Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srečanje župana z gospodarstveniki v Šmarju pri Jelšah


V sredo je v Šmarju pri Jelšah tamkajšnji župan Matija Čakš gostil okroglo mizo z gospodarstveniki.

Srečanja, imenovanega Lokalna skupnost in gospodarstvo v dialogu za napredek in razvoj so se udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah in direktor podjetja AS system Aleš Seidl, direktor podjetja Kodila iz Murske Sobote Janko Kodila, ter seveda župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš.

Lokalno gospodarstvo

Čakš je poudaril, da sta bili izgrajeni in zapolnjeni dve poslovni coni, in da občina dela na tem, da bi se ustvarila tretja poslovna cona v občini. Glede prometne infrastrukture se zaveda, da bi zadeve najbolj olajšala izgradnja obvoznice, a ta zaradi počasnih birokratičnih postopkov verjetno še nekaj časa ne bo izvedljiva.

img_20191023_174139-custom

Kljub temu pa ima Šmarska občina z Direkcijo RS za infrastrukturo odprtih kar nekaj kratkoročnih projektov in sicer: Preplastitev ceste Šmarje-Belo, izgradnja križišč v Šmarju pri trgovini Kašča in v Mestinju, ter rekonstrukcijo ceste in ureditev pločnika na Pečici. Občina se zaveda da so prometne povezave ključne za dobro gospodarstvo, in si prizadeva za čim hitrejšo ureditev vseh zastavljenih dolgoročnih in kratkoročnih projektov na tem področju.

Dialog z gospodarstveniki

Minister Počivalšek je izpostavil da je gospodarstvo na slovenskem v dobrem stanju in da gospodarska politika dela na tem, da olajša poslovanje podjetjem. Poudaril je pomembnost malih in srednje velikih podjetij, saj je v njih največji del zaposlenih v državi. Kot ključno težavo slovenskega gospodarstva je opredelil pomanjkanje delovne sile.

Aleš Seidl je opisal svojo podjetniško izkušnjo in razloge zakaj je svoje podjetje iz Gorenjske prestavil v Šmarje pri Jelšah. Šlo je predvsem za to da podjetju nova lokacija omogoča hitrejši odziv v poslovanju. Pohvalil je odlično sodelovanje gospodarstvenikov z občino in lokalno skupnostjo. Meni, da se razmere za mlade podjetnike v Šmarju še da izboljšati.

img_20191023_174159-custom

Janko Kodila je poudaril da v njihovem podjetju stremijo k doseganju najvišje kakovosti, širjenju na tuje trge in razvoju kulinarične ponudbe v Prekmurju. Zelo navdihujoče je pozval navzoče, da uspeh pride sam od sebe, ko radi opravljamo naše delo, in naš glavni motiv ni le denar. Kljub manj ugodni legi je njegovo podjetje uspešna zgodba, ki dokazuje da je mogoče dobro poslovati tudi izven največjih mestnih četrti in dosegati prepoznavnost na domačih in tujih trgih.

Ključne teme pogovora

Ohranjanje in razvijanje dobrih delavcev v podjetjih in državi je eden izmed ključnih izzivov, saj je dobre delavce težko nadomestiti. Prav tako je nujno skrbeti za dobro moralo v podjetju, z raznimi stimulacijami in druženji. Usposobljen kader je potrebno zadržati na lokalni, pa tudi na državni ravni.

Prometna infrastruktura v državi je zelo obremenjena, mnogo krajev pa je zaradi slabih povezav zapostavljenih . Dolge kolone so zelo pogoste na avtocestah in tudi regionalnih cestah. Ceste se obnavljajo sistematično in postopno, kar je velika izboljšava napram delnim preplastitvam ki smo jim bili priča v preteklosti, kljub temu pa gre za dolgotrajen proces.

Žiga Lah Koštomaj