Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jelki Godec očitajo poslovanje z možem izpred let. Ta odgovarja: “stvari so znane in niso nobena skrivnost”


Je Jelka Godec s tem, ko je Ljudska univerza, katero je vodila, pred sedmimi leti na javnem razpisu izbrala in podpisala pogodbo z njenim možem, delovala koruptivno?

KPK zadevo obravnava kot kršitev zakona o integriteti. Godčeva pa trdi, da zadeva ni sporna ter da sta ji takrat tako ministrstvo, kot KPK kot edini zakoniti zastopnici LU Šentjur telefonsko odobrila podpis pogodbe.

Jelka Godec je sicer v vlogi poslanke izpostavljena kot vodja preiskovalne komisije, ki o otroški srčni kirurgiji, s čemer sama povezuje to prijavo. Prav v tem času je tožba za 100 tisoč evrov s strani UKC Ljubljana doletela tudi kardiologa Blaža Mravljeta, s katerim sta v preiskovalki iz prejšnjega mandata skupaj razkrila mastne dobičke dobaviteljev žilnih opornic ter njihovo ceno drastično znižala.

Kot poroča POP TV, pri čemer se sklicuje na ugotovitve Razvojne agencije Kozjansko, je Ljudska univerza Šentjur v času, ko jo je vodila Jelka Godec, sklenila posel z njenim možem v višini dobrih sedem tisoč evrov bruto.

Velimir Godec je bil leta 2012 izbran na javnem razpisu, ki ga je Ljudska univerza Šentjur razpisala za več ur predavanj v sklopu izobraževanja odraslih na temo novih digitalnih tehnologij.

Na razpis se je takrat prijavili trije ponudniki, LU Šentjur pa je izbrala prav Godčevega moža in z njim podpisala pogodbo o sodelovanju. Godec naj bi bil izbran zaradi izkušenj, strokovnosti in kompetenc. Kot je za 24ur povedala Godčeva, je takrat o tem obvestila ministrstvo, občino in KPK. Poleg tega je Gobčeva zatrdila, da se je takrat izločila iz vseh postopkov odločanja, je pa bila kot edini zakoniti naročnika podpisana pod pogodbo sklenjeno z možem.

Na KPK pravijo, da v njihovem arhivu ni nikjer zavedeno, da bi jih Godčeva tedaj prosila za mnenje glede posla, ki ga je sklenila z možem. Po mnenju predsednika KPK Borisa Štefanca pa lahko v tem primeru govorimo o sumu korupcije ter da primer za pregon še ni zastaral, kljub temu, da je od takrat minilo že sedem let.

Drugače so dejali v dnevniku TV Slovenija, namreč da pristojne institucije primera zaradi zastaranja ne bodo obravnavale.

Godec: zanimivo, da se po sedmih letih prav v obdobju zaslišanj na preiskovalni komisij o otroški srčni kirurgiji ponovno javno razpihuje stvari, ki so znane in jih nihče ni želel zatajiti

Z zapisom na facebooku se je odzvala tudi Jelka Godec. V uvodu zapiše, da je podatek o tem, da je na LU Šentjur o digitalni pismenosti predaval njen mož, javno znan že vrsto let ter da je bil njen mož izbran med 3 kandidati s strani izbirne komisije, v kateri pa sama ni sodelovala.

“Ker sem se zavedala, da bi mi dejstvo, da sem direktorica LU Šentjur in da predavanja vodi moj mož, lahko kdo očital, sem tako na ministrstvu za šolstvo kot tudi na KPK takrat vprašala, ali lahko kot direktorica sploh podpišem pogodbo z njim. Tako na MIZŠ kot KPK sem prejela odobritev za sklenitev pogodbe,” zapiše Godčeva.

Drži tudi, da je kot direktorica in kot pooblaščena oseba za zastopanje LU Šentjur podpisovala najrazličnejše pogodbe, med njimi tudi avtorske pogodbe z različnimi predavatelji, ki so sodeloval z LU Šentjur, torej tudi avtorsko pogodbo, kjer je bil izvajalec storitve prav njen mož. Toda, če bi bilo karkoli narobe s podpisom omenjene pogodbe, bi v vseh teh letih proti njej najbrž že bil sprožen kakšen postopek, je prepričana Godčeva.

Med drugim dodaja, da je že pred enim letom podobno javno razpravo o zaslužkih njenega moža sprožil eden izmed občinskih svetnikov. Godčeva je takrat omenjenega svetnika javno pozvala naj konkreten primer prijavi pristojnim institucijam, če meni, da gre za sporno ravnanje. Pravi, da tega ni storil in je anonimno prijavo, sam ali nekdo od njegovih somišljenikov, raje poslal na POP TV.

V zaključku pa še zapiše, da je zanimivo, da se po sedmih letih prav v obdobju, ko so že opravili nekaj zaslišanj na preiskovalni komisij o otroški srčni kirurgiji in ko tudi v naslednjih dneh nameravajo opraviti še nekaj novih zaslišanj, ponovno javno razpihuje stvari, ki so znane, ki niso nobene skrivnost, ki jih nihče ni želel zatajiti in, ki so bile javno obelodanjene že večkrat.

Celoten FB zapis Godčeve:

S tožbo tudi nad zdravnika Blaža Mravljeta

Zanimivo pa je, da javne obtožbe na račun Jelke Godec časovno sovpadajo z tožbo proti zdravniku kardiologu Blažu Mravljetu, ključni priči v procesu razkrivanja mastnih provizij pri prodaji žilnih opornic slovenskim bolnišnicam. Mravljetu in preiskovalni komisiji, ki jo je vodila Godčeva, je preko preiskave in javnega pritiska posredno uspelo znižati dobaviteljske cene žilnih opornic do te mere, da je samo UKC Ljubljana pri njihovi nabavi na letni ravni privarčeval 300 tisoč evrov.

Mrevlje, ki zdaj živi in dela v Veliki Britaniji, se je bil pripravljen vrniti v Ljubljano, zato se je lani prijavil na razpis za pomočnika generalnega direktorja UKC za nabavo. Njegova motivacija je bila, da zbije ceno še ostalim 20 tisoč preplačanim artiklom, ki jih kupuje ta zdravstvena ustanova.  »Ni vprašanje, ali je vsak od 20 tisoč artiklov preplačan. Vprašanje je le, za koliko,« je to takrat komentiral.

Mravlje na razpisu ni bil izbran, UKC Ljubljana pa ga zdaj toži, ker naj bi o največji slovenski bolnišnici grdo in žaljivo govoril v javnosti.

Blaž Mrevlje tudi v tem mandatu sodeluje pri preiskovalni parlamentarni komisiji, ki jo vodi Jelka Godec, in se ukvarja z odgovornostjo nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

B. S., R. Č.