Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi šentjurski folklorniki zakorakali v tretje desetletje


Utrinek z nastopa; foto: MFS Lintvar

Mladinska folklorna skupna Lintvar Šentjur je v jeku zimskega hladu v soboto v Ipavčevem kulturnem centru pripravila večer v počastitev druge okrogle obletnice delovanja. Poimenovali so jo “Odraščanje ali potovanje skozi 20 let.”

S prepletom ljudskih plesov, pesmi in godbe so predstavili dve desetletji njihovega skupnega ustvarjanja in strokovnega dela v okviru mladinske folklorne skupine.

Foto: MFS Lintvar

Gre za mlade, ki so nekdaj obiskovali krožke folklore v Dramljah, Gorici pri Slivnici in Šentjurju. V veznem besedilu je bilo slišati, da je plesati folkloro privilegij, saj imajo ljudska izročila, ki jo skozi njo uprizarjajo svoj svoj čar.

Prav tako se ustvarijo prijateljstva, ki mladim koristijo na njihovi razvojni poti.

Foto: MFS Lintvar

V 20 letih so lintvarjevci gostovali na številnih odrih, tako v domačih krajih kot tudi drugod po Sloveniji in tujini. Prav tako so se predstavili na različnih televizijskih oddajah.

Ob različnih vložkih, ki so izvabljali smeh iz dvorane, so obiskovalci na odru videli spleta z naslovoma “Koprivo slanca pomori, men’ deda pa ne more”, kakor tudi “Maširjanka, štajeriši in sotiš”.

Foto: MFS Lintvar

V ozadju MFS Lintvar vseskozi deluje pobudnica Tanja Gobec, ljubiteljica in odlična poznavalka vsega, kar nas spominja na stare čase.

Povezovalca Martin in Petra, člana dramske skupine Ostržek iz Dramelj, katere mentorica je Anica Čede, sta dejala, da so si vsi člani folklorne skupine Lintvar enotni, da kljub temu, da jim je kdaj “zatežila” ali po domače tečnarila, da jih je povezala med seboj in obdržala skupaj. Z leti so postali zaupniki, prijatelji. Z njimi se smeji, sodeluje v bedarijah, jih spodbuja, …

Foto: MFS Lintvar

Mlade folklornike uči plesov Anja Zupanc, ki je pri skupini že od vsega začetka. Pomaga ji tudi nekaj sodelavcev, ki so jo znali nadomestiti.

Najbolj izpostavljena med njimi je Kristina Kaučič, vsekakor pa ne gre pozabiti na strokovnega sodelavca Bogomirja Brložnika.

Foto: MFS Lintvar

Na oder IKC so stopili tudi otroci lintvarjevcev, kar je še en pokazatelj, da ima dejavnost zagotovljeno prihodnost. Program so s petjem oplemenitili tudi člani Moške vokalne skupine Jakobčani.

Zbrane je nagovorila tudi predstavnica Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Anita Koleša, ki je podelila tudi skladova priznanja.

Ob zaključku je Martin dejal: “Iskrena hvala vsem, ki ste nam na tej dvajsetletni poti pomagali, stali ob strani, nas vzpodbujali in tudi z nami kdaj malo potrpeli. Največja zahvala gre seveda našim družinam.” Petra je podčrtala: “Radi bi še plesali, upamo, da bomo tudi naše in druge otroke navdušiti za ples, stare običaje šege in navade. To je naše bogastvo, ki ga nihče ne more vzeti.”