Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob krajevnem prazniku v Polju ob Sotli namenu predali energetsko saniran gasilski dom


praznik_ks_polje_ob_sotli_1Gasilski dom v Polju ob Sotli, uradno imenovan Dom gasilcev in krajanov, ima novo preobleko. To veliko pridobitev za tamkajšnje gasilce in krajane so namenu predali ob prazniku Krajevne skupnosti Polje ob Sotli. Pred 74. leti so namreč na uradni dan praznika, 11. november, tamkajšnje krajane izgnali v neznane tuje kraje. Letošnje praznovanje pa je potekalo minulo nedeljo, ko so se v Polju ob Sotli zbrali gasilci in krajani in se s ponosom zazrli v preoblečen dom.

Za energetsko sanacijo zbirali ponudbe že v začetku leta

Da je gasilski dom v polju nujno potreben energetske sanacije, so se v tamkajšnjem društvu dobro zavedali. In po tem, ko so pred dobrim letom dni praznovali 90-letnico obstoja, so si za naslednjo veliko nalogo zadali prav energetsko sanacijo doma. ž

Z deli so po besedah predsednika gasilskega društva PGD Polje – Sedlarjevo Vladka Vindarja, ki je ob uradni otvoritvi preoblečene stavbe prvi spregovoril vsem zbranim, začeli v začetku leta z zbiranjem ponudb. Teh je bilo veliko, kriteriji za izbiro pa so po Vindarjevih besedah bili kakovost ter zagotavljanje servisa opravljenih storitev.

Tako so okna nabavili v MIK-u Celje, Garažna vrata Horman pri podjetju Matjaž, d. o. o., fasado pa je izdelal Blaž Bah, s. p.

Gasilci za investicijo najeli desetletni kredit

Sama sanacija je potekala v treh sklopih, najprej je bilo treba zamenjati dotrajana in že dodobra poškodovana okna, zamenjati garažna vrata in izdelati izolacijsko fasado na samem domu. Celotna investicija skupaj je stala petintrideset tisoč evrov, gasilci pa so za potrebe naložbe najeli tudi desetletni kredit.

Pri samih delih, kot je bilo barvanje napušča in podobno, so veliko prostovoljnega dela opravili tudi člani društva, za kar se jim je Vindar zahvalil ter povedal, da je na domu potrebno urediti še »cokl«, kar pa bo postorjeno v prihodnjih dneh.

praznik_ks_polje_ob_sotli_2_prava

 

Zunanjost doma pri vhodnih vratih pa po novem krasi še skulptura zavetnika gasilcev, svetega Florjana, ki ga je izdelal domačin Vlado Koželj. Še preden je skulpturo in obnovljen dom blagoslovil domači župnik Jožef Rogač, je zbrane nagovoril tudi župan Peter Misja. Dejal je, da se je v minulih letih na področju občine veliko vlagalo v gasilstvo in da so vsa društva dobro opremljena z vozili in opremo.

Eden zadnjih gasilskih domov v slabšem stanju v občini je bil po besedah Misje prav Dom gasilcev in krajanov v Polju ob Sotli in vesel je, da so ga uspeli urediti. Ob tem je Misja še dodal, da upa, da jim bo v prihodnjih letih uspelo energetsko sanirati še staro šolo v Polju ob Sotli in morebiti najti dejavnost, ki bi se v njej lahko odvijala. Gasilcem je čestital ob novi pridobitvi, krajankam in krajanom pa ob krajevnem prazniku.

PRAZNIK POČASTILI S KULTURNIM PROGRAMOM

Dogajanje pred domom je s plesom popestrila še folklorna skupina s Svetega Štefana, potem pa so se vsi skupaj odpravili v dvorano doma, kjer je sledil kulturni program ob krajevnem prazniku, ki so ga pripravili člani tamkajšnjega turistično-kulturnega društva. Program je bil prepleten s klavirskimi nastopi, petjem in recitali ter plesom.

Vse zbrane je nagovoril predsednik KS Polje ob Sotli Boštjan Hostnik, ki je spomnil, zakaj so si 11. november izbrali za dan praznovanja, ter opomnil, da ta dan sovpada tudi z veseljem martinovega, in preletel vse, kar se je v letu postorilo. Omenil je saniran plaz v Lastniču, začetek priključitve na čistilno napravo v Sedlarjevem ter že omenjeno energetsko sanacijo doma gasilcev in krajanov.

Hostnik je še dejal, da upa, da bo tudi v prihodnjih letih kakšen del sredstev namenjen njihovim krajem ter da se bodo tudi v bodoče veselili pridobitev v krajevni skupnosti. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali soustvarjati praznovanje, ter vse zbrane povabil, da po kulturnem programu skupaj preživijo prijetno popoldne.

praznik_ks_polje_ob_sotli_3_prava

 

Tudi v dvorani je zbranim spregovoril župan Peter Misja, ki je vesel, da se je nekaj naložb izvedlo tudi na območju Krajevne skupnosti Polje ob Sotli. Napovedal je še kar nekaj investicij, ki se bodo izvajale na območju občine, najpomembnejša je zagotovo ureditev Vonarskega jezera, ter zaupal, da se bodo prav kmalu odprla tudi nova delovna mesta.

Na koncu je spregovoril še predsednik Društva izgnancev Polje – Buče Ivan Babič, ki se je spomnil tistih krutih vojnih dni, ko so bili izgnani, ter poudaril, da je še kako prav, da ohranjamo spomine, kajti zgodovina je najboljša učiteljica življenja.

Po končanem kulturnem programu je sledilo prijetno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile domače kuharice in spekle gospodinje, ter zvokih ansambla Murni.

Zdenka Ivačič, OKO