Imate samo še slabe tri tedne časa, da brezplačno uredite podatke o svojih nepremičninah

3. 11. 2018 9:40

Če ste lastnik nepremičnin in podatki o njih v državnem registru niso popolni, lahko le še do 22. novembra brezplačno spreminjate podatke svojih nepremičnin. Kasneje bo za spremembe potrebno plačati.

Država želi s tem ukrepom kar najbolje urediti podatke o nepremičninah do leta 2020, ko naj bi v veljavo stopil Zakon o davku na nepremičnine. 

Predvidene tudi globe.

TUKAJ si lahko informativno preračunate višino nepremičninskega davka

V Sloveniji naj bi leta 2020 uvedli davek na nepremičnine. Višina davka, ki ga bo moral plačati vsak lastnik nepremičnine bo odvisen od tega, koliko znaša vrednost nepremičnine v javnem registru. Za poslovne objekte pa bo odločilna tudi dejavnost, lokacija, čas obratovanja in velikost objekta.

Ker pa so podatki za mnogo nepremičnin še nepopolni, je vlada 22. februarja letos sprejela novelo zakona o davku na nepremičnine, ki lastnikom do 22. novembra omogoča brezplačno spreminjanje in dopolnjevanje podatkov svojih nepremičninah. Kasneje bo za spremembe potrebno plačati, saj bo po uradni dolžnosti spremembe urejala Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS).

Država želi s tem lastnike, ki so sami odgovorni za pravilnost in popolnost podatkov, spodbuditi, da brezplačno uredijo podatke svojih nepremičnin, obenem pa se bo s tem ukrepom izpopolnil tudi register nepremičnin.

Podatke o svojih nepremičninah lahko spreminjate tako preko spleta, kot tudi osebno na kateri izmed enot geodetskega urada.

Pri spreminjanju podatkov morajo biti lastniki pozorni predvsem na naslednje podatke:

  • Za stavbe: naslov stavbe oz. parcele, površina zemljišča pod stavbo, število etaž, številko pritlične etaže, elektrika, kanalizacija, vodovod, leto izgradnje stavbe, leto obnove fasade, strehe, material nosilne konstrukcije, plin, tip stavbe.
  • Za del stavbe: dejanska raba dela stavbe, dvigalo, lega dela stavbe v stavbi, leto obnove instalacij, leto obnove oken, naslov dela stavbe, vrste in površine prostorov dela stavbe, površina dela stavbe, uporabna površina, številka etaže, številka nadstropja, številka stanovanja ali poslovnega prostora, upravljavec, upravnik. Za rezervoarje in silose se bo vodil tudi podatek o volumnu.

Vsa navodila glede sprememb podatkov vaših nepremičnin najdete TUKAJ.

Ali podatki o vaših nepremičninah držijo lahko preverite na portalu e-prostor preko javno dostopne baze podatkov, do osebnih podatkov o vseh vaših nepremičninah pa lahko s svojim digitalnim potrdilom dostopate tukaj.

Kakšne so globe za neurejene podatke

V primeru, da stavba ne bo evidentirana v katastru stavb, bo lastnik lahko kaznovan z globo od 300 do 1.500 evrov. Če pa ne bo vnesel sprememb, lahko plača med 100 in 700 evri. Globe v povezavi s posredovanjem vprašalnika registra nepremičnin so za posameznika od 100 do 500 evrov.

pozdrav-vinu-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X