Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po izjemnem in večkrat nagrajenem letniku 2015 se v Hiši vin Emino začenja priprava letnika 2016


hisa_vin_emino_letnik_2016_1V Hiši vin Emino v teh dneh poteka odkup grozdja za nov vinski letnik 2016. Do sedaj so od zadružnikov vinogradnikov v predelavo sprejeli že skoraj 100 ton grozdja, do konca trgatve jih bodo skupaj 300, največ sort laški rizling in modra frankinja.

Čeprav je letina količinsko nekoliko bolj skromna od lanske, ji je po kakovosti zelo blizu. Prav zato si želijo, da bi z novimi serijami vin dosegli še kakšno priznanje.

Za letnik 2015 so jih med drugim na mednarodnih ocenjevanjih Decanter in Vino Ljubljana, najbolj priljubljeno vino virštanjčan pa je prvič v zgodovini kleti prejel oceno vrhunsko.

Letnik 2016 sicer ne tako obilen, a kakovosten in primerljiv z lanskim 

Letošnja letina grozdja pri zadružnikih, od katerih v Hiši vin Emino odkupujejo grozdje, ne bo tako obilna kot je bila leta 2015, a kakovost ne bo pod vprašajem: »Letnik 2016 bo kakovosten. Opazili smo nekoliko nižje sladkorje, a ostale karakteristike kažejo zelo dobro. Prav lahko se zgodi, da bo letnik primerljiv z lanskim,« ob začetku odkupa grozdja razlaga enolog Hiše vin Emino Jure Grubar.

Dolgoletno stabilni odnosi z zadružniki vinogradniki jim omogočajo, da v teh dneh odkup po sortah poteka po načrtu in v okviru predvidenih količin. »Do sedaj smo odkupili že skoraj 100 ton grozdja, do konca trgatve jih bomo skupaj 300. Največ bo grozdja sort laški rizling in modra frankinja,« je povedal direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But, kamor sicer sodi Hiša vin Emino. »Želimo si, da bi našim kupcem ponovno ponudili izjemne okuse iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša, ki odsevajo karakteristike te pokrajine, podnebja in okusov,« še dodaja.

hisa_vin_emino_letnik_2016_2

Letnik 2015 nagrajen s številnimi pomembnimi priznanji 

Hiša vin Emino je za letnik 2015 prejela pomembna priznanja za kakovost vin. Na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter so prejeli dve bronasti priznanji – za sauvignon Emino 2015 in chradonnay Emino 2015. Na mednarodnem ocenjevanju Vino Ljubljana so prejeli zlato priznanje prav tako za sauvignon Emino 2015.

Izjemno leto vinskih uspehov so sicer začeli z oceno vrhunsko za belo zvrst virštanjčan, kar se je zgodilo prvič v zgodovini kleti. Prav zaradi izjemne kakovosti letnika prav tako prvič v zgodovini kleti v barik sodih iz hrastovega lesa zori modra frankinja Eminent, ki bo kupcem na voljo v letu 2017.

Vir in foto: Hiša vin Emino, KZ Šmarje pri Jelšah