Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zgodba rdeče hiše, ki jo bodo porušili – nasvidenje, Polant!


V Rogaški Slatini spodbujajo podjetništvo in tako se bo podjetniškemu inkubatorju na Prvomajski ulici naslednje leto na krožišču, kjer se stikata omenjena ulica in Celjske cesta, pridružil še podjetniški center, imenovan Vrelec.

Novemu se bo umaknilo staro. Ljudski umetnik Nani Poljanec je o stavbi, ki jo največ domačinov pozna kot stari “elektro”, poizvedel nekaj več.

Nasvidenje, Polant!

Del zgodovine odhaja v zgodovino.

Kmalu se bo začela gradnja novega Poslovnega centra Vrelec, ki bo namenjen mladim podjetnikom. Nova zgradba štirih nadstropij, 34 pisarn, 56 novih delovnih mest. Investicijo v višini 2,3 mio € bo v celoti financirala Občina Rogaška Slatina. “Vrelec” bo svečano odprt ob občinskem prazniku, julija 2018. Izvajalec projekta je domače gradbeno podjetje GES, ki bo z deli začelo septembra letos. Najprej bodo podrli oba objekta in začeli z gradnjo. Srečno!

Objet bivšega Elektra oz. natančneje Polanta se bo tako poslovil. Škoda, da se te lepe hiše ne da prestavit nekam drugam. Ampak čas gre naprej in mi z njim. Za lokalno kronologijo sem ovekovečil Polant s 7 fotografijami in se prav danes srečal s človekom, ki mi je iz prve roke podal nekaj dragocenih podatkov o njeni zgodovini. Elektro Ing. energetik, g. Peter Raspotnik, spočet v Rogaški Slatini in 1943 rojen v Šleziji, vnuk gospe Mici Polant, ki je zgradbo postavila konec tridesetih prejšnjega stoletja.

Gospa Margareta Belcer in kasneje Vrešak, Petrova prababica, je bila dvakrat poročena in delala, kot mezdna delavka v Zdravilišču. Imela je šriti otroke; Žana, Mici, Nežo in Tineta. Stanovali so v Cvetlični ulici (ŠajsGas – becirk, kjer so se gostje olajševali od preveč popitega Donata in Stiriye). Petrova babica Mici se je izšolala v trgovski šoli v Celju, kjer je spoznala Hansa Ivana Polanta, trgovca. Celjan Hans je bil kapetan prve klase, AvstroOgerske vojske Celjskega polka, kot artiljerec. Kar kmalu, ko se je med Hansom in Slatinčanko Mici razvila ljubezen, do poklica trgovca in tudi ljubezen med njima. Prvo trgovino sta imela na Hrvaške Humu, na vrhu hriba blizu cerkve. Hči edinka, Petrova mama, Cvetka, ki so jo klicali tudi Flora je z devetimi leti odšla v Nunski internat v Zagreb, kjer je kasneje obiskovala Srednjo Ekonomsko šolo in kasneje končala še fakulteto. Tako sta Mici in Hans začela uresničevati idejo, da zgradita v Rogaški Slatini svojo trgovino. Mici je imela zveze pri Celjskih bančnikih in so ji glede na njene reference odobrili kredit.

Hišo je projektiral znan ljubljanski arhitekt in ena identična je še v Šentjurju. Trgovina Polant je bila odprta 1941. Žal se je ob prvih dneh po otvoritvi pričela druga svetovna vojna in Nemci so prinesli nov način trgovanja s kartami za moko, sladkor, cigarete… Ni bilo lahko. Umrl je mož Hans.

Po zaključku druge svetovne vojne je Mici doživela še en šok – nacionalizacijo trgovine, hiše in zemljišča dobrih 2.200 m2. Dobila je to “ugodnost” da je lahko delala v trgovini kot blagajničarka in v tej veliki, njeni hiši so ji bile “dodeljene” dve sobi in kuhinja. Pr Polanti, se spominja Peter, je bil zelo prijazen poslovodja g. Žgajner in še dve prodajalki ter stara mama Mici. To je bila kasneje ena izmed poslovalnic Jelše. Spominja se tudi, da so vedno kalo (višek) sladkarij pakirali v majhne škrniclje in jih podarjali revnejšim otrokom. Babice Mici pa se spominja kako je “peš” delala vsakodnevne obračune prometa tudi pozno v noč. Delovni čas je bil ves dan z eno urno pavzo za kosilo. Gospa Mici Polant je bila 40 let vdova in 86 let stara umrla 1984 na Petrovem domu, kot si je želela. Marsikdo je trgovini Pr Aškani pravil Pr Polanti. To je trgovina, ki je stala na današnji lokaciji trgovine Tuš ob glavni cesti, kjer je bil poslovodja moj dragi sosed Marko Markovinovič in v tej Jelšini trgovini je začela svojo trgovsko pot tudi moja starejša sesta Irena leta 1975.

Peter Raspotnik je ob denacionalizaciji dobil delno povrnjeno vrednost zemljišča, kar se tiče trgovine in hiše pa nikoli. Zadnja desetletja je bil tukaj sedež enote Elektra Celje in ob nedavni selitvi in združitvi s Šmarsko enoto na lokaciji v Mestinju je objekt z zemljiščem odkupila ORS.

Svoje poslanstvo sem opravil. Spoznal sem veliko novih informacij, ki jih z največjim veseljem delim z vami. Vi pa delite to objavo z vsemi, ki jih utegne ta lepa zgodba zanimati. Srečno! Nekako mi je šinilo v glavo, da bo sedaj, ko bo Polant porušen, odšel simbolično za gospo Mici in končno bo dobila svojo trgovino nazaj in prodajala robo v nebesih, vicah in še kje. Naj se zgodi!

Nani Poljanec
Ljudski muzej Rogaška Slatina

*foto: Nani Poljanec