameznika zahtevajo odgovorno ravnanje. Pozivam vas, da ostanete doma, da se ne zadržujete po lokalih, v trgovinah kupite, kar res potrebujete,” apelira župan Matija Čakš. Kot pravi, ne izključuje možnosti uvedbe karantene za celoten kraj.

Zaprte šole, vrtci, kulturne ustanove, večina javnih služb le preko digitalnih kanalov

Od ponedeljka naprej bodo vsi zaposleni v občinski upravi, ki imajo otroke v šmarski šoli, koristili dopust oziroma bodo delali od doma, del zaposlenih se je samoizoliralo že danes. V samoizolaciji je tudi že nekaj zaposlenih Doma upokojencev Šmarje, ki je za obiskovalce zaprt, delo pa poteka normalno ob upoštevanju navodil in priporočil. Do preklica je prekinjeno izvajanje storitve brezplačnih prevozov za starejše Prostofer.

Pogrebne dejavnosti so skladno z navodili omejene na pokope v ožjih družinskih krogih.
Lekarna je odprta. V Zdravstvenem domu Šmarju pri Jelšah delajo,  urejen je samo en vhod, na katerem je varnostnik, vstop je na poziv, obiskovalcem pa merijo temperaturo.

Vse občane prosijo, da dosledno upoštevajo navodila in v primeru bolezenskih znakov ne hodijo v zdravstveni dom, ampak pokličejo osebnega zdravnika in upoštevajo njegova navodila.

Župan Matija Čakš: “Spoštovane občanke in občani, trenutne razmere od vseh nas zahtevajo odgovorne odločitve, odločno ukrepanje in ravnanje. Apeliram na vas, da se zadržujete doma, se izogibate območjem z veliko ljudmi, da dosledno upoštevate navodila republiškega štaba civilne zaščite in nacionalnega inštituta za javno zdravje.”
Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)