Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pomenljivo sporočilo volitev v šmarski občinski svet: David Stupica in vsi njegovi dosedanji svetniki ostali brez mandatov


V Občini Šmarje pri Jelšah je znan tako razplet 1. kroga županskih volitev kot tudi rezultati volitev v 19 članski občinski svet.

Absolutno večino sedežev, 10, je dobila koalicija treh pomladnih strank in Liste naša občina Šmarje, ki za župana podpira zmagovalca 1. kroga volitev, Matijo Čakša (40,97 %).

Njegov tekmec v 2. krogu bo David Stupica (20,77 %), ki je za pičla 2 glasova premagal tretje uvrščenega kandidata, Janka Šketa. A če Stupica ne bo postal župan, se iz občinskih političnih organov poslavlja, saj na svoji listi ni bil izvoljen v občinski svet. Pravzaprav med vsemi tremi pridobljenimi mandati Liste Davida Stupice volivci niso izvolili nobenega od dosedanjih petih svetnikov te liste, ki so sredi minulega mandata zapustili listo Stanka Šketa in se podali na svojo pot.

V občinskem svetu 2018-2022 tako ne bo nosilcev liste iz vseh treh enot, Branke Kovačič, Mimice Kidrič in Anite Čebular, kot tudi ne Bogdana Nunčiča, saj so jih s preferenčnimi glasovi prehiteli drugi kandidati. Nekaj tovrstnih presenečenj je bilo tudi pri drugih listah, oziroma strankah. 

V Šmarju pri Jelšah županska bitka še ni odločena. Izkušnje lokalnih volitev namreč kažejo, da tudi prednost, kot si jo je v prvem krogu pridelal Matija Čakš, ni garant za končno zmago. Drugi Čakšev tekmec bo David Stupica, saj je ob dveh glasovih razlike Janko Šket na Facebooku že priznal poraz ter se zahvalil volivcem.

Nekaj pa je po volitvah občinskega sveta jasno. V primeru zmage Matije Čakša mu bo nedvomno lažje in učinkoviteje voditi občino, saj ima v svetu zagotovljeno absolutno večino glasov, to je vsaj 10, kolikor mandatov je pridobila koalicija, ki ga je predlagala za župana. V primeru zmage drugega kandidata bo župan v občinskem svetu imel manjšino glasov, kar mu bo izredno otežilo vladanje. Seveda tudi ob manjšini to ni nemogoče, a od župana zahteva dodatne napore in pogajalske spretnosti. Občinski svet namreč sprejema vse ključne odločitve v občini, pri čemer župan nima pravice glasovanja.

Preferenčni glasovi premešali vrstni red svetniških kandidatov na listah
Iz občinskega sveta je izpadlo vseh pet kandidatov iz zgornje fotografije, posnete konec leta 2016, ko so se odločili zapustiti Listo Stanka Šketa in pod vodstvom Stupice stopiti na samostojno pot.
Iz občinskega sveta je izpadlo vseh pet kandidatov z zgornje fotografije, posnete konec leta 2016, ko so zapustili Listo Stanka Šketa in se pod vodstvom Davida Stupice podali na samostojno politično pot.

V primeru izvolitve bo Davidu Stupici še posebej težko, saj se v občinskem svetu ne bo mogel nasloniti na dosedanje stebre njegove liste, Branko Kovačič, Mimico Kidrič in Anito Čebular. Gre za svetnice, ki imajo politično izkušnjo in poznajo delovanje ter pristojnosti občinskega sveta.

A kljub temu, da so bile na nosilnih mestih liste, se volivci Liste Davida Stupice zanje niso odločili. V prvi enoti so v občinski svet s preferenčnimi glasovi izvolili Marjano Bračko, ki je bila na tretjem mestu, za dvema dosedanjima svetnikoma, Branko Kovačič in Davorinom Vrečkom.

V drugi enoti so volivci Liste Davida Stupice preskočili Mimico Kidrič, samega Davida Stupico, Špelo Rožman in Sebastijana Lorgerja, ter s petega mesta v občinski svet poslali Zvonko Novak Habot.

V tretji pa je prva tri mesta na listi preskočil Marko Ribič.

Volivci pa vrstnega reda kandidatov niso preskakovali zgolj pri listi Davida Stupice, temveč tudi še v nekaterih drugih primerih. Pri SDS je tako namesto nosilke liste v 1. enoti, Benje Krulec Vidovič, v svet prišel drugi na listi, Mirko Bevc, pri SLS je Ivan Žaberl v isti enoti s petega mesta preskočil Stanka Javornika, pri NSi v drugi enoti je s tretjega mesta svetnik postal Martin Stoklas, pri Listi naša Občina Šmarje pri Jelšah pa je v tretji enoti Mateja Namurša s preferenčnimi glasovi prehitela Nina Anderlič Petek.

Od članov zadnjega občinskega sveta so svoje stolčke obdržali le kandidati z Liste Janka Šketa: Matjaž Štruklec, Gorazd Močnik in Šket sam ter svetnik SLS Ivan Žaberl. Po en mandat sta že pred tem oddelala dr. Vinko Gorenak in Mirko Bevc. Vsi preostali izvoljenci ljudstva bodo letos začeli svoj prvi mandat v vlogi občinskih svetnikov.

To kaže, da so se volivci v Šmarju po burnem minulem obdobju dejansko odločili za neko novo, s preteklimi razprtijami neobremenjeno zgodbo, ki bi jo na odgovornih mestih v organih Občine Šmarje pri Jelšah pisali novi ljudje. Edina neznanka ostaja, kdo bo to ekipo vodil kot novi župan Občine Šmarje pri Jelšah.

Seznam vseh članov občinskega sveta v mandatu 2018-2022 najdete tukaj:

Volilna enota 1: Mirko Bevc (SDS), Borut Bevc (LNOŠ), Matjaž Štruklec (LJŠ), Marjana Bračko (LDaS), Ivan Žaberl (SLS)

Volilna enota 2: Jože Misja (SDS), Matija Čakš (LNOŠ – v primeru izvolitve za župana Lucija Čakš Orač), Janko Šket, Klavdija Čakš Lipnik (oba LJŠ), Zvonka Novak Habot (LDaS), Martin Stoklas (NSi), Miran Koštomaj (SD)

Volilna enota 3: dr. Vinko Gorenak, Jožefa Bračko Špiljak (SDS), Nina Anderlič Petek (LNOŠ), Gorazd Močnik (LJŠ),  Marko Ribič (LDaS), Florjan Pevec (SLS), Peter Vraničar (DeSUS)

R. Č.

stajerski-valcek-klik