Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorni praznik v Kozjem dokazuje, da to ljudsko izročilo ostaja živo (foto, video)


V nabito polni dvorani v Kozjem so imeli nedavno pravi folklorni praznik. Poleg Folklorne skupine Kozje sta v goste prišli dve skupini, in sicer Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče ter KUD Antun Mihanović Klanjec. Zaplesali so tudi otroci folklorne skupine Osnovne šole Lesično in vrtca Zmajček Kozje.

Kolaž utrinkov nastopajočih; foto: FSK

 

Prireditev so poimenovali Valentinovo nekoč. Kot nam je sporočila Nives Šelekar, so god sv. Valentina na Slovenskem poznali že naši predniki.

Zanje je ta dogodek pomenil predvsem enega od praznikov zgodnje pomladi. Najverjetneje gre za dediščino poganskega čaščenja pomladi, zato so mu rekli tudi ‘Valentin, prvi spomladin’, kar so dopolnili tudi z besedami ‘Valentin, na njegov dan posije sonce po dolin’.

Ob dobrem obisku je še dodala: “Veseli smo, da obiskovalci radi pridejo na naše dogodke, to nam daje zagon za nadaljnje delo.”

Za prihodnost FSK ni strahu
Kolaž utrinkov nastopajočih; foto: FSK

 

Sestava plesalcev v Folklorni skupini Kozje se je v zadnjih letih zelo pomladila. Trenutno šteje 25 aktivnih plesalcev. Vsako leto se udeležijo nastopov na prireditvah v Kozjem. Tako so letos nastopili na prireditvi ob kulturnem prazniku. V mesecu marcu sledijo intenzivne vaje, kjer se bodo pripravljali na območno srečanje odraslih folklornih skupin, katerega se udeležijo vsako leto.

Kolaž utrinkov nastopajočih; foto: FSK

Njihov cilj je doseči regijski nivo, katerega ohranjajo že zadnjih nekaj let. Del folklore pa je seveda tudi medsebojno druženje, zato ob koncu vsake sezone sledi skupni pohod in piknik.

Načrtujejo tudi gostovanje v tujino. Trenutno so v iskanju mednarodnih folklornih festivalov katerih bi se lahko udeležili. Na takšnih gostovanjih gre za spoznavanje še drugih kultur, običajev, medsebojno druženje, …