Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje pri Jelšah po novem baza za uvajanje bodočih duhovnikov


Župnija Šmarje pri Jelšah se ne ukvarja samo s prenovo farne cerkve v središču kraja, temveč bo od konca septembra prva župnija v Sloveniji, ki bo bodočim duhovnikom omogočila možnost enoletnega pripravništva. To bo namenjeno tistim, ki si želijo vstopiti v bogoslovje.

Trenutno je za prvo uvajalno leto pet kandidatov, do konca septembra pa se jim zna pridružiti še kakšen.

Po pripravništvu bodo nadaljevali šolanje na teoloških fakultetah v Ljubljani ali Mariboru. Vodja programa je duhovnik dr. Janez Kozinc.

Zadnji teden septembra bo za bodoče duhovnike organiziran uvajalni teden. Redni del pripravništva se prične 1. oktobra. Do sedaj so prijeli pet prijav. Na župniji sicer prijave sprejemajo do konca septembra. Pripravniki bodo dobili priložnost, da vzpostavijo trdni odnos s Kristusom, ter pridobijo komunikacijske in socialne veščine, ki so nujne pri opravljanju tega poklica. To pa bo potekalo tako, da se bodo vključili v župnijsko delo, saj bodo le tako dobili celotno izkušnjo o pomenu duhovniškega poklica.

Zakaj ravno Šmarje?

Leta 2016 je izšel papeški dokument za Slovenijo, v katerem je določeno, da se mora uvajalno leto dogajati izven semenišča. To je ustanova, ki je namenjena vzgoji in izobraževanju bodočih duhovnikov. V Sloveniji se semenišče nahaja v Ljubljani. Tako se je vodja pripravnikov dr. Janez Kozinc z ekipo, ki vodi vzgojo v bogoslovju odločil, da bi pripravništvo izvedli v župniji Šmarje pri Jelšah.

Župnija se namreč trudi za izvajanje novih projektov, hkrati pa je povezana s farani. To pa župniji daje status močno povezane duhovniške skupnosti. To so tudi eni izmed glavnih vzrokov o izvajanju pripravništva v tem kraju.

prostori-za-pripravnike

Pripravniki bodo živeli v skupnih prostorih, ki bodo dokončno urejeni v drugi polovici septembra. S programom želijo olajšati prehod med srednjo šolo in teološko fakulteto. Hkrati pa to predstavlja spodbudo za odločitev o opravljanju duhovniškega poklica in obogatitev dogajanja v kraju.