Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pet občinskih svetnikov zapustilo Listo Stanka Šketa. Ta za to ni vedel


Pet od šestih svetnikov Občine Šmarje pri Jelšah, v občinski svet izvoljenih na Listi Stanka Šketa, je na današnji novinarski konferenci sporočilo, da bodo odslej delovali samostojno.

Kot pravijo, se ne želijo obremenjevati z dosedanjim dogajanjem in se raje ozirajo v prihodnost in k temu kaj lahko v dobrobit občine do konca mandata še storijo. 

Občinski svetniki Anita Čebular, Mimica Kidrič, Branka Kovačič, Bogdan Nunčič in nedavno odstavljeni podžupan David Stupica so danes sklicali novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili razloge, zakaj se razhajajo z županom Stankom Šketom in po dobri polovici mandata zapuščajo njegovo listo.

Ugotovili so namreč, da med njimi in županom ni več pravega zaupanja in komunikacije, potrebne za korektno in učinkovito delovanje znotraj liste. Prav tako so izrazili nestrinjanje z načinom, na katerega se v občini Šmarje pri Jelšah pristopa k reševanju določenih problemov, oziroma projektov.  

Kot je poudaril svetnik David Stupica, njihov namen ni, da komurkoli nagajajo, ampak da se ozrejo v prihodnost in sodelujejo na projektih v dobro občine.

“Ni časa za prerekanje, časi niso enostavni, ni razpisov, z denarjem je treba ravnati zelo racionalno,” je dejal Stupica in dodal,  da verjame, da bo tudi  “občinska uprava spoznala, da je to prava pot.”

Eden od razlogov odhoda med samostojne svetnike je po njihovih besedah tudi omenjena razrešitev Stupice s podžupanske funkcije. Ta je po njegovem mnenju posledica nepodpore predlogu oskrbovanih stanovanj. Stupica poudarja, da pri tem ne gre za zavrnitev projekta, temveč preložitev. “Trditve, da bo projekt zastal za dolgo časa, ne sprejemam, saj se lahko začne izvajati že naslednje leto. Prav je, da se vsaka pripomba sliši in da se nanjo odgovori,” je dejal.

Glede razrešitve županu sicer ničesar ne zameri, saj “ima župan pravico podžupana nastaviti ali odstaviti brez obrazložitve in s tem nimam problema.” A na novinarsko vprašanje je potrdil, da bi sicer odstopil tudi sam.

Stupica je še dejal, da je bil zadnje čase deležen mnogih obtožb in je do sedaj bil tiho. Vsem tem sporoča, da jih naj “pustijo na miru in njihove argumente upoštevajo za dobronamerne.” Če se bodo pa obtožbe na njegov račun nadaljevale, pa pravi, da ne bo več dolgo molčal.

David Stupica je še zatrdil, da ostaja v lokalni politiki, na koncu pa “imajo volivci vedno prav”.

Branki Kovačič je bilo v čast, a sedaj je razočarana

Na vprašanje, kako svoje dejanje vidijo v luči tega, da so bili v občinski svet izvoljeni kot podporniki Stanka Šketa na njegovi listi, je Branka Kovačič pojasnila, da ji je bilo Šketovo povabilo v čast in izziv. Poudarila je, da so dobro začeli in da je najprej teklo vse gladko, potem pa je začelo primanjkovati prave komunikacije in medsebojnega zaupanja.

“Sem razočarana, tudi nad tem, kar se je zgodilo Davidu, mi smo ga večkrat pošiljali v žrelo,” je dejala glede poskusov vzpostavljanja komunikacije med svetniki in županom. Dodala je še, da ne podpira načina, kako se nekatere stvari v občini rešujejo.

Potem ko pet občinskih svetnikov zapušča županovo listo, na njej med 19 svetniki ostaja le še Davorin Vrečko.

Stanko Šket: o odhodu svetnikov nisem obveščen, osredotočam se na pomembne projekte v občini

Za komentar, da zapustijo njegovo listo, smo se obrnili tudi na šmarskega župana. Ta nam je dejal, da o nameri svetnikov, da zapustijo listo Stanka Šketa in nadaljujejo samostojno, ne ve ničesar, oziroma o tem ni bil obveščen, zato tudi njihove odločitve in vzrokov zanje ne more komentirati.

Svojo pozornost in energijo namreč usmerja v uresničitev pomembnih občinskih projektov. Po njegovih besedah so prav danes na direkciji za infrastrukturo sklenili izjemno pomemben dogovor, ki bo omogočil izgradnjo nadhoda nad železniško progo nasproti športnega igrišča ob šmarski železniški postaji. Dela se naj bi začela poleti in otroci bodo lahko v šolo po močno skrajšani poti hodili že naslednje šolsko leto.

Drugi pomemben projekt pa je povezovalna cesta med Mestinjem in Stranjem, ki bi, skupaj z novo kolesarsko stezo, tekla večinoma ob železniški progi. Če se ne bo zapletalo pri lastništvu zemljišč, bi lahko bila tudi ta investicija speljana do konca leta. 

Stupica razrešen,  ker je “deloval proti županovim predlogom …”

Spomnimo, včeraj smo poročali, da je bil David Stupica razrešen s funkcije podžupana Občine Šmarje pri Jelšah.

Kot so v obvestilu za javnost pojasnili v občinski upravi, Stupica v zadnjem obdobju “kot podžupan ni sodeloval z zaposlenimi, deloval je proti županovim predlogom, odločitvam in programu Liste Stanka Šketa.”

Ker mu župan ne more več zaupati, je v skladu s svojimi pristojnostmi v petek podpisal sklep o njegovi razrešitvi.

DODANO 1. 2. OB 19.30: David Stupica je v naše uredništvo preposlal e-pošto, iz katere je razvidno, da je bilo obvestilo o odhodu petih svetnikov z Liste Stanka Šketa na spletni naslov župana in direktorice občinske uprave, Simone Dobnik, poslano v torek, 31. januarja ob 16:46 uri.

R. Č.

odtenki-njive