Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjem uspešno izpeljali že deveti Mednarodni folklorni festival (foto)


folklorni_festival_1Minulo soboto je v Večnamenskem centru Kozje potekal že deveti Mednarodni folklorni festival, ki ga vsako leto organizirajo člani Folklorne skupine Kozje. Udeležile so se ga štiri folklorne skupine iz tujine, tri otroške in pet odraslih folklornih skupin. 

Festivalsko dogajanje se je pričelo v četrtek zvečer, ki je bil v prvi vrsti namenjen druženju. Gostom je bilo potrebno predstaviti kraje, kamor so prišli, zato je bil petek kot naročen za to, goste so organizatorji popeljali na izlet v Olimje, številni so dan izkoristili tudi za športno-družabne igre in seveda tkanje novih prijateljskih vezi. Petek so zaključili z večernim nastopom v Termah Olimia.

V osrednjem, sobotnem delu festivala so se skupinam pridružile še slovenske folklorne skupine: KUD Franc Ilec Loka, folklorna skupina iz Dragtuša, KUD Triglav – Slovenski Javornik ter ŽKUD Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane in počasi so se pričele priprave na večerni nastop. Vse od popoldneva so v Večnamenskem centru Kozje oživele stojnice z domačo lokalno ponudbo in predstavitvijo vseh sodelujočih folklornih skupin.

folklorni_festival_2

Osrednje dogajanje se je pričelo z Zdravljico v izvedbi Mešanega pevskega zbora Vinea Kozje. Povezovalka programa Marinka Moškon je nato na oder Večnamenskega centra Kozje poklicala županjo Milenco Krajnc, ki je izrazila navdušenje ob pogledu na pisano množico nastopajočih. V nagovoru je izpostavila 33 let delovanja Folklorne skupine Kozje, ki je v teh letih doživela veliko nastopov pa tudi vaj, kar zahteva veliko angažiranosti in odrekanja. Poleg tega so se med člani stkale močne prijateljske vezi, ki so jih znali uspešno prenesti na najmlajše, in županja Krajnčeva je še posebej ponosna na tri domače otroške folklorne skupine, ki so se predstavile na festivalu.

Organizatorjem je za odlično prireditev čestital tudi vodja šmarske izpostave za kulturne dejavnosti David Stupica, ki jebil še posebej vesel, da se ta odvija v tednu ljubiteljske kulture, članom Folklorne skupine Kozje pa je podelil še dve srebrni in dve zlati Maroltovi znački. Srebrni znački sta prejela Tadeja Amon in Dejan Guček, prejemnika zlatih značk pa sta bila Nives Kostevc Arzenšek in Matej Jagrič.

Najprej so nastopili najmlajši, folklorna skupine OŠ Lesično pod vodstvom Karoline Hostnik Amon ter mlajše in starejše folklorne skupine OŠ Kozje, ki ju vodi Matej Jagrič. Za najmlajšimi so na oder stopili gostitelji, Folklorna skupina Kozje, ki je predstavila štajerski ples z naslovom »Mož poseje repo«, za postavitev plesa pa je poskrbela Tadeja Amon. Na odru se je potem zaslišalo pokanje bičev, za kar so poskrbeli Slovaki, za nastopom folkloristov Loka – Rošnja so se predstavili Italijani, za Belokranjski pridih je poskrbela skupina iz Dragatuša, v vsej veličini pa so zaplesali tudi »Fiči«, kot imenujemo plesalce skupine Fitscheeben iz Nemčije, ki so v Podsredi že povsem domači. Zadnji slovenski nastop je pripravila veteranska skupina folkloristov Tine Rožanc, za konec pa so občinstvo povsem razgreli Vojvodinci, folklorna skupina iz Novega Sada.

folklorni_festival_3

Zaključek osrednjega dela letošnjega festivala je pripadel zaključnemu plesu »čindara«, v katerem so nastopili vsi nastopajoči in zavzeli vso dvorano, potem pa je vse do jutra sledila zabava z ansamblom Mladi korenjaki.

Vir: Z.I.

Foto: Žan Kovačič