Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dirka po Sloveniji skozi Šentjur, Šmarje in Rogaško: Prvi Phil Bauhaus, Luka Mezgec tretji (foto, video)


Druga etapa 30. dirke po Sloveniji se je v Rogaški Slatini končala s sprintom večje skupine, čez ciljno črto pa je kot prvi zapeljal Nemec Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious). Drugo mesto je zasedel Italijan Alberto Dainese (Tudor), tretji pa je bil Slovenec Luka Mezgec (Jayco AlUla). Za Rogaško Slatino je bilo to 10. sodelovanje na dirki, šestič pa so gostili cilj.

Kolesarska karavana se je dopoldne zbrala na startu v Žalcu, nato pa odpravila na pot čez Velenje in Celje. Sledil je vzpon na Celjsko kočo, nato pa so kolesarji zapeljali na cestišča Kozjansko-Obsoteljskega.

Klanec na Celjsko kočo je bil usoden za zmagovalca prve etape Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla), ki je lansko leto kot prvi pripeljal v slatinski cilj.

Leteči cilj 177,9 kilometra dolge etape je bil v Šentjurju, pripadel pa je Špancu Pauu Miquelu Delgadu (Equipo Kern Pharma).

Tekmovalci so se nato odpravili skozi Stopče, Spodnji Vrh, Brezje ob Slomu, Ponikvo, Hotunje in Šentvid pri Grobelnem do Šmarja pri Jelšah, kjer so se znova pomerili na vmesnem cilju. Ta je pripadel Italijanu Martinu Marcellusiju (VF Group-Bardiani CSF).

Kolesarji so se zapeljali skozi Šmarje pri Jelšah:

Otroci pri šmarski osnovni šoli v veselem pričakovanju kolesarjev.
Foto: Tomaž Žnider

Na poti do ciljne črte je karavana prečkala še Strtenico, Spodnje Mestinje, Pristavo, Vonarje, Kamence, Brestovec, Ratansko vas, Spodnje Negonje in Brezovec pri Rogatcu.

Ekipe razreda World Tour, ki sodelujejo na dirki po Sloveniji so: UAE Team Emirates, Bahrain Victorious, Bora – hansgrohe, Ineos Grenadiers, Jayco AlUla, EF Education – EasyPost in Groupama – FDJ.

V begu sta najdlje vztrajala Danec Mikkel Honore (EF Education-EasyPost) in Britanec Connor Swift (Ineos Grenadiers), a sta bila nekaj kilometrov pred ciljem v Rogaški Slatini ujeta.

Mikkel Honore in Connor Swift. (Foto: David Valant)

V mestu termalnih vrelcev je po pričakovanjih prišlo do sprinta glavnine – v Rogaški Slatini je  zmago vedno odločal sprint glavnine -, ki ga je dobil Phil Bauhaus, moštveni kolega Mateja Mohoriča. Drugi je bil Alberto Dainese, tretji pa Luka Mezgec, ki se je dobro odzval na nesrečen padec na prvi etapi.

Prihod kolesarjev v cilj:

Za Bauhausa je bila to 22. zmaga v karieri in tretja na slovenski pentlji. Nemški kolesar je po zmagi iz rok župana Občine Rogaška Slatina mag. Branka Kidriča prejel pokal, ki ga je pripravila Steklarna Rogaška.

Župan mag. Branko Kidrič je podelil pokal Philu Bauhausu. (Foto: David Valant)
Pokal tehta skoraj pet kilogramov. Posebnost mu poleg teže daje tudi dvobarvna kombinacija kristalnega stekla. Spodnji del v sinje modri barvi kristala simbolizira vodo, ki je simbol Rogaške Slatine. Zgornji del, ki je iz transparentnega kristala s tradicionalnim karo brusom, pa omogoča čudovit odsev svetlobe in prelivanja barv skozi celotno kristalno mojstrovino.

“Za nas sprinterje in zame osebno je bila to zelo zahtevna etapa z vzponom. Ekipa UAE Emirates in ostali so na klancu narekovali zelo močan ritem. Tudi v zadnjih 50 kilometrih je bilo veliko trpljenja. Vendar sem dobro pripravljen, imam močne noge. V sprintu sem iz sebe iztisnil vse, se odpeljal mimo Daineseja in slavil zmago,” je po koncu etape povedal 29-letni Bauhaus.

Phil Bauhaus v zeleni majici vodilnega. (Foto: David Valant)

Tudi v generalni razvrstitvi je Bauhaus prevzel vodstvo in oblekel zeleno majico vodilnega. Pred Dainesejem in Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Uno-X Mobility) ima osem sekund prednosti.

Deset sekund zaostaja Mezgec, Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa za vodilnim zaostajata 12 sekund.

Fotogalerija: David Valant, fotografije iz Šmarja Tomaž Žnider